De wind langs je gezicht voelen en de sneeuw op hoge snelheid onder je door zien glijden. Klinkt alsof je de berg af skiet, toch? Maar in dit geval heb je helemaal geen helling nodig. Sterker nog, je skiet net zo makkelijk omhoog als naar beneden!

Hoe dan? Dat doe je met snowkiten. Deze te gekke sport kun je doen in Valle d’Aosta in Italië en staat bij ons absoluut op de wishlist. We hebben vast een en ander voor je uitgezocht, want dit wil jij ook!

Snowkiten in La Thuile – Piccolo San Bernardo. Foto: Eric Thollet

Wat is snowkiten?

Kitesurfen kennen wij als Nederlanders wel. Daarbij laat je je op een surfplank voortrekken door de zee of over een meer, door een een grote kite, oftewel vlieger. Snowkiten lijkt hierop, alleen is het water vervangen voor sneeuw.

Door de wind trekt de vlieger je mee over de sneeuw, waardoor je als het ware kunt gaan surfen over de piste. Net als met kitesurfen kun je sprongen maken en je verschillende kanten op laten voorttrekken. Je kan er dus zowel de berg mee op als mee af, en ook kitesurfen op vlak terrein kan.

De kite laat je letterlijk vliegen in La Thuile

Kan iedereen leren snowkiten?

Ja, in principe kan iedereen die kan skiën of snowboarden gaan snowkiten. Want in tegenstelling tot wat je misschien denkt, hoeft snowkiten niet per se op een snowboard. Het kan ook met ski’s en zelfs met telemarkuitusting.

Er zijn instructeurs die je de fijne kneepjes van het vak bijbrengen, zodat je al snel je eigen route kunt maken. Als je er een klein beetje gevoel voor hebt is een introducties met basisinformatie over de wind en de uitrusting die je gebruikt al genoeg om je eerste meters te maken. Voor het echte werk zijn wat meer uurtjes les en vooral oefening nodig.

Hier kan je snowkiten

In Valle d’Aosta zijn er twee plekken waar je kunt snowkiten. Ten eerste is dat La Thuile met Snowkite La Thuile, bij de Colle del Piccolo San Bernardo op 2.188 meter. Je komt er makkelijk met de skilift, terwijl de snowkiteplek juist een grote open omgeving is. Het is een geweldige locatie, omdat hier door de hoogte eigenlijk het hele seizoen goede sneeuw ligt en het er altijd waait. Dat laatste is natuurlijk vrij essentieel als je wilt kiten. Vergeet ook het uitzicht met de Mont Blanc op de achtergrond niet.

De andere optie is in Vetan met Snowkiting Centre. Het basiskamp ligt op deze plek op 1.820 meter hoogte en is vrij vlak met wat kleine heuvels en verder vrij van obstakels. Ideaal om te snowkiten dus, ook omdat het op het zuiden ligt en je dus lekker in de zon skiet. De meer ervaren snowkiters gaan hiervandaan door naar de hogere gebieden tot 2.730 meter. Het basiskamp bereik je gemakkelijk te voet vanaf de nabijgelegen parkeerplaats.

Genieten van de sneeuw in Courmayeur. Foto Enrico Romanzi

Op wintersport in Valle d’Aosta

Het is geweldig om tijdens je skivakantie in Valle d’Aosta een keertje (of meer!) te gaan snowkiten. Daarnaast kun je je uitleven op de ruim 800 kilometer aan piste die in de regio te vinden is. Naast het skigebied van La Thuile ligt ook het grote en bekende skigebied Breuil-Cervinia in Valle d’Aosta. In dat gebied steek je trouwens gemakkelijk de grens over naar Zwitserland.

En dat is nog lang niet alles. Monterosa Ski strekt zich uit over drie volledige dalen aan de voet van de Monte Rosa. Courmayeur ligt dan weer aan de voet van de Mont Blanc. Of ga vanuit de mooie oude stad Aosta omhoog naar het gebied van Pila. Tot slot zijn de kleinere gebieden zoals Torgnon, Champorcher en Crévacol heerlijk overzichtelijk en daardoor en ideale bestemming voor gezinnen.

Valle d’Aosta is trouwens heel gemakkelijk te bereiken en veel minder ver dan veel Nederlanders denken. Het ligt namelijk tegen de Zwitserse en Franse grens aan, in het noorden van Italië. Als je met de auto gaat, hoef je over geen enkele bergpas en vanuit Utrecht is het maar zo’n 1050 kilometer rijden. Vliegen kan trouwens ook, bijvoorbeeld op Turijn.

Check de website voor alle informatie over Valle d’Aosta

Op wintersport in Monterosa. Foto: Monterosa Ski

Hoofdfoto: Foto-P.Celesia