Update: Oostenrijk houdt de adem in voor wat er komen gaat

Door: Saskia Smulders

Vanaf vandaag gaat het opnieuw sneeuwen in delen van Oostenrijk, maar ook in andere delen zoals van de Alpen zoals Zwitserland en -eindelijk- ook in Frankrijk. Maar de blik is toch wel gericht op Oostenrijk, want daar gaat opnieuw zeer veel sneeuw vallen. Dit gaat zeker voor nog meer problemen zorgen waarbij meer en meer de vergelijking wordt gemaakt met de sneeuwrijke winters van 2006 en 1999.

Nordstau

In het bericht van onze weerman Tim heb je kunnen lezen waarom het momenteel zoveel sneeuwt in Oostenrijk en wat de verwachtingen zijn. Kort gezegd komt het er op neer dat de nordstau voor de sneeuw zorgt én dat deze nog wel even aan zal houden. Er gaan al weermodellen rond die zeggen dat het de komende twee weken onder invloed van deze nordstau blijft sneeuw in Oostenrijk.

Op dit kaartje kun je zien waar de meeste sneeuw gaat vallen: de roze gebieden. | Bron: AWÖ

In het Oostenrijkse Loser Altaussee ligt inmiddels vier meter sneeuw | Bron: AWÖ

Wind en storm

Naast de enorme sneeuwval gaat de wind een grote rol van betekenis spelen. Dat tezamen zorgt ervoor dat veel liften gesloten zullen worden. Snowrepublic volger Roel de Jong zit momenteel in Brixen im Thale; hij vertelde ons dat de verbinding naar Westendorf al is stilgelegd en dat er al gewaarschuwd wordt voor de storm wat gesloten liften tot gevolg zal hebben. Serious business dus. Hij stuurde ons deze foto’s van een geheel besneeuwd landschap:

Wegen gesloten, maar ook weer open

Veel wegen in Oostenrijk zijn gesloten zoals je op onderstaande kaartje van de Oostenrijkse ANWB kunt zien.

Goed nieuws is er wel over de Felbertauernstrasse (Obertauern, Oostenrijk); deze is namelijk weer open. Sinds zaterdag was deze vanwege sneeuw en lawinegevaar afgesloten. Ook de beruchte Fernpass is nu (nog) goed begaanbaar:

In Finkenberg (Tirol) kwam gisteravond nog een lawine over een lengte van 100 meter over de weg zetten. 

Lawinegevaar

Het moge geen verrassing zijn dat het lawinegevaar vrijwel overal hoog is. Of dat nou niveau 3, 4 of 5 is, maakt daarbij niet gek veel uit. De situatie zal voorlopig nog wel zo blijven; nieuwe sneeuwlagen hechten zich niet goed aan de oude waarbij de wind ook nog eens een negatief effect heeft. Kortom: ga niet off-piste. Doe het gewoon niet. Gisteren nog werden de lichamen van twee sneeuwschoenwandelaars aangetroffen. Zij waren sinds zaterdag vermist en werden gevonden onder een laag van maar liefst 2 meter sneeuw. Of wat te denken van de snowboarder die na een nacht in een zelfgegraven iglo uiteindelijk gered werd. 

Lawinewaarschuwingen in Oostenrijk van vandaag. Op veel plekken groot tot zeer groot gevaar | Foto: lawinen.at

In Tirol heeft men intussen een crisisteam geformeerd, want daar is de situatie nijpend aan het worden. Er wordt rekening gehouden met lawines die spontaan af kunnen gaan en de dalen kunnen bereiken. 

In grote delen van Oostenrijk worden bewoners opgeroepen om de daken sneeuwvrij te maken om daklawines te voorkomen. Maar ook om de daken te beschermen tegen de enorme krachten die door de hoeveelheid sneeuw ontstaan. Zie hiervoor ook de hoofdfoto van dit artikel uit Filzmoos.

1999 Galtür

Her en der wordt de vergelijking met de winter van 1999 gemaakt. Toen viel er ook een gigantische hoeveelheid sneeuw wat uiteindelijk uitmondde in een gigantische lawine in Galtür waarbij op 23 februari 38 mensen het leven lieten waaronder 6 Nederlanders.

Galtür na de lawine in 1999 | Foto: http://www.saevert.de/galtuer

Een compleet verwoest vakantiehuis in Galtür | Foto: http://air.droessler.at/berichte/Galtuer/

In deze beruchte winter was er sprake van drie nordstau “aanvallen”. Het verschil met nu is dat de sneeuwval per dag niet zo hevig was als nu het geval is; het was vooral de lange duur van de sneeuw. Verspreid over 10 dagen viel er 2,5 meter sneeuw. Over de gehele maand werd bijna 4 meter sneeuw genoteerd. 

Ook toen was er sprake van afsluiting van wegen en dorpen. Ook werden dorpen geëvacueerd net als nu het geval is. Er was ook sprake van evacuatie van Galtür, maar de toerismedirecteur wilde er niet aan. Dat werd fataal, want in de middag kwam van er van 2700 meter hoogte een lawine het dal in. De snelheid was gigantisch, namelijk 290 km p/u over een lengte van 400 meter. 

De ravage na de lawine in Galtür in 1999 | Foto: bron onbekend

Ravage in Galtür | Foto: bron onbekend

Een familiedrama voltrok zich wanneer een 800 meter brede lawine het chalet van twee gezinnen uit de Achterhoek van de aardbodem vaagt. Twee vaders en vier kinderen vinden daarbij de dood. Beide moeders ontsnappen aan het natuurgeweld omdat zij op dat moment boodschappen doen. Omdat het lawinegevaar zeer groot blijft, wordt tot evacuatie vanuit Galtür en Valzur besloten. Omdat de barre weersomstandigheden deze operatie bemoeilijken, krijgen vrouwen en kinderen voorrang. Mannen proberen echter bij de helikopters voor te dringen, wat voor levensgevaarlijke situaties zorgt. In totaal worden bijna 18.000 wintersporters uit het getroffen gebied gevlogen. De gedupeerden moeten vrijwel al hun persoonlijke bezittingen achterlaten.

Een dag later kwam er in Valzur nóg een lawine naar beneden met dodelijke slachtoffers tot gevolg. Lees hier het artikel wat ik eerder schreef over lawines. Een uitgebreid artikel over de lawine van Galtür vind je hier. In dit artikel vind je statistieken over deze lawine. 

Ingesneeuwd

Obertauern was eerder deze week afgesloten van de buitenwereld, maar is vanaf vandaag -voorlopig- weer bereikbaar. Wil je Obertauern bereiken of er juist weg komen, dan zijn sneeuwkettingen verplicht. Gisteren al meldden we dat er zelfs een compleet skigebied (Hochkar) ontruimd is vanwege het lawinegevaar. 

Hoe het verder gaat?

De verwachting is dat het nog tot zeker vrijdag gaat sneeuwen. Daarna mogelijk een periode van droogte waarna er tekenen zijn dat het daarna opnieuw gaat sneeuwen. Dat betekent dat het voor de wisseldag gunstig zou kunnen zijn op de weg.

Wij verwachten dat de wind in combinatie met de sneeuwval er voor gaat zorgen dat veel liften gesloten gaan worden.

Door de hevige wind vandaag zou het kunnen zijn dat de luchthaven van Innsbruck opnieuw gesloten wordt of dat er uitgeweken moet worden naar de luchthaven van München. 

Het is goed mogelijk dat meer skigebieden die ontruimd gaan worden vanwege het grote lawinegevaar. Op veel plekken zullen sneeuwkettingen verplicht zijn. Lees onze tips nog maar eens even door.

Wintersporters doen er goed aan zich op de hoogte te stellen van de plaatselijke situatie en zich te houden aan de aanwijzingen. 

Bron: orf.at + wintersporters.nl

Hoofdfoto: www.picturedesk.com/Action Press/Bernd März: Filzmoos

 

Lees hier alles over het wintersportweer en de sneeuwberichten

(Visited 3.701 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.