Wij verkenden Garmisch-Partenkirchen en de Zugspitze gletsjer

Door Edwin Hagenouw

Op slechts zeven uur rijden van de Nederlandse grens ligt het grootste en bekendste skigebied van Duitsland: Garmisch-Partenkirchen (GaPa). Dit is dus een van de snelst te bereiken regio’s om serieus te kunnen skiën en snowboarden.

Garmisch-Partenkirchen ligt op circa 800 km van Wageningen.

Heel bijzonder eigenlijk dat we tientallen keren langs GaPa en de Zugspitze reden, onderweg voor een skivakantie in Oostenrijk, en nooit eerder een bezoek brachten aan deze bekende wintersportplaats. Al minimaal tachtig jaar wordt er geskied op de hellingen boven Garmisch-Partenkirchen. Het legendarische skigebied staat vooral bekend door de gletsjer op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze. Ook kent iedereen de naam van deze stad door de jaarlijkse skischansspringwedstrijden op 1 januari. Het skigebied Garmisch-Classic is geschikt voor elk niveau wintersporter. Vanuit het dorp heb je direct toegang tot de pistes, de Zugspitze gletsjer bereik je via een leuk treintje, de Zugspitzbahn, of met de enorme nieuwe gondel in Eibsee.

De Zugspitze gondel vanuit Eibsee

Deze gondel, geopend in 2017, is indrukkend en overbrugt een hoogteverschil van maar liefst 1945 meter. Alleen de rit naar boven is al een fantastische ervaring. Doordat de ramen doorlopen tot op de bodem van de gondel heb je prachtige uitzichten. Je ziet de landsgrens van Duitsland en Oostenrijk en de toppen van de Alpen, de noordwand van de Zugspitze en met goed zicht zie je München liggen.

Absoluut sneeuwzeker is het gletsjergebied op de Zugspitze

Hoewel er in verhouding weinig blauwe pistes zijn in Garmisch-Partenkirchen, kunnen beginners hier toch goed uit de voeten. De rode afdalingen op de Osterfelderkopf zijn niet heel moeilijk, dus goed te doen voor beginnende skiërs en kinderen. Ervaren snowboarders en skiërs kunnen zich uitleven op de ruim 40 km pistes die het skigebied telt. Absoluut sneeuwzeker is het gletsjergebied op de Zugspitze, de Zugspitzplatt. Op de goed geprepareerde gletsjerpistes (in totaal 20 km) trainen jaarlijks vele Internationale skiteams.

Drie dagen in Garmisch-Partenkirchen

Toen we begin dit jaar de uitnodiging ontvingen van het Duits Verkeersbureau om dit skigebied te verkennen, name we dit uitnodiging vanzelfsprekend met beide handen aan. Als reisdatum kozen we voor de Krokusvakantie. Aangezien mijn beide zonen studeren en naar school gaan was dit voor ons het enige moment waarop we deze wintersportvakantie konden doen. Gelukkig vertrokken we op een woensdagochtend, waardoor we geen last hadden van de verkeersdrukte, zoals in het weekend daarvoor. Naarmate we zuidelijker kwamen brak de zon door en werd het steeds kouder. Aangekomen bij onze accommodatie was de temperatuur gedaald tot negen graden onder nul. Dat zou wel eens een koude skitrip kunnen worden.

De accommodatie

We checkten snel in bij de vriendelijke dame achter de balie van Hotel Zum Schweizerbartl en brachten onze spullen naar de grote gezellige kamer. De skischoenen moesten zeker mee naar binnen, want als we die hadden laten liggen in de koude auto was het een hele klus geworden om ze de volgende dag te kunnen aantrekken.

Onze accommodatie ligt op een afstand van ongeveer vijf kilometer van de stad en is een prima uitvalsbasis voor skidagen in de skigebieden van Garmisch-Partenkirchen.

Eten in de stad

Die avond pakten we de auto om op zoek te gaan naar een leuk restaurant in de stad. Dat was voor ons gelijk een mooie eerste kennismaking met Garmisch-Partenkirchen.

GaPa
Eten en drinken in het centrum van Garmisch-Partenkirchen. Foto: snowrepublic.nl

Als ervaren wintersporters zijn we gewend geraakt aan de gezellige, vaak kleine, skidorpen in de Alpen. Dat is hier anders. GaPa is een stadje met een leuk centrum, maar mist de echte wintersportsfeer van een bergdorp.

Opvallend was wel dat we – zo te horen – de enige Nederlanders waren in de stad

Het voordeel was wel dat we een enorme keuze hadden aan restaurants. Opvallend was wel dat we – zo te horen – de enige Nederlanders waren in de stad. Waar maak je dat nog mee tijdens je wintersport in de Alpen. Wij konden er wel van genieten. Dat maakt het vakantiegevoel toch altijd net even wat intenser.

Na deze reisdag en een heerlijk diner gingen we op tijd naar bed, zodat we de volgende dag fris en fruitig aan onze eerste skidag konden beginnen.

Garmisch-Classic

De volgende ochtend, na een snel ontbijt, reden we snel naar het skigebied zodat we veel uren op de piste konden doorbrengen. Wat is dat toch altijd weer leuk, zo’n eerste verkenning van een wintersportgebied. Eerst even ski’s en schoenen huren voor mijn zoon Marnix. We naar de skiverhuur bij Skischule Garmisch-Partenkirchen, deze is gevestigd direct naar de Hausbergbahn. Daar werden we snel en goed geholpen en kregen we een een skiset afgestemd op de ervaring van mijn zoon, de ski’s waren zo goed als nieuw en van zeer goede kwaliteit.

Kreuzjoch en Osterfelderkopf

De eerste twee dagen van onze vakantie verkenden we het skigebied Garmisch-Classic. We hadden het gebied online al even bekeken en zagen dat de 40 kilometer pistes verdeeld zijn over twee deelgebieden: Kreuzjoch en de Osterfelderkopf. Bij Kreuzjoch heb je de brede dalafdalingen tot in het dorp. De pistes gaan tot een hoogte van 700 meter, waardoor de sneeuwkwaliteit bij hoge temperaturen wat minder goed is.

Kreuzjoch
Op dag twee brak de zon af en toe bijna door de wolken. Foto: snowrepublic.nl

De Osterfelderkopf is wat ruiger terrein tussen de rotsen. Vanaf de Osterfelderkopf heb je een prachtig uitzicht op Garmisch en de Alpspitze. Dit is een van de hogere bergen van Duitsland met een top op 2628 meter boven zeeniveau.

Deze zogenaamde Bernardein Abfahrt moet je zeker doen!

Bij de Osterfelderkopf vind je een aantal mooie rode pistes die goed te doen zijn voor vrijwel elke skiër. De mooiste pistes vonden wij de rode 15 die aansluit op de rode 16. Deze zogenaamde Bernardein Abfahrt moet je zeker doen!

GaPa
Dit is de splitsing van de piste 15 naar 16. Hier begint het mooiste deel van de afdaling. Foto: snowrepublic.nl
GaPa
Piste nummer 16 loopt tussen rotsen en bomen door. Foto: snowrepublic.nl
Tiefschnee
Snowboarden in de tiefschnee naast piste 16. Foto: snowrepublic.nl

Hier ski je tussen de bomen en rotsen door naar een mooi dal. Een tweetal sleepliften kom je weer terug naar de top van piste 15. De meer geoefende skiër kan hier ook links en rechts van de pistes door de bomen en door de ongeprepareerde sneeuw afdalen.

GaPa
Marnix en Tobias offpiste naast de Bernardein Abfahrt Foto: snowrepublic.nl
GaPa
Hochalm, ons favoriete restaurant in Garmisch-Classic. Foto: snowrepublic.nl

Van hieruit kun je een leuke afdaling maken naar een van de leukste restaurants in het gebied: Hochalm. Hier hebben we genoten van versgebakken Kaiserschmarrn en een overheerlijke aardappelsoep. Met name die laatste is echt een aanrader.

Kandahar Abfahrt

De Kandahar afdaling (eigenlijk zijn het twee afdalingen: zwart, 6a + 6b) is een van de meest aansprekende afdalingen in de Ski-Worldcup. Zijn aantrekkingskracht komt doordat dit een van de steilste racepistes is en vanwege de prachtige ligging tussen de bomen. Om deze afdaling te doen neem je eerst de Kreuzeckbahn en de Kandahar-Express.

Kandahar
Vanaf de Kandahar afdalingen heb je een prachtig uitzicht over Garmisch-Partenkrichen

De beide pistes zijn echt zwart, maar geweldig om te doen voor de ervaren skiër of snowboarder. Naast de Bernardein afdaling waren het onze mooiste pistes. Let wel op: neem deze pistes niet als je een beginnende wintersporter bent!

Wij hadden deze twee dagen in Garmisch-Classic redelijk slecht weer, Maar desondanks hebben we genoten van dit verrassend leuke en afwisselende skigebied

Wij hadden deze twee dagen in Garmisch-Classic redelijk slecht weer met sneeuwval op de hoge pistes en regen in het dal. Maar desondanks hebben we genoten van dit verrassend leuke en afwisselende skigebied. Vanaf een aantal plekken hadden we de Zugspitze al gezien en we waren dan ook erg benieuwd hoe we de volgende dag, met gletsjerskiën op het hoogste punt van Duitsland op het programma, zouden ervaren.

Gletsjerskiën op de Zugspitze

De nieuwe Zugspitze gondel bracht ons vanuit Eibsee naar de top van de Zugspitze op 2961 meter. Het viel ons op dat minimaal de helft van de medereizigers in de gondel geen ski’s of snowboard bij zich hadden.

Zugspitze
Het Zugspitze gletsjergebied. Te bereiken met de gondel en een treintje.

De veelal Aziatische toeristen ondernemen de tocht naar boven om te genieten van het adembenemende uitzicht. Deze blijven dan ook op het hoogste punt om foto’s te maken en een hapje en drankje te nemen in het restaurant. Wij namen hier de Gletscherbahn naar het gletsjerskigebied en daar scheen voor het eerst deze reis de zon!

Zugspitze
Zon op de Zugspitze. Foto: snowrepublic.nl

De temperatuur was een aantal graden onder nul en de sneeuw voelde super goed aan onder onze skischoenen. We namen snel een eerste lift en maakten onze eerste afdaling op de gletsjer. Wat was dat genieten! De sneeuw was super goed, met veel grip en onze ski’s gleden soepel over de net geprepareerde pistes.

Zugspitze
Het uitzicht vanaf de gletsjer. Foto: snowrepublic.nl

Alhoewel we lekker hadden geskied de dagen ervoor merkten we toch duidelijk het verschil in sneeuwkwaliteit die met name wordt veroorzaakt door de hoge ligging van het Zugspitze gebied. Gedurende het hele jaar zijn hier de temperaturen relatief laag waardoor de ondergrond van de pistes koud blijft. En dat is goed voor de sneeuw natuurlijk.

Zugspitze
Er zijn hier 4 sleepliften en 2 stoeltjesliften. Foto: snowrepublic.nl

Rodelen in de winter én de zomer

Prominent aanwezig op de Zugspitze gletsjer zijn de drie rodelbanen. In de winter kun je een slee + helm huren voor een prijs van € 13 voor de hele dag. In de zomer zijn de rodelbanen ook geopend en is het gebruik van slee en helm gratis. Helaas waren we slechts een dag op deze berg en kozen we ervoor om vooral te skiën op deze mooie dag. We gaan echter een volgende keer ook zeker rodelen hier.


Snowrepublic
De zon verlicht de perfecte sneeuw op de Zugspitze gletsjer. Foto: snowrepublic.nl
gletsjer
Het is relatief rustig op de gletsjer. Foto: snowrepublic.nl
Garmisch-Partenkirchen
Klaar voor weer een nieuwe afdaling op de gletsjer. Foto: snowrepublic.nl

Off-piste

Op de Zugspitze gletsjer kun je ook prima skiën en snowboarden naast de piste. De afdaling zijn overzichtelijk en de veiligheid is goed in te schatten. De kans op een lawine lijkt hier minimaal aangezien je steeds vlakbij de geprepareerde pistes blijft. Een mooi gebied dus ook voor beginnende en ervaren off-piste skiërs, helemaal als je de indrukwekkende vergezichten ziet. Zelden zulke mooie beelden gezien!

snowrepublic
Ook naast de piste kun je prima skiën op de Zugspitze gletsjer. Foto: snowrepublic.nl

Storm

Zoals ervaren wintersporters weten kan het weer in de bergen snel omslaan. Dat was ook het geval terwijl wij aan het skiën waren op deze mooie gletsjer. In een paar minuten tijd wakkerde de wind aan tot stormkracht.

Storm
Storm op de gletsjer. Foto: snowrepublic.nl

Dat was even schakelen, maar leverde mooie plaatjes op zoals je op de bovenstaande foto en video kunt zien. Even later ging de wind weer liggen en sloten we deze heerlijke dag op de Zugspitze in Garmisch-Partenkirchen af met een paar laatste fijne afdalingen.

Zugspitze
Mooie laatste afdalingen op de Zugspitze gletsjer. Foto: snowrepublic.nl

Wat vinden wij van Garmisch-Partenkirchen

Dit skigebied is voor ons Nederlanders goed bereikbaar en heeft een relatief korte reistijd van circa 7,5 uur vanaf Wageningen. Dit maakt deze bestemming uitermate geschikt voor een lang weekend of midweek skiën of snowboarden. Het stadje zelf heeft een ruim aanbod aan restaurants en winkels, maar mist de echte wintersportsfeer van de kleinere skidorpjes in de Alpen. Aangezien Garmisch-Classic en de Zugspizte gletsjer tezamen 60 km aan pistes hebben verwachten wij dat een verblijf van een dag of vier voor de ervaren wintersporter voldoende is. Voor families met (kleine) kinderen is Garmisch-Classic een goede bestemming voor zowel een kortere vakantie als een hele wintersportweek.


Meer informatie over Garmisch-Partenkirchen vind je op GaPa.de


GaPa
Dit reisverslag is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Tobias, Marnix en Edwin Hagenouw

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer