Hoe groen is jouw witte, winterse bestemming? Als fervent wintersporter kan ik me voorstellen dat dat niet de eerste vraag is die je jezelf stelt. Je wilt immers de mooiste pistes en de beste faciliteiten om je heen. Maar, om ook in de toekomst net zo’n mooi gebied te behouden wordt er hard gewerkt aan het verduurzamen van de sector. In Tignes steken ze de handen uit de mouwen. De pistes, accommodaties, transport én restaurants krijgen een duurzame make-over. Allemaal om wintersporters nu én in de toekomst in dit resort te kunnen verwelkomen.  

Landschap Tignes
Met zo’n waanzinnig landschap, zijn wij maar intens klein. Zie jij de skiërs op de foto? Foto: Andy Parant

Groen op de piste  

Waarschijnlijk ben je al bezig met de voorbereidingen voor de vakantie en misschien houdt dat in dat je het internet afspeurt naar de leukste jassen of van outlet naar outlet rijdt voor de perfecte ski’s. Ga je voor duurzaam, vraag jezelf dan eens af welke groenere opties er zijn voor jouw wensen. Hoe lang gaan je huidige materialen nog mee, kun je bijvoorbeeld ook tweedehands spullen vinden en hoe duurzaam zijn de materialen die je graag wilt kopen? Er is bijna altijd wel een groen alternatief te bedenken of te vinden, dus draag je steentje bij. 

Tignes 's nachts
Zelfs ’s nachts is Tignes en het omringende gebied prachtig om naar te kijken. Je vindt er genoeg accommodaties voor jouw ideale verblijf. Én, ze werken bewust mee aan het creëren van een duurzame bestemming. Foto: Andy Parant

Als wintersporter kun jij een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van het Vanoise National Park en de duurzame ambities van Tignes. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar het transport naar jullie bestemming. Is het de meest logische optie om met twee personen een grote auto mee te nemen? Of is het mogelijk om jullie auto te delen met andere wintersporters – waarbij je ook nog eens nieuwe mensen ontmoet – of gebruik te maken van de trein?  

Ben je eenmaal op locatie, dan heb je waarschijnlijk een huisje of hotelkamer geboekt. Een heerlijke manier om tot rust te komen én een eigen plekje te hebben na een dag op de piste te hebben gestaan. Probeer in je kamer of huisje de temperatuur eens een graad Celsius lager te zetten. Je behoudt hetzelfde comfort, maar draagt wederom bij aan een duurzamer verblijf op jouw favoriete wintersportlocatie. 

restaurant interieur
Het interieur van restaurant Ursus straalt precies uit wat je zou denken: een natuurlijke omgeving mét de boomstammen van het Bauges massief. Foto: Pierre-Marie Gaury

Groen dineren  

Ook tijdens het uitkiezen van een goed restaurant kun je bewuste keuzes maken. En als je op bezoek gaat bij Clément Bouvier, dan is die eerste stap al gezet.  Met zijn restaurant Ursus, wat sinds 2017 bestaat, biedt hij het neusje van de zalm aan – maar dan in de vorm van duurzaam, lokaal geproduceerd eten. Vanuit zijn liefde en passie voor de Savoie keuken tovert hij bijzondere gerechten op tafel die je sprakeloos achterlaten.  

Je proeft én ziet, dat zijn visie in ieder detail van het restaurant wordt doorgevoerd. Niet alleen komt 80% van de ingrediënten uit eigen streek en uit het seizoen, maar zijn restaurant is ook nog eens aangekleed met 380 bomen van het Bauges massief. Het is niet voor niets dat hij in 2019 zijn eerste Michelinster kreeg en in 2021 bekroond werd met de onderscheiding ‘Macaron Vert’. De speerpunten ecologie, gastronomie en lokale productie worden met vlag en wimpel behaald.  

Kok portret
Clement Bouvier is de trotse kok van restaurant Ursus. Breng een bezoek en proef de lokale smaken van Tignes. Foto: Pierre-Marie Gaury

Een omgeving voor nu en later  

Nadat Tignes in 2015 het label ‘Green Globe’ behaalde, werden de ontwikkelingen verder voortgezet. Een zo groen mogelijk gebied creëren, zodat mensen nu én in de toekomst ongelimiteerd kunnen genieten van het natuurschoon staat daarbij nog steeds op nummer 1.  Om dat ook te laten zien aan alle bezoekers en duidelijk te maken waar de gevaren en kansen zijn, is de top van de berg Grande Motte uitgerust met informatieborden en een wandelpad. Hier leer je alles over hoe gletsjers worden gevormd, hoe erosie werkt, welke flora en fauna hier een rol speelt en natuurlijk welk effect extreme weersomstandigheden op deze grote hoogte hebben.  

Met een nieuwe, verder ontwikkelde strategie, wordt er op dit moment hard gewerkt aan het behalen van een nieuw label, namelijk het ‘Flocon Vert’ label (de groene sneeuwvlok). Zo wordt er gewerkt aan recycling, wordt het gestimuleerd om waterflesjes en thermoskannen te gebruiken in plaats van het kopen van wegwerpflesjes én wordt er samengewerkt met naastgelegen resorts om de hoeveelheid transport in het gebied te verminderen.  

Behind the scenes  

Naast de meest zichtbare ontwikkelingen in Tignes, gebeurt er ook genoeg achter de schermen. Een van die ontwikkelingen en strategieën is het bijhouden van de ‘carbon footprint’ van het resort. Door te monitoren hoe de uitstoot van koolstof in het resort eruitziet, kan er gehandhaafd worden en kunnen nieuwe technieken en strategieën worden toegepast. Het ontwikkelen van een duurzame reisbestemming is dan ook een langdurige opgave. Maar, met alle stappen die ondernomen worden in Tignes is het afwachten totdat ze ook het Flocon Vert label binnenhalen.  

Wil je meer weten over de duurzame ambities van Tignes, speur dan rond op de website óf breng natuurlijk direct een bezoek aan dit resort. Of kijk verder naar meer informatie over de pistes en avontuurlijke activiteiten in het resort. Lees hier meer over de perfecte tips om in dit gebied te relaxen.  

Hoofdfoto: Geniet van deze duurzame bestemming door soms pauze te nemen en het uitzicht in je op te nemen. Foto: Stef. Cande

(Visited 190 times, 1 visits today)