UPDATE Sneeuwchaos Oostenrijk; 20.000 mensen ingesneeuwd, wegen versperd.

Door: Saskia Smulders | Hoofdfoto: Lenneke Hulshoff

Oostenrijk verzinkt in de sneeuw; althans grote delen ervan. De sneeuwchaos is compleet met bijna niet meer te verwerken hoeveelheden sneeuw. Als gevolg ervan loopt het aantal mensen dat is ingesneeuwd rap tot zo’n 20.000 mensen. Ook het aantal wegen dat versperd is groeit.

Vanaf vandaag geldt in Tirol en Vorarlberg het hoogste lawinewaarschuwingsniveau dat er is: niveau 5. Lawines kunnen tot in het dal komen en daarmee wegen afsluiten. Uit voorzorg zijn al diverse gebieden afgesloten zoals Gargellen, Ischgl en Sölden

Ook in Zwitserland is het lawinegevaar groot tot zeer groot | Bron: SRF Meteo

20.00 mensen ingesneeuwd

De lijst met afgesloten dorpen (door afgesloten wegen) is inmiddels sterk gegroeid: Sankt Anton, St. Christoph, Unken, Saint Martin, Lofer, Obertauern, St. Gallenkirch, Gaschurn, Partenen, Blons, Damüls, Baad, Stuben, Zürs, Pitztal, Kühtai, Lech, Sonntag, Fontanella, Fascina, Berwang, Obergurgl, Hochgurgl, Vent, Kaunertal, Stubai, Hochfügen, Warth, Schrocken. En dan vergeten we er waarschijnlijk nog een aantal. Daarmee zitten zo’n 20.000 mensen vast in de sneeuw.

Vanwege het extreme lawinegevaar worden mensen opgeroepen thuis te blijven. Zo ook bijvoorbeeld in Gargellen waar via Twitter een oproep gedaan werd. Gargellen blijft voorlopig ook nog afgesloten van de buitenwereld. 

Fernpass compleet ingesneeuwd; 100 wegen dicht

De beroemde en beruchte Fernpass, een veelvuldig genomen route voor Nederlanders, is vanaf vorige week afgesloten en zal naar er verwachting dinsdag pas weer geopend worden. Intussen is de weg compleet ingesneeuwd, zie foto’s hieronder. 

Ook de Arlbergstrecke, een eveneens belangrijke route, is gisteravond dicht geweest vanwege lawinegevaar. Dat geldt ook voor de Lofer Strasse (B178). Ook de Felbertauernstrasse is opnieuw gestremd. De meest actuele verkeersinformatie vind je hier. 

De A10 gaat tussen 13.00 en 14.00 uur dicht voor het laten springen van lawines. De afsluiting is bij Flachauwinkl, het verkeer wordt tegen gehouden bij Raststation Lungau en bij Flachau (bron: ANWB)

Het aantal versperde wegen neemt dramatische vormen aan | Foto: ÖAMTC

De Fernpass gisteravond. Met een grappenmaker ter plaatse | Foto: @Eiteren via Twitter

Dit gedeelte van de Fernpass is onbegaanbaar. Foto van vanmorgen | Bron: tirol.gv.at

Diverse lawines

Gisteren meldden we al over diverse lawines her en der, waaronder de lawine in Lech waarbij drie Duitsers de dood vonden. In het afgesloten Balderschwang is een lawine afgegaan die een hotel heeft getroffen. Gelukkig zijn er geen gewonden of vermisten. 

Het gevaar schuilt vooral op plekken boven de 1500 meter

In het skigebied Grübl am Präbich in Steiermarken is zondag een grote zoekactie gestart na een spontane lawine. Meer dan 40 bergredders hebben gezocht naar mensen onder de sneeuw, maar deze niet gevonden. Het gevaar schuilt vooral op plekken boven de 1500 meter, aldus orf.at. Als er een lawine losbreekt kan deze vanaf deze hoogte makkelijk op z’n weg naar beneden extreme vormen en grootte aannemen. 

Afgesloten weg vanwege lawinegevaar | Foto: zoom.tirol

Fieberbrunn

Fieberbrunn. Foto: Lenneke Hulshof

Man komt om het leven na daklawine

In Flachau is vandaag een man om het leven gekomen bij een daklawine. Tezamen met drie andere medewerkers was hij bezig een dak sneeuwvrij te maken. Plotseling kwam de daklawine naar beneden waardoor alle vier de mannen in de sneeuw werden begraven. De hulp voor de 47-jarige man kwam helaas te laat, de anderen konden tijdig worden uitgegraven. 

Bron: wetter.at, orf.at, tt.com | Hoofdfoto: Lenneke Hulshoff

LEES HIER ALLE UPDATES OVER DE SNEEUW IN DE BERGEN

 

(Visited 2.771 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.