Na een aanvankelijk heldere nacht kon het onder de koude inversie weer flink afkoelen en de dag gaat dan ook frisjes van start met op uitgebreide schaal licht tot matige en lokaal in de hogere dalen ook strenge vorst. Koudste plekje op dit moment het weerstation in St. Moritz/Samedan Airport alwaar het 12 graden vriest. Dat is een graad of 3 tot 5 kouder dan de weerstations op 3000 tot 3800 meter.

Livebeeld van St.Moritz (Zwitserland)

Inmiddels is het echter op hoogte begonnen af te koelen op nadering van een weinig actief koufront welke aan de oostflank, vandaag met kern boven de Britse Eilanden, over de (oostelijke) Alpen naar het zuiden trekt. Het zal vandaag door het overtrekkende koufront dan ook minder zonnig zijn. Naast overtrekkende dikkere wolken(velden) lokaal ook weer

Livebeeld in Lech am Arlberg (Vorarlberg, Oostenrijk)

Boven de 500 a 1000 meter zal dit in vaste vorm zijn. Op 2000 meter vriest het aan de noordkant 3 tot 5 graden en in de lagere delen en het Alpenlaagland wordt het 2 tot 10 graden. De beste condities vinden we aan de zuidkant en naar het (zuid)westen toe. Hier wordt geen neerslag verwacht en zal ook de zon vandaag weer goed van de partij zijn.

tot en met maandag onbestendig winterweer

Het koufront van vandaag hangt samen met een depressie boven Scandinavië, na tijdelijke tussenhoog fase op zaterdag volgt zondag een volgend actiever koufront met daarachter weer maritiem polaire lucht welke tot en met maandag voor onbestendig winterweer zal gaan zorgen.

Mooserboden, Kaprun

Ook nu zullen vooral de noordelijke worden beïnvloed waarbij de meeste neerslag (sneeuw) langs de Oostenrijkse noordkant wordt berekend met zwaartepunt in de Nordstau van de Vorarlberg en Salzburg.

Met een sneeuwvalgrens die daalt naar 800 tot 400 meter betekent dat in de bergen weer een mooie bups verse sneeuw

Hier wordt met gunstige Stau 50 tot 70 mm berekend, elders langs de Alpennoordkant 10 tot 40 mm. Met een sneeuwvalgrens die daalt naar 800 tot 400 meter betekent dat in de bergen weer een mooie bups verse sneeuw. Gaan we uit van de vuistregel 1 mm neerslag = 1 cm droge sneeuw dan mogen we dus uitgaan van 10 tot 70 cm. De zuidkant, inner-alpin en het westen en zuidwesten krijgen geen tot nauwelijks sneeuw.

bron: alpenweerman.nl

(Visited 401 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.