Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vanaf 2024 voert Oostenrijk voor het eerst een ééndagsvignet in. Het verplichte vignet dat op de snelwegen in Oostenrijk voor alle voertuigen geldt, had al een variant voor 10 dagen, voor twee maanden en voor het hele jaar. Het nieuwe vignet, dat vanaf 1 januari 2024 ter verkrijgen is, is één dag geldig en is vooral handig voor reizigers op doorreis naar Italië of de Balkan. Het nieuwe eendagsvignet is voor 24 uur geldig en goedkoper van het 10-dagen vignet.

Handig op doorreis

Het eendagsvignet is een toevoeging aan de bestaande vignetten voor 10 dagen, twee maanden en een heel jaar. Het autovignet is verplicht voor alle voertuigen om van het wegennetwerk in Oostenrijk gebruik te mogen maken. Het eendagsvignet is voor veel weggebruikers een handige optie. Is je vakantie langer dan tien dagen en gebruik je je auto de rest van de tijd niet om over wegen met een tolverplichting te rijden, bespaart het eendagsvignet je een paar euro. 

Dat geldt ook voor reizigers die Oostenrijk niet als eindbestemming hebben, maar op doorreis zijn naar populaire vakantiebestemmingen in Italië, Slovenië en Kroatië. Als de geplande reis langer dan 10 dagen duurt, zijn twee eendagsvignetten een goedkopere optie dan het vignet voor twee maanden.  

Alleen in Oostenrijk op vakantie?

Echter, als je alleen Oostenrijk tijdens je vakantie bezoekt, is het veelal voordeliger om het 10-dagen autovignet te blijven gebruiken. Ben je bijvoorbeeld een week in Oostenrijk op vakantie en in de 10 dagen alleen van plan bent je auto te gebruiken om het land in en uit te rijden, is het vignet voor 10 dagen nog steeds goedkoper dan twee losse eendagsvignetten. Ga je langer dan 10 dagen op wintersport in Oostenrijk en je gebruikt de auto niet, dan is het eendagsvignet weer wel een goedkopere optie.

Wat kost het vignet? 

Het eendagsvignet gaat volgens de overheid € 8,60 kosten en wordt daarmee het goedkoopste vignet dat beschikbaar is voor personenauto’s op de snelwegen in Oostenrijk. Het vignet voor 10 dagen kost in 2024 € 11,50. Het 2 maanden vignet gaat volgend jaar € 28,90 kosten en een vignet voor 1 jaar € 96,40.

Bron: i-vignette.com. Foto’s: Patricia Christiani

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer