Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

In Zwitserland en Frankrijk zijn inmiddels meerdere meldingen gedaan van vandalen die sneeuwkanonnen hebben vernield. Volgens de politie zijn op de kanonnen opschriften gevonden van klimaatactivisten en leuzen als “Niet skiën zonder sneeuw”. Bij de vernieling is er flinke schade aan de sneeuwkanonnen aangebracht. De politie van de verschillende skigebieden onderzoekt de vernielingen.

Meerdere vernielingen

In Frankrijk zijn verschillende skigebieden het toneel geweest van deze vorm van vandalisme. In Les Gets (Les Portes du Soleil) werd in de nacht van 24 op 25 december 2022 de stroomkabels van twee sneeuwkanonnen doorgesneden. Op één van de kanonnen waren de woorden “Niet skiën zonder sneeuw” te vinden. Ook het logo van Extinction Rebellion werd in de buurt gevonden.

Enkele dagen daarna was het opnieuw raak in Frankrijk. In Clusaz werden ook vier sneeuwkanonnen vernield, dit keer met behulp van hamers en boren. Hierbij werden leidingen doorgesneden en regel- en toevoersystemen eruit getrokken.

Naast Frankrijk ook in Zwitserland

Rond de jaarwisseling was het raak in Zwitserland. In Les Diablerets werden er sneeuwkanonnen vernield. Hierbij werden twee sneeuwlansen kapot gemaakt en stroomleidingen doorgesneden. Een paar dagen later sloegen de vandalen nog eens toe bij drie andere sneeuwkanonnen in het gebied.

Ook het Zwitserse Verbier meldde begin dit jaar daden van vandalisme aan sneeuwkanonnen, maar hier werd geen inscriptie gevonden die verband hield met klimaatactivisten. Voor Laurent Vaucher, directeur van Téléverbier, is het voorkomen van dit soort vandalisme erg ingewikkeld. “Dan moeten we bewakingssystemen, camera’s of agenten neerzetten. Als het zover moet komen, wordt het onhandelbaar”.

Actie nog niet opgeëist

De acties tegen de sneeuwkanonnen zijn nog niet opgeëist. De politie spreekt van een gecoördineerde actie. De vernielingen zijn in onderzoek, maar men houdt rekening met meer acties. Ook zoekt men getuigen.

Bron: RTS | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer