Lawine treft lift in Méribel en veel overlast van extreme sneeuwval

Door Patricia Christiani | Bron: Le Dauphine

Het heeft enorm gesneeuwd de afgelopen dagen in de Franse Alpen. Dit zorgt voor overlast en extreem hoog lawinegevaar. Verschillende dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden en lawines zorgen voor gevaarlijke situaties.

Lawine op stoeltjeslift

Dat ondervond men ook in het Franse Méribel, onderdeel van skigebied Les 3 Vallées. Daar trof een fikse lawine de stoeltjeslift Chatelet.

De schade aan de lift is aanzienlijk, waardoor men verwacht de lift dit seizoen niet meer te kunnen gebruiken.

Overlast door extreme sneeuwval

De sneeuwval in Frankrijk zorgde ook op andere plaatsen voor overlast. Zo waren verschillende plaatsen van de buitenwereld afgesneden vanwege het slechte weer. De toegangswegen naar Tignes werden afgesloten. Ook in Bonneval-sur-Arc (vlakbij Val d’Isère) was men genoodzaakt de wegen af te sluiten.

Op de weg van Arc 1950 naar Arc 2000 kwam ook een lawine terecht. Door deze lawine van ongeveer 100 meter breed en 7 meter hoog was het onmogelijk het dorp Arc 2000 te bereiken.

De skidorpen Les Carroz en Flaine hebben door de sneeuwval hun skigebieden tijdelijk moeten sluiten. Zij zijn tot en met zondag 31 januari 2021 gesloten.

Te gevaarlijk in de bergen

In Grand Bournand moesten 2 sneeuwschoenwandelaars midden in de nacht worden gered. Zij waren die middag zonder telefoon en lamp vertrokken. Ze werden ongedeerd gevonden. Afgelopen week kwam al eerder een sneeuwschoenwandelaar in de problemen. De man werd na -maar liefst- twee uur en veertig minuten onder de sneeuw vandaan gered.

De Franse autoriteiten roepen dan ook op dit weekend niet naar de bergen te gaan en geen tochten te maken. Het is te gevaarlijk in de Franse bergen. Gisteren gold het hoogste niveau van lawinegevaar: 5 (van 5). Vanwege de slechte weersomstandigheden is code oranje afgegeven.


Ook lezen:


Hoofdfoto: Pixabay

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer