Het weekend verloopt rustig en zeer koud. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen is sprake van echt Kaiserwetter. Het zonnetje schijnt regelmatig en dus is het prima weer om op de lange latten te staan. De temperaturen maken het echter niet heel fijn om lang buiten te zijn, want een combinatie van een stevige wind en lage temperaturen maken het zeer koud. 

Het is niet overal Kaiserwetter, want delen van Oostenrijk en dan vooral het oosten en noorden hebben op deze zondag meer bewolking en daar valt af en toe nog wat verse sneeuw. Wel gaat de activiteit er wat uit en zijn de neerslaghoeveelheden gering. De kaart hieronder zie je de totale sneeuwval dit weekend in de Alpenlanden. Goed te zien is dat het in het westen nagenoeg droog is en dat de meeste neerslag voor Oostenrijk en Duitsland is. Ook in Slovenië en in Tsjechië valt dit weekend flink wat sneeuw.

Op dit kaartje zie je precies wat de totale hoeveelheid sneeuw is die wordt verwacht dit weekend. Daar zit overigens ook nog de sneeuw bij die gisteren (zaterdag) is gevallen. 

Maandag

De stroming komt uit het oosten en storingen trekken dan zogenaamd retrograads. Maandag trekt zo’n storing richting de Alpen. Met een zuidoostelijke hoogtestroming draait een neerslagzone dan ook vanuit Slovenië de Alpen binnen. Er zal met name in de zuidoostelijke Alpen enige tijd sneeuw gaan vallen. Vooral Karinthië, de Dolomieten en de Sloveense Alpen kunnen op verse sneeuw rekenen. 

Ook in de gebieden in het noordwesten van Italië tegen de grens met Frankrijk, kunnen rekenen op verse sneeuwval. Door indraaiende lucht vanuit het middellandse zeegebied is de lucht wel iets zachter en zal de sneeuwgrens vooral in Oostenrijk wat oplopen naar 1000-1300 meter. In de westelijke Alpen ligt de sneeuwgrens tot in de dalen.

De rest van de week

Dinsdag hebben met name de zuidoostelijke Alpen nog te maken met sneeuw. Elders is het meest droog en schijnt geregeld de zon. Ook woensdag lijkt droog te gaan verlopen met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. 

Later in de week stijgt vooral aan de noordkant van de Alpen de kans op verse sneeuw als de stroming wat meer noordwestelijk wordt. De temperaturen blijven laag en winters in het hele Alpengebied, dus de vers gevallen sneeuw zal zeker niet snel verdwijnen.

Ook sneeuw in het Sauerland en de Ardennen

Wat dichter bij huis ligt ook flink wat sneeuw. Zo ligt er op de hogere toppen van het Sauerland zo’n 50 centimeter sneeuw. Wat lager ligt ongeveer 20 centimeter. Op deze zondag wordt ook weer verse sneeuw verwacht en dikt het sneeuwdek verder aan. De komende dagen is het veelal droog en breekt af en toe de zon door. 

In de Ardennen en Hoge Venen ligt 20 tot 25 centimeter sneeuw. Diverse ski- en langlaufcentra zijn vandaag en de komende dagen open. Op deze zondag komt het wederom tot sneeuwbuien en de sneeuwlaag zal komende week in stand blijven boven 400-500 meter hoogte. Ook in ons eigen Limburgs heuvellandschap ligt sneeuw en daar valt ook vandaag wat verse sneeuw. In Vijlen en Vaals ligt zo rond de 10 centimeter. 


Ook interessant: misschien wel de mooiste wandelpaden in de Belgische Ardennen


Wouter van Bernebeek maakte deze foto zaterdagmiddag in het zuiden van ons eigen Limburg in het Vijlenerbos. 

Morgen is er weer een nieuw weerbericht op Alpenweerman.nl, met daarin ongetwijfeld meer nieuws over het weer later in de week in de diverse wintersportgebieden. Voor nu een mooie zondag en graag tot een volgende keer.

Bron: Alpenweerman.nl, onderdeel van Reisschrijvers Media | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Lech

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer