Het is tot dusver karig gesteld met de hoeveelheid sneeuw in de Alpenlanden, zeker in de gebieden onder 2000 meter, maar daar komt vanaf zondag verandering in. Een neerslaggebied zorgt zondag vooral aan de west- en aan de zuidkant van de Alpen voor een flink pak sneeuw. Of ook de rest van het Alpengebied hiermee te maken krijgt lees je in deze wintersportverwachting.

De pistes liggen er vooral op lagere hoogtes bedroevend bij. Vele alpenweides kleuren groen en van verse sneeuw is geen sprake. Her en der ligt een (smalle) strook met kunstsneeuw om toch maar iets van wintersport te kunnen bieden. Hogerop in de Alpen ligt wel voldoende sneeuw, maar doordat het al een tijdje niet heeft gesneeuwd is de sneeuwlaag hard en ijzig. Gelukkig voor de wintersportliefhebber gloort er hoop aan de horizon.

Zowel vrijdag als zaterdag is van verse sneeuw nog geen sprake. Het blijft op beide dagen droog en de zon schijnt flink. Doordat het in de nachten wat verder kan afkoelen, kunnen de pistes wel wat beter worden geprepareerd door middel van sneeuwkanonnen.

Eerst in de Franse Alpen

Vanaf zondag ziet het weerbeeld er heel anders uit. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en als eerst in de Franse Alpen, maar al vrij snel ook aan de zuidkant van Zwitserland en in de Italiaanse Alpen valt boven 1800-2000 meter verse sneeuw. 

Door een dalende sneeuwgrens naar zo’n 1100-1400 meter zou er boven die hoogte in totaal zomaar 30 tot 40 centimeter verse sneeuw kunnen vallen. Je moet dan denken aan de skigebieden van Italië (Aostadal, Südtirol), het zuiden van Zwitserland en wellicht ook het Oostenrijkse Osttirol. Maandag draait de wind naar het noordwesten en stop het met sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen. Wel valt in delen van Oostenrijk nog de nodige sneeuw. Daar kan dan nog tien to twintig centimeter vallen.

Dalende sneeuwvalgrens

De wisselvalligheid houdt ook vanaf dinsdag aan. Doordat de stroming uit het noordwesten komt, krijgen de west- en noordkant van de Alpen de meeste sneeuw. Maar ook elders kan het volgende week af en toe sneeuwen, want de sneeuwvalgrens daalt nog verder tot wellicht (iets) onder de duizend meter. Alles bij elkaar kan er een halve tot lokaal een meter verse sneeuw vallen. Goed nieuws dus voor wie de komende tijd die kant op gaat. 

Het weer tijdens je terugreis na de kerstvakantie

De kerstvakantie eindigt dit weekend en voor wie dit weekend terugreist vanaf de Alpen naar onze Lage Landen krijgt zaterdag overdag droog weer onderweg. Reis je in de nacht naar zondag dan regent het op veel plaatsen en ook als je zondag via Frankrijk reist krijg je te maken met regen. Reis je zondag via Duitsland terug, dan is het ook nog overwegend droog. Wel overheerst dan de bewolking. Bron: WeerOnline.nl

Meer over het weer en de sneeuwverwachting in de Alpen lees je op Alpenweerman.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer