Wintersport in de Italiaanse Dolomieten is oh zo mooi

Door: Pauline van der Waal | Val di Fiemme

De regio Val di Fiemme ligt tegen de imposante Dolomieten in het noorden van Italië. De zonnige vallei geeft je een weids uitzicht over het Latemar gebergte, Monte Corno Bianco en de Pale di San Martino aan de horizon. Door de ligging merk je in het eten, de cultuur en natuurlijk de taal een duidelijke mix van Italiaanse en Alpiene invloeden.

Prachtig uitzicht in de vallei met op de achtergrond de Dolomieten. Foto: visitfiemme
Prachtig uitzicht in de vallei met op de achtergrond de Dolomieten. Foto: visitfiemme

Perfect om met het gezin te beleven

De omgeving is prachtig en skigebieden zijn afgestemd op gezinnen met kinderen. De allerkleinsten kunnen lekker spelen in de Kindergarten in de sneeuw. Natuurlijk zijn er genoeg skileraren die de kleintjes de eerste kneepjes van het vak leren. En zijn ze zo ver dat ze de piste op kunnen, dan is Val di Fiemme een perfecte plek om goed te leren skiën. Genoeg brede blauwe pistes en door de beperkte grootte van het gebied is het allemaal behoorlijk overzichtelijk.

De Dolomieten behoren tot het UNESCO Werelderfgoed en zijn van de grote hoeveelheden zon. Door de zuidelijke ligging zijn gemiddeld acht van elke tien dagen zonnig. Dat is pas lekker wintersporten! Ook in de avonduren is er genoeg te beleven. Zo kun je in Obereggen (Ski Center Latemar) van 19.30-22.30 de verlichte piste op. Diner in een berghut dan maar?

Sneeuwpret is voor iedereen! Foto: visitfiemme
Sneeuwpret is voor iedereen! Foto: visitfiemme

Vijf skigebieden in Val di Fiemme

In Val di Fiemme kun je terecht op meer dan 100 kilometer aan pistes. Met één skipas kun je terecht op alle vijf de skigebieden die de regio rijk is. Geweldig voor gezinnen met kleine(re) kinderen is Alpe Lusia. Je hebt hier heerlijk brede pistes, veelal in de zon gelegen en een lieflijke omgeving. Het is vrijwel onmogelijk om de kleintjes kwijt te raken.
Skiën je kinderen je inmiddels voorbij? Dan zijn de 48 kilometer piste van het Ski Center Latemar perfect. Hier heb je veel ruimte, genoeg pistes voor een mooie tocht. Doordat er vrijwel geen wachttijden zijn bij de liften kun je lekker doorskiën.

Doordat er vrijwel geen wachttijden zijn bij de liften kun je lekker doorskiën

Het gebied Alpe Cermis heeft 25 kilometer piste en is net als de eerdergenoemde goed uitgerust voor kinderen. Genoeg skileraren die de kleintjes op sleeptouw nemen bovendien!
De hekkensluiters als het om aantal pistekilometers gaat zijn Passo Rolle en Passo Oclini. Naast skiën is er echter nog genoeg te doen, zoals wandelen en langlaufen. Is dit nog niet genoeg voor je? Val di Fiemme maakt onderdeel uit van Dolomiti Superski, waardoor je met de bijbehorende skipas ook in de buurgebieden terecht kunt voor nog meer pisteplezier.

Fijne pistes, ook voor de allerkleinsten. Foto: visitfiemme
Fijne pistes, ook voor de allerkleinsten. Foto: visitfiemme

Kinderen skiën gratis in de Magic Weeks!

Of dat allemaal nog niet genoeg is, zijn er ook bepaalde weken in het jaar die zijn uitgeroepen tot speciale kinderweken. Komend seizoen zijn dat de weken van 7 december, 19 januari en 26 januari. In die weken slapen kinderen onder de 12 jaar gratis in het hotel, en krijgen ze hun skipas en skihuur helemaal gratis! Meer informatie vind je hier.

Een smaakvolle pauze in Val di Fiemme. Foto Gaia Panozzo
Een smaakvolle pauze in Val di Fiemme. Foto Gaia Panozzo

Meer weten?

Val di Fiemme ligt ten oosten van de Brenner-autobaan en iets ten zuiden van Bolzano. De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 1050 km. Je rijdt via de snelweg naar Bolzano en direct daarna sla je bij Egna-Neumarkt Ora-Auer af. Vanaf daar sta je met een half uurtje in Val di Fiemme.


Voor alle informatie over deze prachtige regio kijk je op de website van Val di Fiemme.