De aankomende dagen blijft het sneeuwen

Door: Tim de Vries

De afgelopen dagen zijn jullie al platgegooid met foto’s en berichten uit Oostenrijk, maar de aankomende dagen zal dat niet anders zijn en blijven we waanzinnige beelden zien die onder andere ook dit artikel zijn geplaatst. De foto’s laat ik in dat artikel, want hier pakken we snel de weerkaarten erbij om naar de sneeuw te kijken die nog komen gaat!

Sneeuw 9 januari. Klart.se

Iedere dag zijn er wel vergelijkbare neerslagkaarten te zien waarbij de noordkant te maken heeft met sneeuwval. Tot het weekend valt er in Oostenrijk zeker nog één meter sneeuw bij, gekkenhuis dus! Zoals in dit artikel ook al te lezen was, heeft de weerdienst in Oostenrijk de hoogst waarschuwingsniveau in laten gaan. En dat is zeker terecht. Pas goed op en houd ook rekening met een verhoogde kans op lawines.

Nordstau in beeld

Amerikaans weermodel. Bron: wetter3.de

Op de weerkaart hierboven heb ik voor de duidelijkheid pijlen getekend hoe de luchtstroming eruitziet en tegen de Alpen(streepje) botst. De koude lucht uit het noorden wordt door het lagedrukgebied in een glijbaan naar de Alpen geblazen. Met veel sneeuw als gevolg! Maar dan wel alleen aan de noordkant van de Alpen. Dit alles heeft te maken met de welbekende loef en lijzijde, dat kennen jullie wellicht nog van de aardrijkskunde lessen?

De noordkant is in dit geval de loefzijde dankzij de luchtdrukverdeling. Dit komt vaak voor en is niet gek, maar deze keer is de nordstau wel krachtig en blijft hij lang aanhouden. Zoals ik in het vorige bericht ook al schreef, heeft de zuidkant rustig weer en blijft de sneeuw daar weg. Dit komt dan weer door de dalende lucht waardoor de luchtdruk daar stijgt en er genoten kan worden van een lekker zonnetje terwijl de noordkant insneeuwt.

Nordstau (tijdelijk) zwakker

Amerikaans weermodel 13 januari

Als we naar het weekend gaan kijken, zien we het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan meer invloed krijgen op de Alpen. Hierdoor stroomt er iets zachtere lucht naar de Alpen en neemt de neerslag af. Wel lijkt dit maar voor even. Na het weekend wordt de nordstau krachtiger en neemt de kans op sneeuw ook weer toe. Maar dit gaan we de aankomende dagen in de gaten houden…Tot die tijd goed oppassen maar ook zeker genieten van de wonderlijke beelden uit de Alpen!

(Visited 916 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.