Tirol maakt zich op voor rampscenario

Door: Saskia Smulders

Vanwege de aangekondigde sneeuw die deze week gaat vallen bovenop de recente meters sneeuw maakt Tirol zich op voor een rampscenario. Dat meldt de Oostenrijkse zender ORF. Rudi Mair, hoofd van de lawinewaarschuwingsdienst spreekt van een rampsituatie. Er wordt momenteel een crisisteam geformeerd. 

Hoogste waarschuwing in veel delen van Oostenrijk, waaronder Tirol | Foto: ZAMG

Hoogste waarschuwingsniveau

Vandaag is er sprake van een relatieve “rustdag”; even geen sneeuwval. Vanaf dinsdagavond wordt verdere sneeuwval verwacht, die volgens de huidige voorspellingen niet zal stoppen tot vrijdagochtend en een kritieke situatie tot stand kan brengen. De ZAMG Tirol (weerdienst) heeft vandaag het hoogste waarschuwingsniveau in laten gaan.

Veel nieuwe sneeuw

Tussen woensdag en vrijdag zal er tussen 60 cm verse sneeuw in de dalen van Tirol en tot 120 cm op de bergen. Het betreft hier juist de plekken waar al ontzettend veel sneeuw is gevallen: de Kitzbüheler Alpen (Pass Thurn, Gerlos, Hochfilzen), de Karwendel, de Lechtaler Alpen en het gebied Arlberg-Paznaun.

Het hoofd van de lawinewaarschuwingspost in Rudi Mair in Tirol is uiterst bezorgd:

“Door de aangekondigde sneeuwval komen we wat lawines terecht in een rampenscenario”

Er is een grote kans dat ook in Tirol lawinestufe 5, het hoogste niveau, zal worden afgekondigd. Momenteel geldt nog niveau 4 in Tirol.

Crisisteam

Vanmiddag is er een crisisteam geformeerd met daarin meteorologen, lawine-experts en autoriteiten. Vier lawinereddingsploegen van het federale leger in Landeck, St. Johann in Tirol, Lienz en Hochfilzen zijn ook ingelicht en bereiden zich voor. Naast de gebruikelijke helikopter die wordt ingezet zijn er ook een legerhelikopter en nog drie helikopters standby. Vandaag zijn er diverse verkenningsvluchten uitgevoerd. Mair kondigt verder aan dat er veel wegen zullen worden afgesloten, dorpen mogelijk geevacueerd en de skiliften dicht zullen blijven. 

De afgesloten Felbertauernstraße, een van de afgesloten wegen vanwege lawinegevaar | Foto: ORF/Hippacher

Rampenjaar

De situatie doet velen denken aan het rampenjaar 1999 toen een gigantische lawine over Galtür en Valzur kwam waarbij 38 mensen om het leven kwamen.

Bron: orf.at

Hoofdfoto: ORF/Hippacher

Lees ook:

 

Lees hier alles over het wintersportweer en de sneeuwberichten

(Visited 5.225 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.