Lawine treft lift in Méribel en veel overlast van extreme sneeuwval

Door Patricia Christiani | Bron: Le Dauphine

Het heeft enorm gesneeuwd de afgelopen dagen in de Franse Alpen. Dit zorgt voor overlast en extreem hoog lawinegevaar. Verschillende dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden en lawines zorgen voor gevaarlijke situaties.

Lawine op stoeltjeslift

Dat ondervond men ook in het Franse Méribel, onderdeel van skigebied Les 3 Vallées. Daar trof een fikse lawine de stoeltjeslift Chatelet.

De schade aan de lift is aanzienlijk, waardoor men verwacht de lift dit seizoen niet meer te kunnen gebruiken.

Overlast door extreme sneeuwval

De sneeuwval in Frankrijk zorgde ook op andere plaatsen voor overlast. Zo waren verschillende plaatsen van de buitenwereld afgesneden vanwege het slechte weer. De toegangswegen naar Tignes werden afgesloten. Ook in Bonneval-sur-Arc (vlakbij Val d’Isère) was men genoodzaakt de wegen af te sluiten.

Op de weg van Arc 1950 naar Arc 2000 kwam ook een lawine terecht. Door deze lawine van ongeveer 100 meter breed en 7 meter hoog was het onmogelijk het dorp Arc 2000 te bereiken.

De skidorpen Les Carroz en Flaine hebben door de sneeuwval hun skigebieden tijdelijk moeten sluiten. Zij zijn tot en met zondag 31 januari 2021 gesloten.

Te gevaarlijk in de bergen

In Grand Bournand moesten 2 sneeuwschoenwandelaars midden in de nacht worden gered. Zij waren die middag zonder telefoon en lamp vertrokken. Ze werden ongedeerd gevonden. Afgelopen week kwam al eerder een sneeuwschoenwandelaar in de problemen. De man werd na -maar liefst- twee uur en veertig minuten onder de sneeuw vandaan gered.

De Franse autoriteiten roepen dan ook op dit weekend niet naar de bergen te gaan en geen tochten te maken. Het is te gevaarlijk in de Franse bergen. Gisteren gold het hoogste niveau van lawinegevaar: 5 (van 5). Vanwege de slechte weersomstandigheden is code oranje afgegeven.


Ook lezen:


Hoofdfoto: Pixabay

(Visited 478 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.