Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

In Zwitserland en Frankrijk zijn inmiddels meerdere meldingen gedaan van vandalen die sneeuwkanonnen hebben vernield. Volgens de politie zijn op de kanonnen opschriften gevonden van klimaatactivisten en leuzen als “Niet skiën zonder sneeuw”. Bij de vernieling is er flinke schade aan de sneeuwkanonnen aangebracht. De politie van de verschillende skigebieden onderzoekt de vernielingen.

Meerdere vernielingen

In Frankrijk zijn verschillende skigebieden het toneel geweest van deze vorm van vandalisme. In Les Gets (Les Portes du Soleil) werd in de nacht van 24 op 25 december 2022 de stroomkabels van twee sneeuwkanonnen doorgesneden. Op één van de kanonnen waren de woorden “Niet skiën zonder sneeuw” te vinden. Ook het logo van Extinction Rebellion werd in de buurt gevonden.

Enkele dagen daarna was het opnieuw raak in Frankrijk. In Clusaz werden ook vier sneeuwkanonnen vernield, dit keer met behulp van hamers en boren. Hierbij werden leidingen doorgesneden en regel- en toevoersystemen eruit getrokken.

Naast Frankrijk ook in Zwitserland

Rond de jaarwisseling was het raak in Zwitserland. In Les Diablerets werden er sneeuwkanonnen vernield. Hierbij werden twee sneeuwlansen kapot gemaakt en stroomleidingen doorgesneden. Een paar dagen later sloegen de vandalen nog eens toe bij drie andere sneeuwkanonnen in het gebied.

Ook het Zwitserse Verbier meldde begin dit jaar daden van vandalisme aan sneeuwkanonnen, maar hier werd geen inscriptie gevonden die verband hield met klimaatactivisten. Voor Laurent Vaucher, directeur van Téléverbier, is het voorkomen van dit soort vandalisme erg ingewikkeld. “Dan moeten we bewakingssystemen, camera’s of agenten neerzetten. Als het zover moet komen, wordt het onhandelbaar”.

Actie nog niet opgeëist

De acties tegen de sneeuwkanonnen zijn nog niet opgeëist. De politie spreekt van een gecoördineerde actie. De vernielingen zijn in onderzoek, maar men houdt rekening met meer acties. Ook zoekt men getuigen.

Bron: RTS | Hoofdfoto: Saskia Smulders


Anderen lazen ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer