advertentie

De populariteit van tourskiën neemt al jaren toe. Dat zorgt er ook voor dat er steeds meer klachten komen over roekeloze tourskiërs die de regels aan hun laars lappen. Zijn er maatregelen nodig om dit in te perken of niet?

Oproep aan tourskiërs op Facebook

Het aantal tourskiërs neemt ieder jaar toe en dat zorgt ervoor dat de skigebieden zich afvragen hoe ze om moeten gaan met deze groeiende groep. Helaas zorgt een aantal van de tourskiërs voor toenemende overlast. Een aantal weken postte een van de populaire tourskigebieden, Seefeld Rosshutte, een oproep om zich aan de regels te houden. De oproep of Facebook werd meer dan 1500 keer gedeeld. Dit was naar aanleiding van een aantal klachten van skiërs die zich ergerden aan de tourskiërs die met vier man naast elkaar omhoog liepen, dwars over de piste gingen en hun hond los over de piste lieten lopen.

Oproep aan tourskiërs van de Rosshutte in Seefeld. (bron: Facebookpost)

Klein gedeelte

Algemeen directeur Werner Frießer benadrukt dat het hier om maar 5% van de tourskiërs gaat, maar “dat ze het wel verpesten voor de rest en als het niet verbeterd er maatregelen nodig zijn”. De Facebookpost werd ook bedolven onder reacties van mensen die het eens waren met Frießer. Maar aan maatregelen wil Frießer voorlopig nog niet denken, hij doet dan ook een oproep:

“Samen in plaats van tegen elkaar de berg op”

De populaire gebieden voor tour skiers beraadden zich allemaal op hun eigen manier om om te kunnen gaan met de stijgende populariteit. Zo heeft Pitztaler Gletsjer een special ski tour gebied in het leven geroepen waar op verschillende niveaus naar boven kan worden gestegen. Via borden worden de “regels van het spel” uitgelegd en is er bijna geen confrontatie met alpineskiërs.

Bronnen: tt.com/panorama en tt.com/lebensart

Credits kopfoto: Skischule Bogler


Lees hier over de nieuwe all mountain ski’s van Salomon


 

advertentie
Mountainreporters Reisverhalen

2 REACTIES

  1. Hmmm…om met z’n vieren naast elkaar op de piste omhoog te stijgen en de hond loslaten lopen, is voor mij provocerend gedrag.
    Een toerskiër is juist uit op rust en verlatenheid. Heeft geen behoefte aan de drukte op de piste. Vraag is, of deze 4 personen ook uit waren op een toerdag, of was het een trainingsrondje? Want de berg omhoog met je ski’s onder, in cadans bewegen, is een prachtige conditietraining.
    Zelf zou ik ervoor kiezen, om deze groep aan te spreken (pistedienst) en vragen of zij zich bewust zijn van het gevaar wat zij veroorzaken, enzovoort.
    Maar om de strijd aan te binden, fb acties vind ik niet wijs. Dat is olie op vuur gooien!

    • Als ik het verhaal goed begrepen heb zijn de bewuste toerskiers er inderdaad op aangesproken, maar daarnaast hebben een aantal andere alpineskiers ook nog eens klachten ingediend. Wat het doel was van deze toerkiers is onbekend. Feit blijft dat er steeds meer toerskiers komen, dus de kans op dit soort incidenten neemt – helaas – hierdoor toe. Wat de mensen van de Facebookpost probeerden te bewerkstelligen was het voeren van discussie hierover. En dat is in iedergeval gelukt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here