Tirol dreigt te verzuipen in de sneeuw. En het is nog niet klaar…

Door: Saskia Smulders

Het zal je niet ontgaan zijn: het heeft volle bak gesneeuwd in Tirol. Vooral Osttirol en Südtirol hebben de volle laag gekregen. Vandaag is het tijdelijk even rustig en droog, maar voor het weekend staat er opnieuw sneeuw in de kaarten. Helaas gaat de sneeuw niet alleen gepaard met pret, maar ook met heel veel ongemakken.

Prachtig beeld van een webcam in Oberwallis | Foto: bergfex.com
In Sölden -waar zo’n 2,5 meter sneeuw ligt – wordt volop geskied op de verse sneeuw | Foto: bergfex.com
Enorme bakken sneeuw in Madonna di Campiglio | Via @MeteoreporterStorm

Chaos kost veel geld

De chaos op de wegen, op het spoor en in het openbare leven was de afgelopen dagen compleet. Zo zaten vele huishoudens zonder stroom vanwege kabelbreuk door de zware sneeuw. Scholen waren dicht en wegen onbegaanbaar. De kosten voor al deze ellende worden geraamd op 10 miljoen euro.

De brandweer van Selva, S. Cristina, Ortisei & Roncadizza maken de wegen weer vrij nadat takken en bomen afgebroken waren door de sneeuwlast | Foto: @VGardena
De brandweer van Selva, S. Cristina, Ortisei & Roncadizza maken de wegen weer vrij nadat takken en bomen afgebroken waren door de sneeuwlast | Foto: @VGardena

Nu al veel sneeuw

In de skigebieden die in zuid-Tirol liggen, ligt nu al een enorm pak sneeuw. Zo ligt er op de Stubaier Gletscher een sneeuwdek van 2,5 meter, net als in Sölden en op de Pitztaler gletsjer.

Enorme hoeveelheid sneeuw in Heiligenblut | Via Live update sneeuwhoogte

Meer extreme neerslag verwacht

Een volgende storing ligt inmiddels al weer te wachten die opnieuw voor een südstau gaat zorgen en daarmee komt er opnieuw neerslag in de vorm van sneeuw en regen. Het zullen dan vooral de westelijke Italiaanse en zuid Zwitserse Alpen zijn die extreme neerslagsommen te verduren zullen krijgen. De sneeuwgrens ligt dan op zo’n 1500 meter hoogte en op de bergen kan er wel een meter of meer sneeuw gaan vallen. Bovenop wat er al ligt.

Elders zachter

De andere delen van de Alpen worden van het weekend getrakteerd op heel ander weer. Daar gaat namelijk opnieuw een föhn waaien die wederom kan uitgroeien tot een föhnstorm. Dat op z’n beurt kan weer zorgen voor gesloten liften en pistes. De föhn zal er tevens voor zorgen dat de temperatuur flink gaat oplopen. In de dalen kan het wel 15 graden worden.

Lees het uitgebreide weerbericht vanuit de Alpen hier.

Lees ook:

(Visited 485 times, 2 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.