Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Veel sneeuw aan noordkant Alpen, groot lawinegevaar

Weerstechnisch is het best spannend in de Alpen de laatste dagen. We schreven er al eerder over: de verwachte storm en sneeuw. Nu kunnen de groene dalen in Oostenrijk best nog wat sneeuw erbij gebruiken, en dat komt er ook aan!

Sneeuw en regen

Boven 800-1000 meter sneeuwt het komende dagen volop. De meeste sneeuw valt aan de west- en noordkant van de Alpen. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich geleidelijk naar het oosten en Oostenrijk lijkt de meeste sneeuw te krijgen. Er waait een stevige wind en voor het gevoel kan het behoorlijk koud aanvoelen. Aan de zuidkant van de Alpen is het vaak droog. Vanaf zaterdag zet een weersverbetering in en kan volop worden genoten van de verse sneeuw.

Vandaag trok een neerslaggebied van west naar oost over de Alpen. Vanochtend sneeuwde het in de westelijke Alpen boven 2000-2250 meter volop. Door de aanvoer van zachte en vochtige lucht viel beneden 2000 meter regen. De neerslag trok vanmiddag verder naar het oosten en er viel het meest aan de noord- en westkant van Oostenrijk.

De sneeuwvalgrens daalt daar inmiddels geleidelijk naar 1000-1200 meter. Daarboven viel vandaag in totaal 20-30 cm sneeuw. De wind waait uit het westen tot noordwesten en neemt sterk in kracht toe. In de hogere gebieden waait het stormachtig. De temperatuur ligt op 2000 meter rond de -4 graden, maar door die stevige wind voelt het flink veel kouder aan. Aan de zuidkant van de Alpen is het overwegend droog.

Vanavond, Kerstavond, klaart het in de Franse en Zwitserse Alpen op. Vooral aan de noordkant van Oostenrijk blijft het stevig door sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt naar 800-1000 meter en ook veel lager gelegen gebieden krijgen verse sneeuw. De westen- tot noordwestenwind blijft stormachtig in de hogere gebieden.

Veel wind en vooral in Oostenrijk sneeuw

Morgen, Eerste Kerstdag 2019, blijft het stevig waaien en is de wind stormachtig in de bergen. Vooral aan de noordkant van Oostenrijk sneeuwt het flink boven 800-1000 meter. Vandaag en morgen kan hier in totaal een halve meter vallen. De temperatuur ligt rond 1000 meter rond de 2 graden en op 2000 meter vriest het licht. Door de stevige wind voelt het opnieuw veel kouder met een gevoelstemperatuur van ongeveer -11 graden. Opnieuw is het aan de zuidkant van de Alpen droog met veel bewolking. Ook in de Franse en Zwitserse Alpen is het over het algemeen droog.

Door de temperatuurschommelingen, de verse sneeuw en de stevige wind is de kans op lawines deze week groot. Het waarschuwingsniveau is drie.

Op Tweede Kerstdag gaan we richting Kaiserwetter! Het blijft het nagenoeg overal in de Alpenlanden droog en schijnt bovendien geregeld de zon. De wind is dan flink in kracht afgenomen en er kan dan ook volop van de verse sneeuw worden genoten!

Vrijdag weer verse sneeuwval, vanaf zaterdag droog en zonnig

Vrijdag wordt aan de noordkant van de Alpen opnieuw een vers pak sneeuw van 10-20 cm verwacht. Ook in de Franse- en Zwitserse Alpen gaat het sneeuwen. Het sneeuwt tot in de dalen en in totaal valt deze week aan de noordkant van de Alpen zo’n 20-30 cm in het dal en ongeveer 60 cm op de toppen.

Vanaf zaterdag breekt een droge en vrij zonnige periode aan die duurt tot in het nieuwe jaar. De temperaturen liggen veelal tussen 2 en 5 graden in de meeste gebieden en er kan volop worden genoten van de wintersport. In de dalen is wel kans op veel bewolking en lokaal mist.

Bron: Weeronline

Hoofdfoto: Theo Schut

Lees ook:

Nog meer sneeuw voor de Alpen

Sneeuw, alweer een storm en dan kaiserwetter? Het weer op weg naar kerst 2019

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer