Rodelen is, naast skiën, één van de meest populaire wintersporten in Tirol. Met een sleetje de berg af denderen kan echter ook gevaarlijk zijn, zeker als er alcohol of roekeloosheid in het spel zijn. En dat blijkt ook uit de rodelongelukken die elk jaar weer plaatsvinden. De Tiroler Rodelvereniging geeft daarom tips om veilig te rodelen. (En onze tip zou zijn: volg deze tips op!)

Kijk uit voor anderen

Een inkopper misschien, maar rekening met elkaar houden is belangrijk! Houdt je snelheid onder controle en houdt afstand van anderen. Loop je terug omhoog, loop dan langs de zijkant van de rodelbaan omhoog en ga opzij als er andere rodelaars aan komen. Heeft iemand hulp nodig? Verleen dit dan. Rodel alleen op de daartoe aangewezen plaatsen (en dus niet op de skipiste!). En tot slot: volg de aanwijzingen op de rodelbaan.

Zorg voor een goede uitrusting (inclusief helm!)

Het helmdraagpercentage onder recreatieve sleeërs is met 37 procent veel te laag. Zet dus je skihelm op als je gaat rodelen. Daarnaast heb je stevige, bij voorkeur enkelhoge schoenen met een goede profielzool aan. Verder is het dragen van skibril en handschoenen ook belangrijk voor de veiligheid.

Gebruik degelijk materiaal

De rodelbond raadt het gebruik van een kwaliteitsslee aan: Oostenrijkse producten zijn voorzien van een kwaliteitskeurmerk die het rodelplezier enorm verhogen.

Geen drugs en alcohol

Net als in het verkeer horen drugs en alcohol ook niet bij het rodelen.

Gebruik de juiste techniek

Allereerst: ga niet head first op de slee! De juiste zitpositie op de slee is de basisvereiste voor bestuurbaarheid. Je billen moeten het hout van de voorste blokken raken. De gestrekte benen raken de lopers aan de voorkant boven de enkel. De stuurriem wordt met één hand vastgehouden, zodat je altijd de mogelijkheid hebt om de andere hand te gebruiken om indien nodig snel van richting te veranderen. 

Op rechte stukken lig je horizontaal en rusten je benen aan de kant van de lopers op de slee. Zelfs als liggen op een rechte lijn je buikspieren, heupen en nekspieren belast, moet je dit toch proberen, omdat dit de slee in het goede (rechte) spoor houdt.

rodelen
copyright Björn Kierspel Tiroler Rodelverband

Om bochten te nemen, is het voldoende om je bovenlichaam ter hoogte van de heupen naar de binnenkant van de bocht te leunen. Met de buitenste voet (de voet die naar de buitenkant van de bocht staat) druk je tegen het blad. Ook kan de stuurriem worden gebruikt om de binnenkant van de slee (de sleekant die zich aan de binnenkant van de bocht bevindt) iets omhoog te brengen, wat verder helpt bij het sturen – zie afbeelding.

rodelen
copyright Björn Kierspel Tiroler Rodelverband

Voor scherpe bochten is het raadzaam om rechtop te gaan zitten voordat je de bocht ingaat. Daarna volg je de bovengenoemde stappen om een bocht te maken. Als je rechtop zit, kun je gemakkelijker een scherpe bocht indraaien.

Om te remmen, moet je correct op de slee gaan zitten en je voeten van bovenaf met het hele voetoppervlak op de grond plaatsen. Je voeten staan ​​aan de zijkant van de slee. Let op: als je ligt, zet dan nooit je voeten neer om te remmen. Rem ook niet liggend met je tenen omhoog: dit levert een risico op letsel op. Als met de voeten remmen niet voldoende is, kun je een noodstop maken. Dan houdt je de slee aan de voorkant vast aan de handgrepen en trek je deze omhoog in de richting van je bovenlichaam.

In Tirol zijn overigens ook gediplomeerde rodelgidsen aanwezig, die op verzoek graag de belangrijkste tips voor correct en veilig rodelen doorgeven.

copyright Tiroler Rodelverband

Bron: Tiroler Rodelverband | Hoofdfoto ter illustratie: Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH, Andreas Kirschner. Overige foto’s: copyright Björn Kierspel Tiroler Rodelverband


Anderen lazen ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer