Kies voor sneeuwzekerheid in Val di Fiemme in de Dolomieten
Het allerbelangrijkste voor een geweldige wintersport is natuurlijk… sneeuw! En net daaraan is dit seizoen op veel plekken een gebrek. Maar ken je het Italiaanse Val di Fiemme al? Daar ligt ruim voldoende sneeuw op de pistes en er komt nog meer aan. Het seizoen start hier al in november en loopt door tot eind april.
Mocht de natuur je toch een beetje in de steek laten, dan is dat ook geen probleem, want de Italianen zijn meesters in het prepareren van goede pistes. Geen wonder, want de eerste sneeuwkanonnen in Europa werden ontwikkeld in… Val di Fiemme! Hoe dat zit en waarom een wintersport naar de Dolomieten een goed idee is, lees je hieronder.
SNEEUWBERICHT
Het is nu zonnig en warm in de Alpen en mogelijk valt er nog wat sneeuw over een paar dagen. We verwachten ook in de komende weken perfecte condities dus met een verse laag sneeuw en goede vooruitzichten.
Lees meer over sneeuwgarantie in Val di Fiemme
Skiën in vijf verschillende gebieden in Val di Fiemme
Val di Fiemme ligt in Trentino, in het noorden van Italië. Je skiet hier in de Dolomieten, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De grillige bergkammen en bijzondere vormen van de bergen zijn ongelofelijk mooi. Je kunt er dan ook prachtig wintersporten en je wordt ook nog eens getrakteerd op de meeste zonuren van heel Europa. Van elke tien dagen skiën zijn er gemiddeld acht in de zon, hoe fijn is dat? Sowieso is skiën in Val di Fiemme genieten van La Dolce Vita.
Doordat Val di Fiemme in de uitlopers van de Dolomieten ligt, zijn er pistes voor elk niveau te vinden. Lange, brede, blauwe hellingen worden afgewisseld met uitdagende steile pistes. De 110 kilometer aan piste en 50 liften zijn verdeeld over vijf verschillende gebieden.
Dat zijn Alpe Cermis vanuit Cavalese, het bekende Ski Center Latemar, dat bereikbaar is vanuit Predazzo, Pampeago en Obereggen, Alpe Lusia met de dorpen Bellamonte-Castelir en Moena en tot slot Passo Rolle en Oclini.
Sneeuwkanonnen uit Italië, hoe zit dat precies?
De allereerste sneeuwkanonnen werden ontwikkeld in Amerika. Maar toen ze naar Europa werden verscheept, bleek dat ze helemaal niet werkten in ons klimaat. Daarom waren er twee slimme mannen uit het plaatsje Obereggen, tegenwoordig bekend van het skigebied Latemar. Deze heren, Walter Rieder en Georg Eisath, gingen aan de slag met machineonderdelen uit de landbouw en verbouwden de sneeuwkanonnen zo, dat ze zorgden voor de eerste technische sneeuw in Europa. Technische sneeuw inderdaad, want de term kunstsneeuw is onjuist. De sneeuw die door machines gemaakt wordt, is precies hetzelfde als die uit de lucht komt vallen.
Het skigebied zag de potentie van deze sneeuwmakende machines en zorgde voor de financiering. In 1990 noemden de heren het inmiddels florerende bedrijf TechnoAlpin, de naam die je vast wel eens op de knalgele sneeuwkanonnen hebt zien staan.
Het preparen van pistes is topsport!
Genoeg sneeuw is één, maar zorgen dat de pistes er optimaal bijliggen is nog een heel ander verhaal. Pistes prepareren is een kunst, maar gelukkig eentje die de Italianen volledig beheersen. Al vanaf de herfst wordt de temperatuur nauwkeurig in de gaten gehouden, zodat de sneeuwkanonnen direct aan kunnen als het voldoende koud is. Pistebully’s verdelen deze eerste laag en er ontstaat een compacte ondergrond waarop verse sneeuw kan vallen.
Voor de meeste wintersporters is het onzichtbaar, maar achter de schermen wordt alles nauwlettend gevolgd. Vanuit de controlekamer houden de liftmaatschappijen de sneeuwkanonnen, buitentemperatuur, waterdruk en luchtvochtigheid in de gaten, zodat er direct kan worden bijgestuurd als dat nodig is.
Na het sluiten van de liften begint het echte werk. Zodra de laatste skiërs de pistes hebben verlaten, gaan de pistenbully’s op pad. Ze bewerken het hele gebied en zorgen ervoor dat de pistes weer in topconditie zijn voor de volgende dag. Ga daarom nooit na het sluiten van de liften alsnog de piste op. Dit is levensgevaarlijk! Dat geldt zeker op steile hellingen, want dan haken de pistenbully’s zich voor de veiligheid vast aan een grote kabel boven aan de helling. Als skiër zie je die in het donker niet en is een ongeluk snel gebeurd.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en dat geldt ook voor wintersportgebieden. Daarom werkt Val di Fiemme als het gaat om sneeuw maken en pistes prepareren aan oplossingen met zo min mogelijk impact op het milieu. Zo wordt zoveel mogelijk water verzameld uit regenwater en bergstromen voor gebruik in de sneeuwkanonnen en niet uit leidingwater. Bovendien zijn ze bewust bezig met het verminderen van energieverbruik.
Ga ook op wintersport in Val di Fiemme
Sneeuwzekerheid ten top dus, in Val di Fiemme. Maar dat is zeker niet de enige reden waarom een wintersport naar de Italiaanse Dolomieten geweldig is. Naast de eerdergenoemde vele zonuren en La Dolce Vita is Val di Fiemme ook de thuisbasis van de wereldberoemde Marcialonga, een langlaufwedstrijd die elk jaar in januari plaatsvindt. Het is fantastisch om te zien hoe professionele skiërs strijden in een prachtige omgeving.
Ook naast de piste is er genoeg te doen in Val di Fiemme, zoals zelf langlaufen, snowkiten, wandelen, toerskiën, sneeuwschoenwandelingen, paardrijden, en nog veel meer. Het gebied heeft een rijke cultuur en geschiedenis, met vele historische gebouwen en monumenten. Bijvoorbeeld de prachtige kerk van San Giovanni Battista in Cavalese, die dateert uit de 12e eeuw.
Verder kun je er heelijk genieten van lekker eten en drinken, met veel lokale specialiteiten zoals polenta, knödel en diverse soorten worst en kaas. Je kiest zelf je favoriete accommodatie om te overnachten, zoals luxe hotels tot eenvoudige appartementen, chalets of B&B’s. Al met al is het een geweldige bestemming voor een onvergetelijke wintersportvakantie.
Lees meer over Val di Fiemme en boek je vakantie
Hoofdfoto: Ski Center Latemar visitfiemme.it foto F. Modica
Lees ook:
Snowboarder, kilometervreter én koffie-in-de-zon-addict. Oostenrijk is voor mij het onbetwiste #1 wintersportland, al zoek ik als reporter van Snowrepublic de mooiste alternatieve bestemmingen voor je uit.