De komende dagen gaat vooral in het noordwesten van de Alpen veel neerslag vallen. Helaas voor de wintersporter ligt de sneeuwvalgrens hoog waardoor de wintersportcondities in de lagergelegen delen achteruit zullen gaan. Dichterbij huis krijgen we ook te maken met veel neerslag die in de middelgebergtes in de vorm van sneeuw gaat vallen. Hoe het weer er precies uit gaat zien in de Alpen en in onze regio, dat lees je in dit wintersportbericht.

Vanuit het westen trok dinsdag een neerslaggebied de Alpen binnen. Hierdoor ging het in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland in de loop van de middag boven de 800 à 1000 meter sneeuwen. In deze regio’s valt tot en met woensdagochtend de meeste sneeuw: 5 tot 10 centimeter. In Oostenrijk blijft het bij enkele centimeters op de toppen.

Woensdag: regen in de dalen, dik pak sneeuw in de bergen

In de nacht naar woensdag neemt de neerslagintensiteit tijdelijk af om op woensdagochtend vanuit het westen weer toe te nemen. Een nieuw neerslaggebied trekt dan vanuit het westen, via de noordkant, over de Alpen. Hierdoor gaat in een groter gebied neerslag vallen dan dinsdagmiddag het geval is. Helaas voor de wintersporter zal in de lagergelegen gebieden de neerslag in de vorm van regen gaan vallen. De sneeuwvalgrens stijgt namelijk naar 1700 tot 1900 meter. Daarnaast neemt de wind flink toe met windstoten tot 90 km per uur op de Zwitserse en Franse bergtoppen.

Waar de wintersportcondities in de lagergelegen gebieden door de regen slechter zullen worden, gaat het in de bergen juist sneeuwen. In de Franse en Zwitserse bergen wordt de meeste sneeuw verwacht: 20 tot 40 centimeter. Verder naar het oosten toe neemt de hoeveelheid sneeuw steeds verder af tot enkele centimeters rondom Salzburg.

Terwijl de meeste neerslag in het noordwesten van de Alpen valt blijf het rondom het Salzburgerland in eerste instantie droog. In de loop van de middag valt hier een enkele bui. In Karinthië en Noord-Italië blijft het droog en komen zelfs opklaringen voor.

Op donderdag neemt de neerslag steeds verder af en klaart het met name in Noord-Italië, Zwitserland en de Franse Alpen op. In Oostenrijk kan tot in de middag boven de 1500 meter wat sneeuw vallen. De dag gaat dan ook zacht verlopen met een 0-gradengrens die rond de 1700 meter aan de noordkant ligt tot 2500 meter in de zuidelijke helft. Met name aan de noordkant is de wind krachtiger dan op woensdag. Op de bergtoppen komen windstoten van 75 tot lokaal 100 km per uur voor.

Weekend: opnieuw veel neerslag in het noordwesten

Richting het weekend bereikt een nieuw intensief neerslaggebied de Alpen vanuit het westen. Met name het westen en de noordkant van de Alpen krijgen te maken te krijgen met langdurige, en soms intensieve, neerslag. Voor de details is het nog net iets te vroeg, maar in deze regio kan vanaf vrijdag 40 tot 80 mm neerslag vallen. Verder naar het oosten toe neemt de neerslaghoeveelheid verder af. Doordat de sneeuwvalgrens tussen de 1800 en 2500 meter ligt valt alleen in de bergen sneeuw. In de Franse en Zwitserse bergen kan boven de 2500 meter 50 tot 70 centimeter sneeuw vallen. Lokaal is tot 100 centimeter mogelijk. In de dalen valt met de hoge sneeuwvalgrens opnieuw (veel) regen.

Wel gaat de wind gedurende het weekend meer uit het noordwesten waaien waardoor koudere lucht richting de Alpen kan bewegen. Hierdoor zal de sneeuwvalgrens weer wat zakken, al dan niet tijdelijk. In de lagergelegen delen wordt vooralsnog geen winterse weersomslag verwacht.  

Sneeuw in middelgebergtes, veel regen in de Vogezen

Dichterbij huis is het winterweer even teruggekeerd met winterse neerslag in het laagland van de Benelux. Op dinsdag en woensdag valt op de toppen van de Ardennen en het Sauerland sneeuw. In totaal wordt tussen de 10 en 20 centimeter verwacht. Dit weekend kun je nog prima skiën in Winterberg! Na woensdag blijft het wisselvallig waarbij de neerslag soms als regen valt en in de wat koudere lucht in de vorm van (natte) sneeuw. Doordat onze regio op de grens tussen koude en warme lucht ligt is de onzekerheid in de verwachtingen, zelfs op korte termijn, nog groot.

Waar geen sneeuw wordt verwacht maar vooral regen is de Vogezen. De sneeuwvalgrens is in deze regio te hoog voor sneeuwval. Alleen op de hoogste toppen valt dinsdag en woensdag nog enkele centimeters sneeuw. Daarna gaat veel regen vallen in deze regio en neemt de wind flink toe in kracht. Tot en met het weekend wordt 80 tot 120 millimeter verwacht. Deze valt dus voornamelijk in de vorm van regen. De sneeuw op de nu nog geopende pistes zal het heel zwaar krijgen deze week.

Bron: Weeronline.nl | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer