Snowrepublic is vanaf 2018 een samenwerking aangegaan met de NKBV (Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging). In dit partnership zullen we waardevolle tips van de NKBV voor wintersporters delen met onze bezoekers. De beste reisverhalen van onze Snowrepublic reporters kun je binnenkort lezen op www.nkbv.nl

We trappen af met tips voor verantwoord off piste skiën en snowboarden.

Verantwoord buiten de piste

Als je off-piste gaat, ben je meer op je eigen kennis en kunde aangewezen, dan wintersporters die op de blauwe, rode of zwarte piste blijven. In dit artikel legt de NKBV uit waar je aan moet denken en welke elementaire kennis je nodig hebt om verantwoord buiten de piste te gaan.

Off-piste

Off-piste is alles buiten de piste. Zowel de afdalingen direct naast de geprepareerde piste, de deels gecontroleerde afdalingen binnen het skigebied (skiroutes of zogenaamde sidecountry), of routes geheel buiten een skigebied in de vrije natuur (backcountry). Bij toerskiën/boarden en sneeuwschoenwandelen begeef je je in meer of mindere mate ongecontroleerd terrein. Dan is het belangrijk dat je goed opgeleid bent en voorbereid bent op waar je mee te maken kunt krijgen.

Laag, middel of hooggebergte

Het terrein waar je off-piste gaat kan in laag, middel of hooggebergte liggen. Het soort terrein dat je aantreft, hangt vaak samen met deze indeling. In laaggebergte kom je over het algemeen meer relaxt en simpel terrein tegen dan in het hooggebergte. Houd er wel rekening mee dat er bijvoorbeeld in Noorwegen al alpien terrein is vanaf zeeniveau. Je kunt de verschillende soorten off-piste terrein in drie terreintypen indelen; simpel, uitdagend en complex. Simpel terrein is relatief vlak en bestaat uit zijn alpenweides, bossen en struiken. Het is terrein zonder grote rotsen of overgangen van vlak naar steil. Je bent in de buurt van pistes en in principe uit de buurt van gevaarlijk terrein.

Uitdagend en complex terrein

Uitdagend terrein is steiler en kent abrupte overgangen en cliffs. In dit soort terrein is het al essentieel dat je het lawinebericht kent en begrijpt. Onder complex terrein valt zogenaamd alpien terrein, met gletsjers, steile wanden en steile hellingen. In dit terrein begeven zich alleen zelfstandige alpinisten en groepen onder leiding van een berggids.

Lawines

Er zijn verschillende mechanismen waardoor sneeuw in grote massa’s naar beneden kan komen zetten, maar in 90% van de gevallen wordt deze veroorzaakt door de sneeuwsporters zelf. Het gaat daarbij om de zogeheten ‘plaatlawine’ of ‘plaklawine’, de slab avalanche (Engels), plaque à vent (Frans) of Schneebrett (Duits). In zo’n geval is de hellingshoek groter dan dertig graden en ligt er een gebonden sneeuwlaag op een zwakke laag of glijlaag. Zo’n helling die ‘op scherp staat’, kent ‘hot spots’ of ‘triggerpoints’ die je niet altijd van te voren kunt zien.

in 90% van de gevallen worden lawines veroorzaakt door de sneeuwsporters zelf

Jij, de wintersporter, kunt de trigger zijn van de lawine omdat je een hot spot raakt. De overlevenskansen in een lawine zijn gering. Het is dus zaak dat je de complete lawinegevaarlijke helling leert vermijden.

Materiaal

DE DRIE-EENHEID
Als je off-piste gaat, neem je de zogeheten drie-eenheid mee. Dat is de minimale veiligheidsuitrusting in off-piste-terrein die bestaat uit:

  • Een pieper/LVS
  • Een sonde
  • Een schep

De pieper/LVS heb je mee om een lawineslachtoffer te vinden onder de sneeuw als het per ongeluk toch mis gaat en je een lawine veroorzaakt. Met de sonde voel je wat de exacte ligging is en met de schep haal je iemand uit de sneeuw. Ga met een groepje, neem dan per persoon een drie-eenheid mee en zorg dat je er mee om kunt gaan.

AIRBAG
Het zal niet lang duren of we hebben het over de vier-eenheid. Met een lawine-airbag blijf je op de sneeuw drijven en wordt je minder snel bedolven. Dat betekent natuurlijk niet dat je vervolgens zonder drie-eenheid op pad kunt gaan.

Niet overal off-piste

De toename van het aantal freeriders, toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars zorgt soms voor problemen met de natuur en de jacht. In bijna alle skigebieden zijn grote delen van het terrein tot rustzone voor het wild bestempeld. De dieren moeten in de winter heel zuinig zijn met hun energie. Als ze door winterbergsporters gestoord en/of opgejaagd, verbranden ze daarbij kostbaar vet en kunnen in een strenge winter het loodje leggen.

Check elke winter in het gebied wat de actuele situatie is

De regels verschillen van gebied tot gebied, maar meestal worden deze goed op kaarten in het wintersportgebied aangegeven. Voor Zwitserland is een online kaart van de Wildruhezonen beschikbaar. Let op dat de zones van jaar tot jaar kunnen verschillen. Check daarom elke winter in het gebied wat de actuele situatie is.

In Oostenrijkse bossen geldt algemeen ook dat het verboden om in jonge aanplant tot drie meter hoogte te komen. De NKBV en Snowrepublic adviseren je om altijd vooraf te checken bij de plaatselijke VVV de regelgeving te checken.

In het skigebied

Toerskiërs die trainen in een skigebied is vaak een heikel punt. Deze toerskiërs lopen dikwijls nog voor de liften open gaan op de pistes omhoog. Dat kan best linke situaties opleveren als tegelijkertijd de pistenbullies nog op pad zijn om de piste te prepareren. Check in het skigebied wat de regels zijn en of er speciale corridors voor toerskiërs zijn. Lees meer over toerskiën op de piste.

Off-piste kennis

Wil jij je kennis van lawinekunde, lawineberichten of omgaan met de drie-eenheid bijspijkeren? Dan zijn de volgende workshops van Bergsportreizen.nl iets voor jou:

Introductiecursus Toerskiën in het Ötztal

Een toerski introductiecursus volg je het best in de Ötztaler Alpen in Oostenrijk. Door de hoge ligging en dankzij twee gletsjerskigebieden zijn de Ötztaler Alpen behoorlijk sneeuwzeker. Je leert de off-piste technieken in het skigebied van Sölden. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden voor je eerste tocht op toerski’s. Je gaat naar de Hohe Kleine Kirchkogel (2862 m), de Plattchsee (2580 m) en beklimt de Hohe Kraspessspitz (2960 m).

Foto’s: Rogier van Rijn


Lees meer wintertips in het Kenniscentrum van de NKBV


Interessant? Lees dan ook onderstaande artikelen:

[/ess_grid]


 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer