REISVERSLAG | Toerskiën in Slovenië

Door Bastiaan van der Staay, 17 februari 2018

Half februari hebben we onze vuurdoop tourskiën in Slovenië gehad. Nadat we uiterst relaxed en prima verzorgd zijn aangereden, mede dankzij het top karretje van Europcar, hebben we ons eerst ingekwartierd in de Hike & Bike van Grega Silc en zijn vrouw Maja. Daarover later meer.

Tourskiën in Slovenië

Tourskiën betekent vroeg opstaan, want je weet nooit hoe het loopt. Dus maximaal gebruik maken van het weer, licht en sneeuwcondities. Grega en Mitja (onze gids voor de dag) hadden alles goed voorbereid voor ons.

Een rugzakje mee met wat eten en drinken én ruimte voor het lawineschepje, een sondestick en een lawinepieper

Poederbakken (overdreven brede en lichte ski’s) voor de deur met vellen (om omhoog in de sneeuw te kunnen lopen), tourschoenen (licht en met loop stand) en telescopische skistokken (in lengte verstelbaar). Een rugzakje mee met wat eten en drinken én ruimte voor het lawineschepje en sondestick en een lawinepieper om het lijf.

Om 07:30 vertrek en om 08:10 stonden we boven op Vogel, op 1.500 meter boven de zeespiegel. Nog twee liften verder en daar stonden we dan. “We gaan eerst een stukje skiën en dan gaan we omhoog”. Wij dachten er even in te komen, de piste op en neer en dan aan het echte werk beginnen. Niets van dat al, hup de dikke troep in.

tourskiën in Slovenië
Met vellen onder je ski’s kun je naar boven lopen

Tourschoenen en tourski’s zijn echt anders

Aan het materiaal lag het zeker niet, aan de rijders wel. Wat is dat anders, als je zoals ik gewend bent op super harde WorldCup schoenen en dito ski’s over veel te harde ijzige pistes te rammen. Heb je ineens pudding-broodjes aan je voeten in zware vochtige diepsneeuw. Maar na een korte wen-afdaling ging het wel. En wat een mooie wereld betreed je dan. De bergen zijn van jou (en je gids). Niets, geen geluid, geen mensen alleen je eigen ademhaling en het overweldigende uitzicht.

Alle begin is moeilijk

Enige ervaring in off-piste skiën is wel handig op zo’n tocht. Ondanks het feit dat we echte tourski’s hadden, dat wil zeggen superlicht, super breed, rockers en speciale bindingen was de sneeuw vochtig en zwaar en dan is het maken van ploegbochten, iets wat je al snel doet als je onzeker wordt, niet de beste oplossing. Begin er dus alleen aan als je al iets van off-piste ervaring hebt, dus skiën door diepe sneeuw en laat je dan lekker door de sneeuw glijden. Een voordeel, je valt zacht in deze sneeuw.

Vellen onder en lopen

Bij tourski’s horen ook vellen, althans uit kunstvezel nagebootst. Vroeger werden hier vellen van zeerobben voor gebruikt, maar dat is gelukkig verleden tijd. Je spant en plakt de vellen onder je ski’s en de ‘haren’ wijzen naar achteren, zodat de ski’s soepel glijden als je naar voren beweegt, maar juist niet naar achteren (beneden) glijden.

Eén advies: loop rustig in een regelmatig, maar gestaag tempo omhoog

De tour-bindingen maken het mogelijk je hak (zoals bij langlaufen) op te tillen en zo schuif je dus naar boven. Het is even wennen maar de techniek heb je echt heel snel onder de knie. Eén advies: loop rustig in een regelmatig, maar gestaag tempo omhoog. Veel tempo wisselingen maken het alleen maar vreselijk zwaar. Je bent immers op hoogte dus het vraagt wel wat van je algemene conditie. Op tijd eten en vooral veel drinken is ook aan te raden. Een klim van anderhalf uur hakt erin, weten we nu!

tourskiën in Slovenië
En je krijgt het gewoon warm ..

En dan naar beneden

De afdaling, daar was het mij in elk geval om te doen: ongerepte hellingen waar ik mijn eigen spoor kan trekken. En omdat het goed koud was geweest, waren er nog een paar stukjes echte lekkere poeder. Dit alles gevolgd door een geweldig mooi stuk loofbos. Echt geweldig voor ’tree-skiing’. Na ruim een uur komen we met Mitja, onze gids, weer bij de vooraf ‘ergens’ geparkeerde auto, ruim 1.300 hoogtemeters lager.

tourskiën in Slovenië
Het sprookjesbos van Bohinj

Julische Alpen uniek gebied

De bergen in dit gebied zijn niet zo hoog en de skigebieden liggen dan ook laag, maar door de gunstige ligging ten opzichte van de Adriatische zee aan de ene kant en de koude alpen aan de andere kant valt hier relatief veel sneeuw. Toen wij er waren lag er opgeteld 5,95 meter sneeuw. Geen probleem dus. En door die lage ligging dus ook veel loofbos waar je mooi doorheen kan skiën.

Veel kleine gebieden en dus ook veel ongerepte natuur

Slovenië kent geen grote uitgestrekte skigebieden maar juist een heleboel kleintjes. En die liggen ook niet zo dicht bij elkaar dat het in de nabije toekomst te verwachten is dat deze met elkaar verbonden zullen worden. Dat heeft als voordeel dat je vanuit elk gebied wel  kunt gaan tourskiën, iets dat je veel lokale mensen ook ziet doen. Je stapt een randje over en je hebt je eigen maagdelijke skigebied aan je voeten.

tourskiën in Slovenië
Uitzicht vanaf Vogel

Vogel, regio Bohinj

Ons vertrekpunt was Skiresort Vogel, op een uur rijden van de luchthaven van Ljubljana, midden in natuurpark Triglav in het noordwesten van Slovenië. Transavia vliegt meermaals per week vanaf Amsterdam. Binnen het natuurpark verbleven wij in Stara Fužina, een dorpje van nog geen 400 inwoners (maar het een na grootste binnen het natuurpark), op 10 minuten rijden van de grote gondel van Vogel. Zie ook ons verslag over Skiresort Vogel en de sneeuwschoenentocht.


Nuttige links: Hike & Bike Slovenia | Ski Resort Vogel  | Slovenië info


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer