Lange dagen, firnschnee en prachtig weer

Het voorjaar is de tijd van de lente. Zonnetje erbij, langer licht en ja wat papperige sneeuw in de middag. Maar ….

Prachtig weer voor een wandelingetje

Het weer is meestal wat rustiger nu en omdat het al vroeg licht is kun je al vroeg op pad. Neem de lift naar de hoogste piste of ga nog eerder weg, doe je vellen gelijk onder en loop naar boven. De berg is van jou! Dit is echt de moeite waard. Als je de goeie plekken kiest, loop je in absolute stilte naar de mooiste toppen. 

Tourskiën
Pak je spullen en loop! Foto: Pixaby

Rustig tempo, niets overhaasten

Tourskiën doe je niet als je haast hebt. Hardlopers zijn doodlopers is een van de gevleugelde uitspraken onder tourskiërs. Je bent op hoogte, en gaat als het goed is steeds hoger. De lucht wordt ijler en ook al heb je de conditie van een paard, dat voel je wel. Loop dus in een regelmatig gestaag tempo naar boven. Liever een half uurtje langer en nog wat lucht over voor de afdaling dan in recordtempo op de top. 

Tourskiën
Rustig lopen is het devies. Foto: Pixaby

Hoog, hoger, hoogst

Je wilt natuurlijk wel door de sneeuw naar boven en ook weer afdalen. Voor deze tijd van het jaar betekent het dat je soms flink de hoogte in moet. En hoe hoger je komt, hoe groter de kans dat je in gletsjergebied terecht komt. Dan is het verstandig een gids bij je te hebben. 

Tourskiën
Het weer kan snel omslaan zoals hier tijdes de Haute Route. Foto: nordiclightadventure.se

Het weer kan snel omslaan

Bereid je dus voor op plotseling invallende kou, regen, sneeuw of – nog erger – mist. In dat laatste geval wordt alles om je heen wit en weet je niet meer wat hoog of laag is. Oriëntatie wordt nu lastig. Dat is een tweede reden om een goede lokaal bekende gids in te huren. Zodat je je hut of de weg terug in elk geval kunt vinden. Ook voldoende kleding voor alle omstandigheden is absoluut geen overbodige luxe. 

Beroemde tochten

Binnen het tourskiën is er ook een paar klassiekers. Meerdaagse tochten van hut naar hut. Zo is er de Haute Route, van Chamonix naar Zermatt. Hét summum voor goede skiërs met tourski ervaring en met een zeer goede conditie. Deze pittige tourskitocht speelt zich af op grote hoogtes.  Tussen de 2000 en 4000m, langs beroemde vierduizenders zoals de Mont Blanc, Grand Combin, Dent Blanche en natuurlijk de Matterhorn. Je gaat van bekende berghut naar de volgende, allen hooggelegen tussen de 2750m en 3500m en doorkruist een uniek vergletsjerd hooggebergtelandschap dat je nergens anders ter wereld vindt.

Tourskiën
Adembenemend uitzicht op Gran Paradiso. Foto: Wikipedia

Gran Paradiso 

In dit eerste nationale park van Europa is zelfs geen skilift te vinden. Puurder dan dit wordt tourskiën niet. Het gebied is, in tegenstelling tot Haute Route, toegankelijker en zijn de tochten die je hier maakt middelzwaar. De natuur is adembenemend met prachtige lariksbossen en hoge bergtoppen en met een flinke kans op ontmoetingen met marmotten, gemzen en steenbokken. De Gran Paradiso (4061m) wordt gezien als één van de makkelijkst te beklimmen vierduizenders.

Hoe pak je dat nu aan

Je kunt natuurijk op de bonnefooi een berg uitzoeken en lokaal een touruitrusting huren en gaan, maar de kans dat dat een succes wordt is klein. Wat je ook kunt doen is bijvoorbeeld met een van Nederlands beste berggidsen op pad gaan. Edward Bekker is een Nederlandse berggids met de hoogst haalbare diploma en een bak aan ervaring, zowel in Europa (Frankrijk en Zwitserland) als in Canada. Via Bekker Mountain Travel is er altijd wel een voor jou geschikte tocht te vinden. Ook via SkitheBucketlist.nl zijn tourtochten op maat te boeken in Frankrijk en Oostenrijk. 

Lees ook ons verslag over Slovenië

<firnschnee> : Lentesneeuw

Hoofdfoto: Gael Varoquaux

(Visited 145 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.