Vanuit een grijs Nederland stap ik met mijn rugzak op de trein. Ik ben moe. Moe van de donkere dagen en van alle prikkels en meningen die in ons land altijd in overvloed aanwezig zijn. Ik hunker naar een beetje rust, vrijheid en licht. Eerst nog even overstappen in Parijs, en dan kan ik het landschap langzaam zien veranderen. Heuvels.. en ja! De bergen! Ook de wolken lijken minder te worden. Als ik uitstap bij mijn eindpunt haal ik diep adem. De zon schijnt! Ik reis af naar Les Gets en Châtel: twee dorpen in de Franse Alpen waar je kunt genieten van verschillende wintersporten. Reis je mee?

Dit is waar ik straks sta! Foto: Manja Herrebrugh

Geluk

‘Je hebt geluk! Het heeft het hele weekend keihard gesneeuwd. We hebben het in weken niet zulke perfecte omstandigheden gehad!’ zegt de Italiaans-Franse taxichauffeur die mij naar mijn onderkomen brengt. Ik glunder. Wat kan je eigen belevingswereld in een paar uur toch groots veranderen. Problemen lijken op te lossen… als sneeuw voor de zon! Magisch!

Hier wandel ik straks! Mont Caly. Foto: Manja Herrebrugh

Les Portes du Soleil

Het skigebied waar Les Gets en Châtel aan gelegen zijn, is Les Portes du Soleil – gelegen tussen het meer van Genève en de Mont Blanc. Met een totaal aan 170km aan blauwe piste, 380km aan rode piste en 100km aan zwarte piste kún je je zo voorstellen dat je je hier wel kunt vermaken. Of dat nou op de ski’s, het snowboard, sneeuwschoenen, in een zwembad of aan een paraglide is. Het is een gebied waar veel verschillende ‘soorten’ wintersporters hun ei kwijt kunnen. Families, dare-devils, rustzoekers én combinaties hiervan.

Alles staat goed aangegeven. Bizar he, in wat voor omgeving zo’n bordje dan staat… Foto: Manja Herrebrugh

Skiën bij Les Gets

De alpenweides en bossen rond Les Gets, aan de kant van de Chavannes, liggen er mooi bij als ik samen met mijn reisgenoten op de latten sta. Het is weer de eerste keer na twee jaar niet-mogen. Even wennen dus, maar al gauw weet mijn lichaam weer wat het moet doen (gelukkig!). De pistes zijn lekker breed, rustig en ook nog eens mooi gelegen zo tussen de dennenbomen. De omstandigheden zijn dan ook wel echt perfect: zon en verse sneeuw. Beter kan niet. Een continue ooh en aah maakt zich meester van me: door de strakblauwe lucht zijn de bergketens in al hun glorie te zien, inclusief de machtige Mont Blanc.

Skiën bij Châtel

Ook vanuit Châtel kun je genieten van het Portes du Soleil gebied! We proberen het uit met dezelfde perfecte omstandigheden als de tocht bij Les Gets. We nemen ’s middags een stoeltjeslift naar boven, en pakken daar een aantal sleepliften tot de zon onder gaat. Ik laat me op de top overweldigen door het zicht op de Zwitserse regio’s, we zoeven over fijne brede pistes langs dennenbomen en de ervaren skiërs onder ons nemen soms een stukje poeder mee.

Enne.. druk kan ik het hier niet noemen. Naast Super Châtel kun je er ook voor kiezen om naar de pistes van Pré-La-Joux te gaan. Dit is vooral leuk als je begint of met familie bent. Als je juist wat meer ervaren bent kun je het beste naar de pistes bij de Linga gaan!

Wandelen en yoga

Maar.. stiekem ben ik juist wel benieuwd naar de activiteiten naast het snowboarden en skiën kunt doen. Die misschien juist vertragen, in plaats van versnellen. Het is voor mij altijd een bonus om deze twee soorten wintersporten te kunnen combineren. Dat maakt de beleving afwisselend en onderscheidt voor mij het ene wintersportgebied van het andere. In Les Gets gaan we wandelen op de Mont Caly en krijgen we yoga les met zicht op de Mont Blanc. Heerlijk.

Mooi he, die verse sneeuw? Net magische kristalletjes. Foto: Manja Herrebrugh
Daar gaan we! Foto: Manja Herrebrugh
Je kunt hier ook goed langlaufen! Achter het bordje zie je trouwens de Mont Blanc. Foto: Manja Herrebrugh
Lekker eten en goed bewegen. Een gouden combinatie. Foto: Manja Herrebrugh
Prachtige, magische, paden. Foto’s: Manja Herrebrugh

Groen bewustzijn

Gaelle Lecoz wandelt en eet met ons mee. Zij is verantwoordelijk voor de duurzame ontwikkelingen in het dorp. Les Gets heeft sinds 2012 het UNESCO Chablais Geoparklabel vanwege de aanwezigheid van veenmoerassen op het grondgebied – deze spelen een zeer belangrijke rol in ons ecosysteem.

‘Deze opmerkelijke natuurlijke omgeving bepaalt de cultuur en het leven van de inwoners en de vele bezoekers. Traditionele gebouwen, het gebruik van de bergen, het leven in de bergweiden, verhalen en legenden en natuurlijke bronnen zijn allemaal bewijs van de sterke band tussen mens en natuur.’

Ecotoerisme Les Gets

Belangrijk om te behouden dus! Gaelle informeert ons over de verschillende verduurzamingsprojecten die lopen. Als toerist kun je je steentje bijdragen door te kijken hoe je accomodatie met energie of water omgaat. Of een restaurant kiezen dat lokale (hier Savoyaardse) producten gebruikt voor de gerechten die zij maken. Souvenirtjes meenemen die in het dorp zelf zijn gemaakt. Of, zoals wij, met de trein gaan in plaats van met de auto of het vliegtuig. Dat scheelt hartstikke veel CO2 namelijk!

Groene keuzes zijn vaak ook nog de lekkerste! Zoals deze lokale toetjes in Les Gets. Foto’s: Manja Herrebrugh
Winter wonderland. Foto: Manja Herrebrugh

Sneeuwschoen wandelen

Sneeuwschoenen: de één vindt ze helemaal niks, en de ander vindt ze fantastisch. Ik behoor tot de laatste categorie. De kleine paadjes die je op deze manier kunt verkennen hebben soms zelfs stiekem een beetje mijn voorkeur boven de mooie brede skipistes. We lopen door winter-wonderland in Petit-Châtel. Met kleine windvlaagjes, of een onhandige beweging van één van ons, dwarrelt er glinsterend sneeuw van de boomtakken naar beneden. De magie is niet ver te zoeken. Gids Lionel begeleidt ons en vertelt over de flora en fauna. Ik probeer alles te verstaan, maar ben afgeleid door de omgeving en het heerlijke geritsel van de bomen.

Gids Lionel vertelt over de pijnbomen. De sneeuw dwarrelt achter hem langs en glinstert door de zon die erop schijn. Foto: Manja Herrebrugh
Genieten! Foto: Manja Herrebrugh
Lekker klauteren. Love it. Foto’s: Manja Herrebrugh
Met sneeuwschoenen kun je goed door diepe sneeuw ploeteren. Foto: Manja Herrebrugh

Abondance kaas

Een leuk weetje is dat in Châtel, gelegen aan de Abondance vallei, een dertigtal boerenfamilies actief is, en waarvan er zeker vijftien de Abondance kaas maken – een speciaal soort lokale kaas. De houten boerderijen zien er prachtig uit en Traditie lijkt goed samen te gaan met het moderne toerisme. Lionel is een levend voorbeeld hiervan. Hij komt ‘van hier’: zijn vader was boer én één van de eerste skileraren uit het gebied.

En dan hebben we het dus over de jaren ’40! Hij vertelt dat de koeien de jardiniers, tuinmannen, van de bergen zijn. Ze onderhouden de weides en grazen precies het goede wel- en niet weg. Handig, want dat scheelt een hoop man-uren en groot materiaal! Het schijnt dat de kruiden die deze mooie ‘vaches à lunettes’ (runderen met bril, wijzend op hun uiterlijk) bij dat ‘onderhoud’ binnen krijgen, bovendien de Abondance kaas zo lekker maken.. Wow!

Een boerderij in Châtel waar Abondance kaas gemaakt wordt. Vaak kun je op dit soort boerderijen ook overnachten. Foto: Manja Herrebrugh

Licht- en muziekkunst bij Alta Lumina

Als je denkt dat alle magie op is, heb je het mis. Je kunt in Les Gets, na zonsondergang, namelijk één kilometer lang mee met de poëtische reis van een straatmuzikant die wegvliegt met zijn luchtballon en de bergen achter (onder) zich laat. Ik ervaar dit, samen met mijn reisgenootjes, op een koude maar perfecte avond. De verse sneeuw kraakt onder mijn schoenen.

Filmische muziek vult samen met de prachtige lichtkunst de ruimte om me heen. Ik verwonder me als een kind – met gloeiende wangen voelt het als een soort outdoor-droomvlucht. Alle zintuigen worden geprikkeld. En door de perfecte weersomstandigheden liggen de bomen ook nog eens vol verse sneeuw. Winter wonderland op zijn best!

Alta Lumina – beelden zeggen meer dan woorden. Foto’s: Manja Herrebrugh
Verlichting op de Alta Lumina in Les Gets. Foto: Manja Herrebrugh
Eén van de opstellingen bij Alta Lumina in Les Gets. Foto: Manja Herrebrugh

Stukje historie

Dat skiën is nu vooral een fijne vrijetijdsbesteding. Maar in het verleden was het gewoon een snelle manier van verplaatsen. En daar maakten smokkelaars, maar ook degenen die op ze jaagden, dankbaar gebruik van. Dit leer ik tijdens een audiotour in het compacte smokkelaarsmuseum in Châtel. Zo op de grens van Zwitserland en Frankrijk gebeurden natuurlijk de gekste dingen.. Leuk met de kinderen!

Een audiotour (ook beschikbaar in het Nederlands!) in La vieille douane. Goede activiteit bij slecht weer. Foto: Manja Herrebrugh

Zakken vol magie terug

Met mijn zakken vol met magie, opgenomen vitamine zon, kennis over het gebied en mooie verhalen stap ik de terugweg-treinen in. De zon heeft me opgeladen, de batterij kan er weer even tegenaan. Les Gets en Châtel hebben me met hun combinatie van versnellen en vertragen, magisch en down-to-earth, maar vooral met hun gezellige gastvrijheid welkom laten voelen in de wondere winterse bergnatuur.

Authentiek en modern kan gewoon samen. Als ik deze winter de grijze regendagen hier even zat ben tover ik mezelf gewoon een moment terug op een piste of een prachtig natuurpad tussen de dennenbomen!

Uitzicht uit mijn hotelkamer van hotel Fleur de Neige. Ja, dit zag ik dus echt! Foto: Manja Herrebrugh

Informatie en tips

  • De interactieve pistekaart van Les Portes du Soleil kun je hier downloaden
  • Meer informatie over Les Gets vind je hier
  • Meer informatie over Châtel vind je hier
  • Aanrader Les Gets: ga een halve dag sneeuwschoen wandelen en krijg daarna een fijne yoga les. Bekijk het hier.
  • Aanrader Châtel: doe één van de begeleide sneeuwschoen wandeltochten. Je kunt degene kiezen die jou het leukste lijkt.. ga je in het donker of kom je liever meer te weten over flora en fauna? Kies hier.
  • Let op! Het is handig om de openingstijden van het Smokkelaarsmuseum in Châtel even op te zoeken als je van plan bent te gaan – ze zijn soms wat afwijkend! Dat kan hier.
  • Neem als souvenir een stukje Abondance kaas mee van één van de lokale boerderijen. Je koopt het in één van de pittoreske winkeltjes in de dorpjes of gewoon direct bij de boer. Wel zo leuk. En als je het lief vraagt, kun je misschien nog wel even in zo’n mooie houten boerderij spieken.
  • Informatie over de magische Alta Lumina vind je hier.
  • Met de trein naar het gebied? Dat kan met de Thalys en de TGV. Tickets kun je direct bij hen boeken, of via een boekingswebsite zoals NS international, de treinreiswinkel of de Franse boekingswebsites. Let een beetje op genoeg overstaptijd in Parijs. Hoe je van Gare du Nord naar Gare de Lyon komt (en weer terug), vind je hier. Het laatste stukje doe je per huurauto of taxi.

PS: Een heel fijn groen nieuwtje: Montagne Verte uit Morzine maakt nét bekend dat je korting krijgt als je met de trein naar het gebied komt via de alpinexpress pass. Vraag hem hier aan!