Veel gestelde vragen (+antwoorden) over de sneeuwsituatie in Oostenrijk

Door: Saskia Smulders

Via diverse kanalen bereiken ons vragen over de sneeuwsituatie zoals die momenteel in Oostenrijk door de overvloedige sneeuw geldt. In dit artikel zullen we zoveel mogelijk van jullie vragen proberen te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons dan gerust een bericht of zet je vraag in de reacties.

Kan ik dit weekend op mijn bestemming komen?

UPDATE vrijdag 11 januari 17.25 uur

LET OP: De Fernpass gaat vanavond om 0.00 uur dicht voor alle verkeer. Vanwege lawinegevaar is de weg dicht, waarschijnlijk tot dinsdag. Houd daar rekening mee als je morgen gaat rijden!!

UPDATE vrijdag 11 januari 15.00 uur

Op de Fernpass is het momenteel relatief rustig. De weg is sneeuwvrij en het verkeer kan goed doorrijden. Check vooral ook de webcam van de Fernpass. 

Dat is lastig te beantwoorden, want dat is natuurlijk geheel afhankelijk waar je naar toe gaat. De verwachting is dat het vrijdag tijdelijk stopt met sneeuwen om op zaterdagavond weer te starten. Dat betekent dat vrijdag en zaterdag relatief goede dagen zijn om te reizen. Dat betekent niet dat de wegen sneeuwvrij zullen zijn of dat er geen files zijn. Ook zullen er dan nog steeds afgesloten, vooral lokale, wegen zijn. 

Hier vind je een actuele en uitgebreide lijst van afgesloten wegen

Afgesloten wegen rond Lech | Foto: Dietmar Mathis

Hou daarom via internet de diverse kanalen in de gaten, bijvoorbeeld:

Via Twitter:

Handige links:

Zorg dat je sneeuwkettingen bij je hebt en zorg dat je onze tips voor onderweg nog eens heel goed doorleest. 

Welke dorpen zijn afgesloten?

De lijst van afgesloten dorpen wisselt per dag en is lastig bij te houden. Een laatste update:

 • Baad
 • Wildental
 • Lech
 • Zürs
 • Stuben
 • Langen
 • Söll
 • Ellmau -> is onzeker of dit klopt. 
 • Gargellen
 • Hochfügen
 • Berwang
 • Hochkar
 • Hintertux
 • Warth
 • Schrocken
 • Kühtai
 • Galtür

Als ik dan aangekomen ben, kan ik dan wel skiën?

Ook dat is lastig te zeggen en verschilt per gebied. De kans dat liften gesloten zijn is echter wel groot, vooral door het grote lawinegevaar waarbij de kans bestaat dat lawines ook over de pistes en liften zouden kunnen komen. Bovendien kan het nog wel eens hard waaien wat ook kan zorgen voor gesloten liften. Ook hiervoor geldt: hou de berichtgeving van je gebied in de gaten. De situatie kan per dag verschillen. En nog belangrijker: volg de aanwijzingen op.

Versperring bij Gargellen | Foto: @Gargellen_

Op de pistes zul je te maken kunnen krijgen met ongeprepareerde pistes. De bully’s kunnen simpelweg niet opwerken tegen deze hoeveelheden sneeuw. Dat betekent in de ochtend lekker verse poeder op de pistes, maar in de middag mogelijk grote sneeuwbulten. Denk er aan dat vanwege de sneeuw er sprake kan zijn van slecht zicht. Dat houdt weer in dat je gemakkelijk buiten de piste kan raken met alle mogelijke gevolgen van dien zoals de dode die in Sankt Anton was te betreuren. Deze 16-jarige jongen raakte ook buiten de piste en veroorzaakte zelf een lawine waarbij hij omkwam. 

Kun je niet skiën dan raad ik je aan een sneeuwwandeling te maken en wat foto’s te maken die je vervolgens naar ons kunt sturen via redactie@snowrepublic.nl. Denk er wel aan dat je op de paden blijft en niet op paden gaat die afgesloten zijn. Iets met een gewaarschuwd mens….

Worden ze al zenuwachtig in Oostenrijk?

Oostenrijkers staan erom bekend dat ze goed kunnen dealen met sneeuw. Ze zijn bovendien wel wat sneeuw gewend, hoewel de hoeveelheid die nu in korte tijd valt wel exceptioneel is. Desalniettemin zijn ze zeer goed in staat de situatie te managen en hebben daartoe de kennis en het materieel. 

Sprookjesachtig tafereel uit Kitzbuhel | Foto: @Kitzbuhel

Eén van de dingen die je de komende dagen veelvuldig zult gaan zien is het schoonmaken van de daken. Hoewel deze over het algemeen veel kunnen hebben kan de sneeuw de komende dagen door stijgende temperaturen gaan verzwaren en kan dit mogelijk voor problemen gaan zorgen. Daarnaast bestaat de kans op zgn. daklawines. Die wil je niet in je nek hebben. Wist je trouwens dat veel huizen in Oostenrijk dubbele daken hebben die rond de 700kg m3 kunnen hebben? Bij huizen met een enkel dak is dit ongeveer 400kg m3. 1 m3, natte sneeuw weegt rond de 400kg en droge losse sneeuw weegt minder dan de helft. (bron: Hans ter Braak).

Afgraven van daken | © APA/Fohringer

Neemt niet weg dat de situatie zeer precair is en de ontwikkelingen elkaar snel kunnen opvolgen. Luister daarom altijd goed naar de lokale berichtgeving. 

Wat als mijn dorp wordt afgesloten?

De lokale autoriteiten zullen jou daarover via jouw accommodatie informeren. Je hebt dan nog wel de gelegenheid een aantal maatregelen te treffen zoals boodschappen doen. In zo’n geval komen de autoriteiten dagelijks bijeen om de situatie te bespreken. 

Als je niet weg kunt, maar eigenlijk wel moet omdat je bijvoorbeeld moet werken zit er niets anders op: je mag én kunt niet weg. Dus dat betekent een belletje naar je baas en de situatie bespreken. Misschien een tip om van te voren even naar de voorwaarden van je reisverzekering te kijken om te zien wat er in dit geval gedekt is. 

Wat als ik in mijn dorp zonder stroom komt te zitten?

Momenteel bezwijken er op veel plekken bomen onder de vrachten sneeuw. Die bomen vallen vervolgens op de elektriciteitspalen waardoor momenteel 3.000 huishoudens zonder stroom zitten. Update: inmiddels is de stroomvoorziening op veel plekken weer hersteld.

Dat houdt niet alleen in dat er in je accommodatie geen verwarming is, er niet gekookt kan worden en er ook geen stroom is voor je wifi of het opladen van je mobiel. Wil je dit voor zijn zorg dan voor extra maatregelen zoals het meenemen van een zaklamp  of knijpkat en natuurlijk een of meerdere powerbanks voor je mobiel. Houd er rekening mee dat er kans is dat er geen 4G bereik is. 

Zijn de lawines echt zo gevaarlijk?

Daarop is maar één antwoord mogelijk: ja. In veel gebieden geldt nu het hoogste niveau (5) en die is er niet zo maar. Veel wintersporters denken dat dit alleen geldt voor buiten de piste, maar niets is minder waar. Niveau vijf betekent namelijk de hoogste waarschuwing voor het gehele openbare leven. Zie hiervoor dit artikel nog eens. De huidige situatie doet dan ook sterk denken aan de lawinerijke winter van 1999 toen de beruchte lawine in Galtür een deel van het dorp overspoelde met een snelheid van bijna 300 kilometer per uur en waarbij 38 mensen om het leven kwamen, waaronder 6 Nederlanders. Don’t mess with mother nature!

Op diverse plekken wordt op met behulp van helikopters gecontroleerde wijze lawines afgeschoten om zodoende te zorgen dat ze juist niet spontaan afgaan. Dit wordt gedaan om de veiligheid te waarborgen. Vaak worden dan tijdelijk wegen rondom afgesloten. 

De verwachting is dat de hoge lawineniveaus nog even zullen aanhouden of zelfs zullen worden uitgebreid. De reden daarvoor is dat de nieuwe hoeveelheden sneeuw niet goed hecht op de oude lagen. Hierdoor ligt de nieuwe sneeuw dus als het ware los op de oude sneeuw waardoor deze bij het minste of geringste loskomt en gaat schuiven. Tel daarbij op dat de temperaturen de komende dagen iets gaat stijgen waardoor de sneeuw zwaarder wordt en dus nog losser op de oude lagen komt te liggen. 

Hoe instabiel de sneeuwlagen zijn kun je goed zien op deze foto | Foto: AWÖ

Hoe gaat het verder?

Dat is natuurlijk ietwat koffiedik kijken, maar er zijn een paar dingen wél duidelijk:

 • Vrijdag en zaterdag overdag is het dus relatief rustig qua weer.
 • Zaterdagavond start een nieuwe periode van sneeuwval waarbij met gemaakt wéér een meter sneeuw kan vallen.
 • Halverwege volgende week zou het dan iets rustiger moeten worden, maar of dat een periode van stabiel en rustig winterweer zal zijn is allerminst zeker. 
 • De kritische lawinesituatie zal zeker nog aanhouden; en ook al wordt ie iets afgeschaald is er nog steeds sprake van gevaarlijke situaties. 

Hoofdfoto: Hoch-Imst | @Schöpf | TT

LEES HIER MEER WINTERSPORT WEER ARTIKELEN

 

(Visited 2.602 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.