Het doel van Tignes is om jou te laten voelen wat avontuur is. Voor groot en klein, jong & oud, voor mensen die een weekendje komen, of voor de lucky ones die langer blijven: er is genoeg te doen! Tignes doet er alles aan om jouw verblijf zo leuk en avontuurlijk mogelijk te maken . Maar wees voorzichtig; voor je het weet ben je verslaafd!  

relaxstoelen in de sneeuw in de zon
Geniet tijdens het skiën van een welverdiend biertje op een terras met schitterend uitzicht. Foto: Stephane Cande

Nachtelijke avonturen met vrienden 

Iedere reden en ieder excuus is geldig om een paar dagen op pad te gaan naar Tignes en het Vanoise National Park. De pistes, een sprankelende sterrenhemel en bruisende cafés maken duidelijk dat dit de plek is om naartoe te gaan. Samen met vrienden ontdek je de pistes overdag én ’s nachts. Natuurlijk gaat dat gepaard met het nodige avontuur. Zo besluit je de eerste avond van jullie verblijf om het leven als nomaden uit te proberen. In een Mongolische Yurt genieten jullie van een traditioneel aperitief, waarna een lokaal – Savoie – gerecht wordt geserveerd. Na het diner wordt het programma voortgezet met een 4 kilometer lange slee run, tot het laagste punt van Tignes op 1.550 meter. Geheel voldaan keer je terug naar je hotel of appartement om de volgende ochtend weer fris op de piste te staan.

nachtelijke sleetocht
De nachtelijke sleetochten zijn voor jong en oud geweldig. Foto: Stephane Cande

Na een heerlijke nacht gaan jullie de volgende dag weer op pad. De kabelbaan Perce-Neige is klaar om jullie naar de Grande Motte gletsjer te brengen, waar jullie de keuze hebben uit diverse pistes. Na een aantal afdelingen is het tijd voor pauze. Met een waanzinnig uitzicht op 3.032 meter hoogte dringen de heerlijke geuren van eten in jullie neus. Bij Table du Panoramic kun je de gerechten van een Michelinster-restaurant kunnen proeven. Het duurt niet lang voordat jullie in goed gezelschap van dit stukje gastronomie genieten. 

Die nacht besluit je om te overnachten op de piste in het hart van Vanoise National Park. Je start met een wandeling van een uur op sneeuwschoenen of touring ski’s. Bij aankomst zie je een bijzondere koepel aan de rand van het bevroren meer Chardonnet. Deze luxe accommodatie is uitgerust met alles wat je nodig hebt én bied uitzicht op de kraakheldere sterrenhemel. Hier sluit je de avond goed af met een wandeling op sneeuwschoenen, met een heerlijk diner en eventueel de bijzondere activiteit ‘drijven in het ijs’. Het is dé manier om tot rust te komen en weer te verbinden met de natuur.

tourski Tignes
De eerste 500 meter zijn pittig, maar daarna is het goed te doen. Foto: Andy Parant ©andyparant.com

Kleine en grote voetstappen

Hoewel de nachtelijke avonturen een wonderlijke manier zijn om Tignes te ervaren, is het met kinderen soms lastiger om deze tripjes te plannen. De kleinste van het stel zal immers ook op tijd in bed moeten liggen. Sneeuwschoenwandelen doe je daarom met jong en oud op de besneeuwde plateaus tussen Tignes les Brévières en Nancruet Gorges. Van de kleinste stapjes in de sneeuw tot de reusachtige stappen van je vader brengt deze wandeling je naar unieke uitzichten op het bos en het dal. Je kunt niet voorspellen of je een ibex of chamois tegenkomt, maar een diepe kloof met rotspartijen en ijswatervallen is gegarandeerd. Je kijkt je ogen uit én deelt deze herinnering voor altijd met je gezin.  

Als je eenmaal thuis bent van de wandeling is het tijd om meer avontuur te beleven. Stap in een luxe slee mét remmen en laat je vanaf de top van de berg 3 kilometer mee naar beneden nemen. Laat de adrenaline gieren als je met hoge snelheid door de veertig meter lange tunnel gaat. Wie is het eerste beneden? Je vindt deze unieke, avondrace bij de Palafour stoeltjeslift.  Nog meer slee avonturen beleef je met snowtubing. Samen met je kinderen stap je op de loopband naar boven, om vervolgens met gierende zenuwen de afdaling in te zetten. Hier heb je geen remmen en geen keuze waar je heen gaat. Op je opblaasbare band ga je met snelheden tot wel 45 kilometer per uur naar beneden. Plezier gegarandeerd! Je vind de snowtubing baan bij het Grande Motte park, bij de ingang Val Claret.

vader en kind op snowboard
Met families en gezinnen naar de piste komen is een goed idee. Leer ze skiën of snowboarden en geniet van het leerproces. Foto: Stephane Cande

Into the blue  

Daar gaat er weer een! Als je op de piste staat zie je in de verte weer zo’n snelheidsduivel van de skischans afkomen met een bizar grote snelheid. Hoewel je denkt; ‘dit is veel te eng’, kriebelt het ook om zelf eens te proberen hoe dat voelt. En als we realistisch blijven kan er ook niks misgaan, toch? Je hangt immers vast aan een bungeekoord als je van de schans af komt. Deze head over heels ervaring maak je maar een keer mee en is net zo gaaf om solo te doen.  

Even later besluit je dat dat vrije gevoel in de lucht heerlijk was, maar dat je nu wel een rustigere activiteit zou willen proberen.  Je wordt getipt door een aantal mensen om een ULM vlucht te gaan maken. Wat dat is? Het is een zogenaamde ‘ultralight’. Deze deltavleugel gecombineerd met een driewieler én motor zweeft rustig door de lucht, waarbij jij een ongekend uitzicht hebt op de gletsjers, talloze bergketens en wildlife. Ineens lijkt de wereld zo klein en jij zo groot. Het is het omgekeerde van op de piste staan.  

skiër aan bunjeecord
Springen van de Bun J Ride ziet er spectaculair uit. Je maakt de mooiste sprongen maar hoeft je geen zorgen te maken over een veilige landing. Foto: Andy Parant ©andyparant.com

Afwisseling maakt het avontuurlijk

Toch niet zo’n fan van hoogte, maar wel toe aan afwisseling? Houd dan je adem in en duik – letterlijk – in het diepe als je onder een dik pak ijs van een tot twee meter diep duikt. Hier hoor je alleen het krakende ijs, jouw luchtbubbels die tegen het ‘plafond’ aan komen en het bewegen van je vinnen. De lichtshow onderwater verandert dagelijks door het ijs wat leeft. Veranderende temperaturen met smeltwater en ijskoude nachten zorgen ervoor dat je nooit twee keer hetzelfde ziet. Ga voor de meest ultieme ervaring ’s nachts duiken, als slechts het maanlicht jouw duiktocht verlicht. 

Hoor jij Tignes al roepen? Dan wordt het tijd om vrienden en familie op te trommelen (of natuurlijk zélf je agenda er eens bij te pakken) en jouw reis te gaan plannen. Wil je meer informatie over alle activiteiten hier, bezoek dan de website.

onderwaterfoto duiker
Neem een duik in het ijskoude water. Spring door een gat en zie de luchtbubbels tegen het plafond van ijs plakken. Foto: Monica Dalmasso ©Monica Dalmasso

Coverfoto: Ski off-piste om bij de berghut te komen van je overnachting. Je zult er weinig mensen tegenkomen. Foto: Andy Parant ©andyparant.com