In Zwitserland en Frankrijk zijn inmiddels meerdere meldingen gedaan van vandalen die sneeuwkanonnen hebben vernield. Volgens de politie zijn op de kanonnen opschriften gevonden van klimaatactivisten en leuzen als “Niet skiën zonder sneeuw”. Bij de vernieling is er flinke schade aan de sneeuwkanonnen aangebracht. De politie van de verschillende skigebieden onderzoekt de vernielingen.

Meerdere vernielingen

In Frankrijk zijn verschillende skigebieden het toneel geweest van deze vorm van vandalisme. In Les Gets (Les Portes du Soleil) werd in de nacht van 24 op 25 december 2022 de stroomkabels van twee sneeuwkanonnen doorgesneden. Op één van de kanonnen waren de woorden “Niet skiën zonder sneeuw” te vinden. Ook het logo van Extinction Rebellion werd in de buurt gevonden.

Enkele dagen daarna was het opnieuw raak in Frankrijk. In Clusaz werden ook vier sneeuwkanonnen vernield, dit keer met behulp van hamers en boren. Hierbij werden leidingen doorgesneden en regel- en toevoersystemen eruit getrokken.

Naast Frankrijk ook in Zwitserland

Rond de jaarwisseling was het raak in Zwitserland. In Les Diablerets werden er sneeuwkanonnen vernield. Hierbij werden twee sneeuwlansen kapot gemaakt en stroomleidingen doorgesneden. Een paar dagen later sloegen de vandalen nog eens toe bij drie andere sneeuwkanonnen in het gebied.

Ook het Zwitserse Verbier meldde begin dit jaar daden van vandalisme aan sneeuwkanonnen, maar hier werd geen inscriptie gevonden die verband hield met klimaatactivisten. Voor Laurent Vaucher, directeur van Téléverbier, is het voorkomen van dit soort vandalisme erg ingewikkeld. “Dan moeten we bewakingssystemen, camera’s of agenten neerzetten. Als het zover moet komen, wordt het onhandelbaar”.

Actie nog niet opgeëist

De acties tegen de sneeuwkanonnen zijn nog niet opgeëist. De politie spreekt van een gecoördineerde actie. De vernielingen zijn in onderzoek, maar men houdt rekening met meer acties. Ook zoekt men getuigen.

Bron: RTS | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer