Het is tot dusver karig gesteld met de hoeveelheid sneeuw in de Alpenlanden, zeker in de gebieden onder 2000 meter, maar daar komt vanaf zondag verandering in. Een neerslaggebied zorgt zondag vooral aan de west- en aan de zuidkant van de Alpen voor een flink pak sneeuw. Of ook de rest van het Alpengebied hiermee te maken krijgt lees je in deze wintersportverwachting.

De pistes liggen er vooral op lagere hoogtes bedroevend bij. Vele alpenweides kleuren groen en van verse sneeuw is geen sprake. Her en der ligt een (smalle) strook met kunstsneeuw om toch maar iets van wintersport te kunnen bieden. Hogerop in de Alpen ligt wel voldoende sneeuw, maar doordat het al een tijdje niet heeft gesneeuwd is de sneeuwlaag hard en ijzig. Gelukkig voor de wintersportliefhebber gloort er hoop aan de horizon.

Zowel vrijdag als zaterdag is van verse sneeuw nog geen sprake. Het blijft op beide dagen droog en de zon schijnt flink. Doordat het in de nachten wat verder kan afkoelen, kunnen de pistes wel wat beter worden geprepareerd door middel van sneeuwkanonnen.

Eerst in de Franse Alpen

Vanaf zondag ziet het weerbeeld er heel anders uit. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en als eerst in de Franse Alpen, maar al vrij snel ook aan de zuidkant van Zwitserland en in de Italiaanse Alpen valt boven 1800-2000 meter verse sneeuw. 

Door een dalende sneeuwgrens naar zo’n 1100-1400 meter zou er boven die hoogte in totaal zomaar 30 tot 40 centimeter verse sneeuw kunnen vallen. Je moet dan denken aan de skigebieden van Italië (Aostadal, Südtirol), het zuiden van Zwitserland en wellicht ook het Oostenrijkse Osttirol. Maandag draait de wind naar het noordwesten en stop het met sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen. Wel valt in delen van Oostenrijk nog de nodige sneeuw. Daar kan dan nog tien to twintig centimeter vallen.

Dalende sneeuwvalgrens

De wisselvalligheid houdt ook vanaf dinsdag aan. Doordat de stroming uit het noordwesten komt, krijgen de west- en noordkant van de Alpen de meeste sneeuw. Maar ook elders kan het volgende week af en toe sneeuwen, want de sneeuwvalgrens daalt nog verder tot wellicht (iets) onder de duizend meter. Alles bij elkaar kan er een halve tot lokaal een meter verse sneeuw vallen. Goed nieuws dus voor wie de komende tijd die kant op gaat. 

Het weer tijdens je terugreis na de kerstvakantie

De kerstvakantie eindigt dit weekend en voor wie dit weekend terugreist vanaf de Alpen naar onze Lage Landen krijgt zaterdag overdag droog weer onderweg. Reis je in de nacht naar zondag dan regent het op veel plaatsen en ook als je zondag via Frankrijk reist krijg je te maken met regen. Reis je zondag via Duitsland terug, dan is het ook nog overwegend droog. Wel overheerst dan de bewolking. Bron: WeerOnline.nl

Meer over het weer en de sneeuwverwachting in de Alpen lees je op Alpenweerman.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer