De voorspelde winterinval (zie ons bericht van gisteren) met veel sneeuw is begonnen. De zware sneeuwval heeft vanmorgen voor een hoop chaos op de weg gezorgd. Zo waren op veel plekken sneeuwkettingen nodig om de sneeuw te trotseren, zoals op de Arlbergsnelweg (S16), de Mühlviertler Straße (B310) en talrijke andere rijkswegen in Oostenrijk. Talloze vrachtwagens en auto’s kwamen vast te zitten in de sneeuw met talrijke afsluitingen van wegen als gevolg.

De ANWB meldde vanmorgen al dikke files in Oostenrijk:

Stormachtig

In Tirol werden vooral de regio Kitzbühel, de Tux- en Zillertaler Alpen en het Wörgl-gebied donderdagochtend getroffen door sneeuw en gladheid. Daarnaast zijn er her en der stormachtige windstoten gemeten. In lager gelegen gedeeltes stormde het eveneens en kwam de neerslag in de vorm van regen. Vrijdag zal de bewolking nog overheersen, maar in de loop van de dag wordt het steeds zonniger. De wind blijft stormachtig. In de nacht op zaterdag valt er weer regen en sneeuw. De sneeuwgrens zal naar verwachting dalen tot 600 meter. 

Kijk, zo hard waait het momenteel:

Heel veel sneeuwval verwacht

De komende dagen wordt een enorme bak aan sneeuw voorspeld. Als je op onderstaande kaart kijkt dan zie je dat vooral oostelijk van Innsbruck in de prijzen valt. Voor een uitgebreid weerbericht én nog meer toffe weerkaarten kijk je bij Alpenweerman.nl.

De voorspelde sneeuwval voor de komende 72 uur. Bron: Alpenweerman.nl.

In Ramsau (Dachstein) verdwijnen de auto’s langzaam onder de sneeuw…..

Waarschuwing voor toenemend lawinegevaar in heel Tirol

In Tirol zal de recente sneeuwval in combinatie met de harde wind de komende dagen tot een verhoogd lawinegevaar gaan leiden. Vooral in het oosten van het land kan het waarschuwingsniveau 4 worden bereikt. In de rest van het land wordt het lawinegevaar gemeld op niveau drie – het niveau waarop statistisch de meeste lawineongevallen plaatsvinden.

Hans ter Braak meldde zojuist op Twitter al dat de eerste dalen zijn afgesloten vanwege lawinegevaar:

Blijf op de piste

Norbert Lanzanasto van de lawinewaarschuwingsdienst Tirol: “We raden wintersporters ten zeerste aan om op de pistes te blijven. Ga je offpiste dan zijn goede ervaring, de juiste equipment, een gids, kennis en defensief gedrag noodzakelijk. De redenen voor de delicate situatie zijn de combinatie van veel verse sneeuw, wind en een zwak sneeuwdek. Luister naar het advies van de locals”

Deze timelapse geeft goed weer hoe hard het momenteel sneeuwt in de oostelijke Alpen:

Ook in Filzmoos dumpt het al aardig:

Hoofdfoto: Pixabay (ter illustratie)

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer