In Zwitserland en Frankrijk zijn inmiddels meerdere meldingen gedaan van vandalen die sneeuwkanonnen hebben vernield. Volgens de politie zijn op de kanonnen opschriften gevonden van klimaatactivisten en leuzen als “Niet skiën zonder sneeuw”. Bij de vernieling is er flinke schade aan de sneeuwkanonnen aangebracht. De politie van de verschillende skigebieden onderzoekt de vernielingen.

Meerdere vernielingen

In Frankrijk zijn verschillende skigebieden het toneel geweest van deze vorm van vandalisme. In Les Gets (Les Portes du Soleil) werd in de nacht van 24 op 25 december 2022 de stroomkabels van twee sneeuwkanonnen doorgesneden. Op één van de kanonnen waren de woorden “Niet skiën zonder sneeuw” te vinden. Ook het logo van Extinction Rebellion werd in de buurt gevonden.

Enkele dagen daarna was het opnieuw raak in Frankrijk. In Clusaz werden ook vier sneeuwkanonnen vernield, dit keer met behulp van hamers en boren. Hierbij werden leidingen doorgesneden en regel- en toevoersystemen eruit getrokken.

Naast Frankrijk ook in Zwitserland

Rond de jaarwisseling was het raak in Zwitserland. In Les Diablerets werden er sneeuwkanonnen vernield. Hierbij werden twee sneeuwlansen kapot gemaakt en stroomleidingen doorgesneden. Een paar dagen later sloegen de vandalen nog eens toe bij drie andere sneeuwkanonnen in het gebied.

Ook het Zwitserse Verbier meldde begin dit jaar daden van vandalisme aan sneeuwkanonnen, maar hier werd geen inscriptie gevonden die verband hield met klimaatactivisten. Voor Laurent Vaucher, directeur van Téléverbier, is het voorkomen van dit soort vandalisme erg ingewikkeld. “Dan moeten we bewakingssystemen, camera’s of agenten neerzetten. Als het zover moet komen, wordt het onhandelbaar”.

Actie nog niet opgeëist

De acties tegen de sneeuwkanonnen zijn nog niet opgeëist. De politie spreekt van een gecoördineerde actie. De vernielingen zijn in onderzoek, maar men houdt rekening met meer acties. Ook zoekt men getuigen.

Bron: RTS | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer