Vanaf 2024 voert Oostenrijk voor het eerst een ééndagsvignet in. Het verplichte vignet dat op de snelwegen in Oostenrijk voor alle voertuigen geldt, had al een variant voor 10 dagen, voor twee maanden en voor het hele jaar. Het nieuwe vignet, dat vanaf 1 januari 2024 ter verkrijgen is, is één dag geldig en is vooral handig voor reizigers op doorreis naar Italië of de Balkan. Het nieuwe eendagsvignet is voor 24 uur geldig en goedkoper van het 10-dagen vignet.

Handig op doorreis

Het eendagsvignet is een toevoeging aan de bestaande vignetten voor 10 dagen, twee maanden en een heel jaar. Het autovignet is verplicht voor alle voertuigen om van het wegennetwerk in Oostenrijk gebruik te mogen maken. Het eendagsvignet is voor veel weggebruikers een handige optie. Is je vakantie langer dan tien dagen en gebruik je je auto de rest van de tijd niet om over wegen met een tolverplichting te rijden, bespaart het eendagsvignet je een paar euro. 

Dat geldt ook voor reizigers die Oostenrijk niet als eindbestemming hebben, maar op doorreis zijn naar populaire vakantiebestemmingen in Italië, Slovenië en Kroatië. Als de geplande reis langer dan 10 dagen duurt, zijn twee eendagsvignetten een goedkopere optie dan het vignet voor twee maanden.  

Alleen in Oostenrijk op vakantie?

Echter, als je alleen Oostenrijk tijdens je vakantie bezoekt, is het veelal voordeliger om het 10-dagen autovignet te blijven gebruiken. Ben je bijvoorbeeld een week in Oostenrijk op vakantie en in de 10 dagen alleen van plan bent je auto te gebruiken om het land in en uit te rijden, is het vignet voor 10 dagen nog steeds goedkoper dan twee losse eendagsvignetten. Ga je langer dan 10 dagen op wintersport in Oostenrijk en je gebruikt de auto niet, dan is het eendagsvignet weer wel een goedkopere optie.

Wat kost het vignet? 

Het eendagsvignet gaat volgens de overheid € 8,60 kosten en wordt daarmee het goedkoopste vignet dat beschikbaar is voor personenauto’s op de snelwegen in Oostenrijk. Het vignet voor 10 dagen kost in 2024 € 11,50. Het 2 maanden vignet gaat volgend jaar € 28,90 kosten en een vignet voor 1 jaar € 96,40.

Bron: i-vignette.com. Foto’s: Patricia Christiani

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer