Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een heerlijke dag op de piste een warm drankje drinken in een café, ergens avondeten, het nieuws checken, vakantiefoto’s delen, de weg vinden op Google Maps of gewoon even lekker Netflixen in het hotel: we doen het allemaal. De kans is groot dat je daarbij gebruik maakt van openbare wifinetwerken. Logisch, want het is niet alleen ontzettend makkelijk, maar ook gratis.

Helaas brengt het gebruik van openbare wifinetwerken veel risico’s met zich mee en komt cybercriminaliteit steeds vaker voor. Daarom delen wij vandaag 5 tips waarmee je veilig gebruik kunt maken van het internet. 

1. Update je apps en software, zoals antivirus

Het is altijd belangrijk om de apps en software, zoals antivirus, op jouw apparaten regelmatig te updaten. Door regelmatig updates uit te voeren houdt je de beveiliging van jouw apparaten up-to-date en maak je het voor cybercriminelen moeilijker om in te breken.

Veiligheid voor alles. Foto: pixabay

Denk hierbij ook aan het updaten van slimme apparaten zoals een smart TV, slimme verlichtingen en moderne babyfoons. Ook op deze apparaten wordt namelijk regelmatig ingebroken

2. Installeer een VPN

Een van de beste manieren om altijd veilig te internetten is het downloaden van een VPN, ofwel Virtueel Privaat Netwerk. Een VPN verbergt jouw IP adres en locatie én versleutelt jouw persoonlijke communicatie. Hierdoor kunnen jouw bankgegevens, e-mails, foto’s, adres en andere gevoelige informatie niet worden onderschept en kun je waar je ook bent veilig gebruik maken van hotspots.

Naast veilig internetten kun je met een VPN ook goedkope tickets vinden, geblokkeerde websites deblokkeren en censuur en toezicht in landen zoals China omzeilen.

3. Check of het wifinetwerk echt is

Een veelgebruikte manier waarop cybercriminelen hun werk doen is het maken van fake hotspots. Deze hotspots met bekende namen zoals “FREE AIRPORT WIFI” lijken echt te zijn. Echter, wanneer je op zo’n nep wifinetwerk inlogt is het voor een cybercrimineel een stuk makkelijker om jouw persoonlijke gegevens te achterhalen.

Ontspannen internetten op een echt wifinetwerk. Foto: Pixabay

Vraag dus altijd even na of de plek waar je bent wifi heeft, wat de naam van het netwerk en het eventuele wachtwoord is.

4. Check of de website beveiligd is

Heb je geen VPN en moet je toch echt op een openbaar wifinetwerk inloggen? Dan is het ontzettend belangrijk om altijd te checken of de website die je bezoekt wel beveiligd is met een SSL-certificaat. Of dat zo is kun je zien aan het slotje voor de URL. Staat dit er niet voor? Zorg er dan in ieder geval voor dat je geen belangrijke informatie deelt.

5. Kies verschillende sterke wachtwoorden

Cybercriminelen proberen vaak achter je wachtwoord te komen. Veel mensen gebruiken namelijk hetzelfde wachtwoord voor al hun profielen. Dat is natuurlijk makkelijk, maar niet heel veilig. Met jouw wachtwoord kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld betalingen doen met jouw creditcard of jouw gegevens gebruiken voor rare bestellingen.

internetten
Veilig internetten op een terras in Zwitserland. Foto: Edwin Hagenouw

Gebruik daarom voor elke website een ander wachtwoord. Heb je even geen inspiratie? Dan kan het handig zijn om een wachtwoordegenerator te gebruiken.


LEES HIER ALLE REISVERHALEN VAN ONZE REPORTERS


(Visited 198 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer