Het weekend verloopt rustig en zeer koud. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen is sprake van echt Kaiserwetter. Het zonnetje schijnt regelmatig en dus is het prima weer om op de lange latten te staan. De temperaturen maken het echter niet heel fijn om lang buiten te zijn, want een combinatie van een stevige wind en lage temperaturen maken het zeer koud. 

Het is niet overal Kaiserwetter, want delen van Oostenrijk en dan vooral het oosten en noorden hebben op deze zondag meer bewolking en daar valt af en toe nog wat verse sneeuw. Wel gaat de activiteit er wat uit en zijn de neerslaghoeveelheden gering. De kaart hieronder zie je de totale sneeuwval dit weekend in de Alpenlanden. Goed te zien is dat het in het westen nagenoeg droog is en dat de meeste neerslag voor Oostenrijk en Duitsland is. Ook in Slovenië en in Tsjechië valt dit weekend flink wat sneeuw.

Op dit kaartje zie je precies wat de totale hoeveelheid sneeuw is die wordt verwacht dit weekend. Daar zit overigens ook nog de sneeuw bij die gisteren (zaterdag) is gevallen. 

Maandag

De stroming komt uit het oosten en storingen trekken dan zogenaamd retrograads. Maandag trekt zo’n storing richting de Alpen. Met een zuidoostelijke hoogtestroming draait een neerslagzone dan ook vanuit Slovenië de Alpen binnen. Er zal met name in de zuidoostelijke Alpen enige tijd sneeuw gaan vallen. Vooral Karinthië, de Dolomieten en de Sloveense Alpen kunnen op verse sneeuw rekenen. 

Ook in de gebieden in het noordwesten van Italië tegen de grens met Frankrijk, kunnen rekenen op verse sneeuwval. Door indraaiende lucht vanuit het middellandse zeegebied is de lucht wel iets zachter en zal de sneeuwgrens vooral in Oostenrijk wat oplopen naar 1000-1300 meter. In de westelijke Alpen ligt de sneeuwgrens tot in de dalen.

De rest van de week

Dinsdag hebben met name de zuidoostelijke Alpen nog te maken met sneeuw. Elders is het meest droog en schijnt geregeld de zon. Ook woensdag lijkt droog te gaan verlopen met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. 

Later in de week stijgt vooral aan de noordkant van de Alpen de kans op verse sneeuw als de stroming wat meer noordwestelijk wordt. De temperaturen blijven laag en winters in het hele Alpengebied, dus de vers gevallen sneeuw zal zeker niet snel verdwijnen.

Ook sneeuw in het Sauerland en de Ardennen

Wat dichter bij huis ligt ook flink wat sneeuw. Zo ligt er op de hogere toppen van het Sauerland zo’n 50 centimeter sneeuw. Wat lager ligt ongeveer 20 centimeter. Op deze zondag wordt ook weer verse sneeuw verwacht en dikt het sneeuwdek verder aan. De komende dagen is het veelal droog en breekt af en toe de zon door. 

In de Ardennen en Hoge Venen ligt 20 tot 25 centimeter sneeuw. Diverse ski- en langlaufcentra zijn vandaag en de komende dagen open. Op deze zondag komt het wederom tot sneeuwbuien en de sneeuwlaag zal komende week in stand blijven boven 400-500 meter hoogte. Ook in ons eigen Limburgs heuvellandschap ligt sneeuw en daar valt ook vandaag wat verse sneeuw. In Vijlen en Vaals ligt zo rond de 10 centimeter. 


Ook interessant: misschien wel de mooiste wandelpaden in de Belgische Ardennen


Wouter van Bernebeek maakte deze foto zaterdagmiddag in het zuiden van ons eigen Limburg in het Vijlenerbos. 

Morgen is er weer een nieuw weerbericht op Alpenweerman.nl, met daarin ongetwijfeld meer nieuws over het weer later in de week in de diverse wintersportgebieden. Voor nu een mooie zondag en graag tot een volgende keer.

Bron: Alpenweerman.nl, onderdeel van Reisschrijvers Media | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Lech

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer