In de strijd tegen illegale recreatiewoningen voert de deelstaatregering van Tirol de druk op zogenaamde investeerdershotels op. Hierbij worden vakantiecomplexen gekocht of gebouwd door vermogende investeerders, waarna de accommodaties doorverkocht worden aan vermogende kopers. Via een hotelexploitant worden de vakantiewoningen vervolgens verhuurd. Hierbij willen de kopers van een appartement binnen zo’n investeerdersaccomodatie vervolgens zelf ook gebruik maken van de accommodatie, onder het mom van vakantiegast. Dat mag niet en is illegaal, aldus de Tiroolse regering.

De afdeling bouw- en ruimtelijke ordening van de Tiroolse regering schreef al eerder een brief aan alle Tiroolse gemeenschappen. Hierin werd geadviseerd contracten met investeerders goed te checken op de illegale verhuur.

Illegale vakantiewoningen

Het probleem rond illegale vakantiehuizen bestaat in Tirol op verschillende niveaus. Eén daarvan betreft de miljoeneninvesteringshotels die steeds vaker in Tirol opduiken. Hierbij zijn regelmatig problemen, zoals wij ook al eerder schreven.

Hierbij worden dus ook appartementen verkocht aan vermogende investeerders en via een hotelexploitant verhuurd aan vakantiegangers. Als de investeerders zelf hun appartement gebruiken, zou dit neerkomen op een illegaal vakantiehuis. Een populaire methode is dan ook: de appartementeigenaar boekt zijn appartement als ‘gewone’ vakantiegast.

De investeerders mogen geen bijzondere voorwaarden krijgen “zoals het specifiek kunnen huren van een eigen unit als gast of deze kunnen boeken als gast”. Een investeerder kan een ander appartement boeken, maar niet zijn eigen appartement. “Het boeken van een eigen wooneenheid moet daarom ook contractueel worden uitgesloten”, zegt de staat.

Controversiële nieuwbouw in Ladis

In deze context is er nieuwe opwinding rond een controversieel beleggersmodel in Ladis, dat vorig jaar in beeld kwam. Er moeten 41 appartementen gebouwd worden. Ongeveer een derde hiervan is gepland als “normale” appartementen, de overige 27 appartementen als investeringsappartementen.

De faciliteit in Ladis wordt gebouwd door een bedrijf onder leiding van vastgoedondernemer Michael Karlinger. Hun advocaat Christian Kurz, die ook de koopcontracten opstelde, ziet de zaak anders dan de staat. In een brief legt de advocaat uit dat een eigenaar als vakantiegast in zijn unit mag wonen “omdat zijn bewoning binnen de reikwijdte van het accommodatiecontract valt”. Er zouden dus geen bijzondere rechten aan de investeerder worden toegekend. “De eigenaar/investeerder kan zelf in zijn eigendom wonen”, aldus Kurz in de brief.

Opnieuw waarschuwing

Vice-gouverneur Josef Geisler herinnert er, net als in de eerdere brief aan de burgemeesters, nu nogmaals aan dat investeerders onder geen enkele omstandigheid hun eigen appartement mogen gebruiken, zelfs niet als ze boeken als “normale” vakantiegast. De burgemeesters zouden het gebruik hiervan moeten verbieden.

Voor Markus Sint van de Tiroolse partij List Fritz was het de hoogste tijd dat de deelstaatregering op de tenen van de investeerders zou trappen in de strijd tegen illegale recreatiewoningen. “Jarenlang hebben we de deelstaatregering solide bewijzen voorgelegd van illegaal persoonlijk gebruik door investeerders”, aldus Sint. Via de achterdeur van zelfboekingen blijven beleggers vaak in de verkeerde veronderstelling dat ze legaal op vakantie kunnen in hun hotelappartement. Geisler heeft ten slotte expliciet verklaard dat deze methode illegaal is. “Projectuitbaters halen miljoenen binnen met dit illegale persoonlijke gebruik, omdat de overgrote meerderheid van de investeerders hun appartementen ook zelf willen gebruiken en niet alleen maar geld willen verdienen met het verhuren ervan.” En zonder de mogelijkheid tot persoonlijk gebruik zouden de meeste investeerders zou zulke hotelappartementen niet eens willen kopen, aldus Markus Sint.

“Burgemeesters en staat moeten ingrijpen”

Naar aanleiding van de recente brief aan de burgemeesters roept hij de deelstaatregering nu op om verdere stappen te ondernemen in de strijd tegen illegale vakantiewoningen. Ook de ruimtelijke ordeningscontracten die gemeenten sluiten of hebben gesloten met investeerderhotels zouden getoetst moeten worden of deze verborgen en dus illegaal persoonlijk gebruik door de investeerders mogelijk maken. “Ik heb een lopende ruimtelijke ordeningsovereenkomst voor een groot project waarin expliciet wordt voorzien in illegaal persoonlijk gebruik en waarin het juridisch gezien een mogelijkheid is om je appartement zelf te gebruiken”, zegt Sint. Als de deelstaatregering onder leiding van ÖVP-LH Anton Mattle de strijd tegen illegale vrijetijdswoningen serieus neemt, moet zij alle bestaande contracten herzien en alle nieuwe ruimtelijke ordeningscontracten aanpassen “en uiteindelijk deze investeringsmodellen bij wet verbieden”.

Bron: TT.com | Hoofdfoto (ter illustratie): Patricia Christiani

Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer