Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Valt er sneeuw en wordt het koud volgende week in de Alpen?

Door Edwin Hagenouw | bron: Alpenweerman.nl (19-2-2020)

Aanstaand weekend is het dan zover, de carnavalsweek gaat van start voor de zuidelijke helft van het land. Maar nog belangrijker, voor een groot deel van onze lezers staat de jaarlijkse wintersportvakantie op het programma. En met alle berichten over te weinig sneeuw en te hoge temperaturen in de Alpen is nu de grote vraag: hoe zijn de wintersportverwachtingen voor volgende week? 

Onze vrienden, weerexperts van Alpenweerman.nl, hebben in hun glazen bol en naar de weerkaarten gekeken en ze verwachten dat in het weekend de 0-gradengrens weer flink gaat stijgen: 2500 tot 3300 meter. En volgende week? Dan lijken we een herhalen van zetten te krijgen met opnieuw sneeuw… Lees voor alle details vooral verder.

sneeuw
Dit was op 14 februari 2020 in Ski Arlberg, Oostenrijk.

In het weekend behoorlijk wat zon

In de nacht naar vrijdag valt er met name aan de noordkant van de Alpen vijf tot tien centimeter sneeuw. Ten noorden van de Alpen ligt de sneeuwvalgrens in eerste instantie rond de 1200 meter, maar zakt deze bij de passage van het koufront richting de 700 à 800 meter. Vrijdag overdag valt er met name aan de noordkant nog een paar centimeter sneeuw en is er nog altijd behoorlijk wat wind met op de toppen windstoten tot 90 km/h.

Op de hogere toppen kan er aan de noordkant door opstuwing wat neerslag vallen

In het weekend komen de Alpen onder de vleugels van een hogedrukgebied en lijkt er een tweedeling te ontstaan. De westelijke helft krijgt meer ruimte voor de zon waarbij de 0-gradengrens bij een westelijke tot zuidwestelijke stroming flink op kan lopen: 3000 tot 3300 meter. In de oostelijke helft staat er een meer westelijke tot noordwestelijke stroming waarbij er meer wolkenvelden aanwezig zullen zijn. De 0-gradengrens ligt met 2500 tot 2800 meter dan ook wat lager dan in het westen. Op de hogere toppen kan er aan de noordkant door opstuwing wat neerslag vallen.

Gedurende het weekend zal de wind ook weer geregeld duidelijk aanwezig zijn met mogelijk zware windstoten op de toppen.

Opnieuw koelere lucht uit het noorden en sneeuw?

Als we de langere termijn bekijken lijkt het erop dat we een herhalen van zetten krijgen. In eerste instantie lijken de Alpen begin volgende week te profiteren van een hogedrukgebied. In de loop van de week zorgen een hogedrukgebied in de buurt van Portugal en lagedrukgebieden in de buurt van de Noordzee en Scandinavië voor een meer noordwestelijke stroming. Tussen het hoge- en Nordstau).


LEES ALLES OVER WINTERSPORTWEER EN VERKEER OP SNOWREPUBLIC


Bron: Alpenweerman.nl

(Visited 1.376 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer