SNEEUW-UPDATE | Toch nog winter in Nederland?

Door Patricia Christiani | Bron: Alpenweerman, Severe Weather

Een lekkere laag sneeuw in Nederland zou deze winter, nog meer dan anders, zo welkom zijn! Limburg is inmiddels al in de prijzen gevallen. Vanuit de zuidelijke provincie zien we dan ook jaloersmakende beelden langs komen. Maar komt de rest van Nederland ook nog aan beurt? Als het aan de lange termijn weerkaarten en -voorspellingen ligt wel!

Meerdere modellen hebben zin in de winter en laten vanaf eind komende week sneeuw en kou voor Nederland op de kaarten zien. Natuurlijk moeten we zoals altijd vele slagen om de arm houden bij lange termijn voorspellingen. En zelfs op korte termijn is sneeuw lastig te voorspellen. Heel hard duimen dus!

Nederland langzaam de winter in

In Nederland was het gisteren dan eindelijk een beetje winters. Het vroor ’s nachts en inmiddels is er in Limburg een fijne laag sneeuw gevallen. De komende week gaat spannend worden.

Dinsdag doet de koudere polaire lucht al een eerste poging om terreinwinst te boeken. Na een patstelling met een scherpe luchtmassagrens boven onze contreien volgt donderdag een “sneeuw laagje” dat Europa induikt een tweede poging die een grote kans van slagen maakt. Deze trekt waarschijnlijk wel weer net onder Nederland door en met die koers gaat er met name in de zuidelijke helft van het land neerslag vallen. Dit kan regen zijn maar ook, meest natte, sneeuw.

De Noordkant van de Alpen mag zich halverwege komende week ook gaan verheugen op een flinke bak sneeuw en ijzige kou, waarover later meer op Snowrepublic!

Volgend weekend sneeuw en kou voor Nederland?

Vanaf donderdag ontbrandt er dus een strijd tussen de veel koudere arctische luchtmassa’s boven Scandinavië en Oost Europa. Het is nog niet geheel duidelijk in hoeverre (en of) uiteindelijk de veel koudere lucht naar het westen en zuiden toe kan uitstromen inclusief de nodige sneeuw ook voor de Benelux komend weekend.

De ECMF run van gisteravond liet daarin een geweldige winterse kaart zien. Mocht de hogedruk opbouw en hoogteas zich ten noorden van ons gaan profileren en versterken dan staat een winterse periode met veel kouder (vries)weer en neerslag in de vorm van sneeuw niets meer in de weg.

Nederland winter
Bron: WX Charts.com 9 januari 2021
Bron: WX Charts.com 9 januari 2021

Hulp van een Sudden Stratosperic Warming

Ook vanmorgen zien we weer diverse modellen die kou en sneeuw opteren, er zijn echter ook minder koude en enkele zachte oplossingen.

Maar er is nog een bijzondere gebeurtenis die Koning Winter in Nederland iets steviger in het zadel kan helpen: er heeft een SSW plaatsgevonden. Het nieuwe jaar is namelijk begonnen met een ‘knaller’ in de stratosfeer. De temperatuur schoot daar met ongeveer 40 graden omhoog in een paar dagen tijd: een heuse ‘major’ plotselinge stratosferische opwarming (SSW). Deze was nog niet genoeg om de hele poolwervel te laten breken, maar deze is wel verzwakt. Rond 14 januari gaat een tweede ‘dip’ plaatsvinden.

Winter in Nederland: kijk ook op OutdoorDichtbij.nl

Wil je erop uit in Nederland en omgeving? Kijk dan ook eens op OutdoorDichtbij.nl


Deze dip gaat samen met een tweede opwarming. Is deze opwarming krachtig, dan kan de poolwervel  een echte genadeklap krijgen. Hierdoor wordt de kans op een koude periode in onze contreien groter, tot zo’n 1,5 maand na deze gebeurtenis. Maar willen we een echte koude-uitbraak naar West-Europa krijgen, dan moet het wel willen winteren in het noorden en oosten van Europa. Aan deze voorwaarde lijkt te worden voldaan, want Scandinavië is wel in de ‘vriezer’ terechtgekomen. Dit blijft de komende tijd ook zo.

De komende dagen zal moeten blijken wat de atmosfeer voor ons in petto heeft en of de winter, wellicht met ondersteuning van de stratosferische opwarming(en), West Europa in een ijzige greep zal weten te krijgen. Het wordt dus op meerdere fronten spannend!


Anderen lazen ook:


Hoofdfoto: Pixabay

(Visited 2.117 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer