advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


Tips voor onderweg naar je wintersportbestemming

Door Maaike de Vries

Nog een paar dagen en dan begint de kerstvakantie! Tijd doorbrengen met je familie, lekker eten en als je op vakantie gaat, waarschijnlijk ook ‘lekker’ lang onderweg. Wij zetten wat tips op een rij om je reis zo makkelijk mogelijk te maken. Check ik ieder geval vooraf goed de verwachte weersomstandigheden op de hele route. Op Snowrepublic kun je ook regelmatig nieuws over Winterweer en Sneeuwverwachtingen lezen.

1. Zorg dat je alle verplichte spullen bij je hebt

Ieder land heeft zijn eigen regeltjes. Check van te voren welke regels er gelden in de landen waar jij doorheen rijdt. Zo kun je bijvoorbeeld een vignet nodig hebben. Ter plaatse kun je deze vaak wel bij een pompstation kopen, maar dat kost je wel weer extra tijd. Niet nodig, aangezien je een vignet ook vooraf kunt kopen of zelfs online kunt bestellen.
Naast de verplichte spullen in je auto, moet je persoonlijk ook een aantal zaken niet vergeten. Denk bijvoorbeeld aan je paspoort, je rijbewijs en je verzekeringsgegevens.

2. Proviand!

Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Natuurlijk kun je onderweg ook het één en ander in de wegrestaurants halen, maar het is fijn om zelf wat in je auto te hebben.
Voor de lekkere trek, maar ook als je in een lange file terecht komt. Files de bergen in kunnen soms extreem lang duren. Het is dan fijn als je wat te eten en drinken bij je hebt.
Wist je dat zoetigheid wagenziekte kan bevorderen? Goed dus om ook hartige hapjes mee te nemen.

3. Waxinelichtjes mee

En doe ook maar een aansteker of lucifers. We willen de lange autorit niet romantischer maken dan het is hoor. Maar wist je dat je met een paar waxinelichtjes je auto bij extreme kou kunt verwarmen. In geval van extreme files óf een kapotte auto, hou je jezelf zo beter warm. Ook handig om fleecedekentjes mee te nemen.

Pas je onderweg aan aan de weersomstandigheden. Foto: Pixabay
Pas je onderweg aan aan de weersomstandigheden. Foto: Pixabay

4. Vertrek halverwege de nacht

Als je halverwege de nacht vertrekt, kun je nog makkelijk een flink aantal uren slapen voor je aan de reis begint. Zeker als je samen rijdt, en dus kunt afwisselen, is dit een fijne optie. De eerste uren is het nog lekker rustig op de weg. Reis je met kinderen? Dan heb je waarschijnlijk de eerste uren nog geen kind aan ze, omdat ze nog lekker slapen.

5. Pauzeer regelmatig

Zorg dat je regelmatig pauzeert. Ook als je overdag rijdt. Probeer minimaal iedere twee à drie uur te rusten. Stap even uit je auto, neem iets te drinken en geniet vast een beetje van de omgeving. Je hebt tenslotte al vakantie. Hebben je reisgenoten ook een rijbewijs? Wissel dan af.

Zorg dat je tijdig pauzeert. Foto: Pixabay
Zorg dat je tijdig pauzeert. Foto: Pixabay

6. Voldoende entertainment

Kinderen kun je uren zoet houden met een schermpje. Maar gelukkig is er meer dan dat. Met raamstickers, boekjes en kleurpotloden kunnen kinderen zich prima vermaken.
Maar ook spelletjes zijn heerlijk om met elkaar de tijd te doden. Woordslang, auto’s tellen en ik ga op reis en ik neem mee, zijn spelletjes waar je alleen elkaar voor nodig hebt.
Maak vast wat muzieklijstjes klaar op Spotify, zo kun je alvast lekker in de (après-)skisfeer komen. Reporter Saskia heeft alvast de grootste après-ski hits van 2020 voor je uitgezocht.

7. Neem je reservesleutel mee

Hoe vervelend is het als je je autosleutel op vakantie kwijt raakt. Er is altijd wel een oplossing voor te bedenken, maar dat is allemaal niet nodig als je je reservesleutel meeneemt. Wellicht een overbodige toevoeging, maar zorg wel dat je ‘m apart van je andere sleutel bewaart.

Heb jij nog meer handigheidjes om je reis zo comfortabel mogelijk te maken?


Lees hier ook de wintersport weerberichten


 

advertentie