Hoewel het winterseizoen officieel pas over een paar dagen eindigt kan al wel worden gesteld dat het afgelopen wintersportseizoen als goed kan worden bestempeld. Zo zegt de toerismebranche in Tirol in de Oostenrijkse krant ORF.at. Er is sprake van tevredenheid ondanks de hoge inflatie, personeelstekorten en hoge energiekosten en men kijkt met vertrouwen naar de komende zomer.

Negentig procent

In de periode november 2022 tot en met maart 2023 vinden 90% van de overnachtingen in Tirol plaats. In deze periode registreerde het Tiroolse toerisme 5,1 miljoen aankomsten. Dat is 7,4 procent lager dan in dezelfde periode voor de pandemie. In termen van overnachtingen staat de sector op 23,2 miljoen – 6,8 procent onder de cijfers van 2018/19. Volgens een berekening van MCI Tourism werd in het winterseizoen een toegevoegde waarde van zo’n 3,5 miljard euro behaald. “Gecorrigeerd voor inflatie krijgen we tot zes procent van de waarde van het winterseizoen 2018/19”, zei minister van Toerisme Mario Gerber (ÖVP).

Kwalitatieve groei

“Ondanks deze achterstand zijn we tevreden, vooral omdat we ons al lang bezighouden met kwalitatieve groei in plaats van kwantitatieve groei,” benadrukte Gerber. Dit solide winterresultaat wordt weerspiegeld in de seizoensbarometer voor toerisme – een representatief overzicht van de Tiroolse logiesverstrekkende bedrijven. Volgens de enquête is 90 procent zeer tevreden of tevreden over het economische succes van het huidige winterseizoen.

Groei vanuit Nederland

De meeste gasten kwamen dit winterseizoen ook uit Duitsland. Ten opzichte van de pre-corona periode van 2018/19 daalde het aantal aankomsten van Duitse gasten met 2,6 procent tot 5,1 miljoen, terwijl het aantal overnachtingen met 6,3 procent daalde tot 11,7 miljoen. Er was groei vanuit de Nederlandse markt: het aantal aankomsten steeg met 5,8 procent naar 650.000, het aantal overnachtingen met 6,0 procent naar 3,6 miljoen. De gemiddelde verblijfsduur bleef stabiel op 4,5 dagen.

Personeelstekort

Zoals Alois Rainer, voorzitter van de vrijetijds- en toerisme-industrie bij de Tiroolse Kamer van Koophandel, uitlegde, hadden de bedrijven de moeilijkheden van de afgelopen winter goed onder de knie. De personeelssituatie blijft echter een uitdaging. “Het aantal werknemers in het toerisme is sinds 2015 met 40 procent gegroeid. Dit is het gevolg van aantrekkelijkere omstandigheden voor het personeel”, maakt Rainer duidelijk. Dit komt omdat zowel een hogere standaard als flexibelere werktijdmodellen zouden leiden tot een grotere behoefte aan werknemers. Omdat deze ontwikkeling gestaag doorgaat, is er in veel gevallen nog steeds een gebrek aan het benodigde personeel.

Bron: orf.at | Hoofdfoto: Saskia Smulders

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer