Snowboarders en skiërs. Ze kunnen soms niet met elkaar, maar vooral ook niet zonder elkaar. Toen ik destijds koos om te gaan snowboarden was voor mij de belangrijkste reden dat ik van die fijne schoen aan kon. Nooit meer koude voeten en gewoon makkelijk met je boots over straat lopen. Natuurlijk is het snowboarden an sich fantastisch leuk om te doen. Maar….als snowboarder loop ik ook regelmatig tegen een paar ergernissen aan. Herken jij ze als snowboarder ook?

#1 Altijd maar die bindingen

Je bent lekker aan ’t boarden en dan ineens is daar die lift. Stoeltjeslift, gondel, sleeplift het maakt niet uit. Altijd moet die ene binding los, of bij een gondel zelfs allebei. Hup, in de lift en dan als je uit de lift komt…….altijd wéér bukken of zitten om die dingen vast te maken. Ik denk dat ik in mijn snowboardleven wel 100.000 x die dingen heb vastgemaakt en losgemaakt. Ja, ik weet dat er tegenwoordig harstikke handig step on bindingen zijn. Maar ja, dan moet je óók weer nieuwe boots kopen. En zitten die wel zo lekker als mijn huidige? Enne…tjetjing…kassa!

#2 Geklooi in de stoeltjes-/sleeplift

Picture it: je bent bij de stoeltjes- of sleeplift aangekomen. Hebt die binding(en) los gemaakt en dan moet je nog ín de lift. Bij een stoeltjeslift zit ik altijd bij voorkeur of helemaal rechts of helemaal links. In ieder geval aan de buitenkant. Want als ik dat niet doe is de kans groot dat ik jou -skiër- bij het uitstappen van de lift omkegel….En bij de sleeplift is het probleem dat je het anker of de pannenkoek tussen je benen moet klemmen en dat gaat na verloop van tijd best pijn doen….

#3 Je board niet op de steunen in de stoeltjeslift

Je zit! Aan de buitenkant. Maar dan gaat de beugel naar beneden. De skiërs zetten hun ski’s keurig recht op de steunen. Maar omdat je als boarder altijd scheef moet zitten past je board vaak niet (meer) op de steunen. Als je het toch probeert is de kans weer groot dat je de ski’s van je buurman raakt. Of dat je kramp krijgt bij het krampachtig plaatsen van je board op de steun. Als je besluit om je board dan maar te laten hangen wordt het op een gegeven moment wel érg zwaar aan je been….Ik wil óók op die steun!

#4 Uitstappen uit de stoeltjeslift

Enfin, je hebt je ene binding los. Je zit aan de buitenkant van het stoeltje. En dan komt het einde van de stoeltjeslift in zicht. Je kijkt en ziet dat de uitstap best steil is. Dat is ook altijd weer een spannend moment; immers je zit nog steeds met één voet los op je board. Dus een stukje glijden en maar bidden dat je blijft staan…

#5 Niet kunnen stilstaan op de piste waar skiërs stilstaan

Skiërs kunnen eigenlijk op iedere plek op de piste stilstaan. Oké, het is niet overal handig of geoorloofd, maar ze kunnen het wel. Wij snowboarders kunnen op een (steile) helling niet zo gemakkelijk stil gaan staan. Dan moeten we gaan zitten. En dan moet je ook weer opstaan. Of een soort van bergje maken met je board waar je vlak op kunt stil staan.

#6 Vlakke stukken

Mogelijk dat veel boarders deze ergernis op nummer 1 zetten: de vlakke stukken. Picture it: je ziet ineens skiërs naast je in schuss naar beneden gaan. Voor jou is dat het moment om óók vaart te gaan maken want er komt -blijkbaar- een vlak stuk aan. En je gaat en gaat en gaat……bam……dan ineens sta je toch stil. Haal je het net niet. Je hebt dan de keus om twee dingen te doen: te hoppen als een pinguin (zie #7) of je bindingen los maken en lopen (en dan weer #1). Grrrr….

#7 Hoppen als een pinguïn

Wij boarders kennen het fenomeen: hoppen als een pinguïn. Nou ja, ik heb het zelf maar zo genoemd. Je hebt je bindingen al vast en je moet nog een klein stukje naar het begin van de piste om vaart te krijgen. Dus zit er niets anders op om te hoppen. Maar man, man, man wat een kracht kost dat. Je kujnt ook kiezen voor #1 en dan #8.

#8 Zitten en weer overeind komen

Toegegeven: soms is het best lekker dat je als boarder op je kont kunt gaan zitten, bijvoorbeeld aan de rand van de piste. Maar dan het moment dat je weer overeind moet komen. Dat kost best wat kracht. Maar als je eenmaal voorbij het cruciale punt bent dan voel je je een ware Epke Zonderland: je staat! Een makkelijkere manier is natuurlijk om even over je rug te draaien.

#9 Skikleding die te kort is

Er is een enorm aanbod aan wintersportkleding. Schitterend, mooi, minder mooi en lelijk. Persoonlijk vind ik skikleding altijd net even mooier dan snowboardkleding (als dat verschil al gemaakt wordt…). Maar het vervelende van skikleding is dat het vaak nét even te kort is. Zeker als je dus steeds moet bukken om die bindingen moet vast maken en je dus met een half ontblote rug op de piste staat. Dus lieve skikledingmakers: hou een pietsie rekening met het feit dat ook snowboarders je kleding dragen.

#10 Nee, wij maken die hopen niet op de piste

Het is het eeuwige discussiepunt: zijn de snowboarders nou wel of niet verantwoordelijk voor de hopen op de piste? Of juist voor het kaal schrapen van de piste? Deze kwestie is al vaker gedebunked.

Disclaimer: lees dit artikel met een tikkeltje cynisme. Het is geenszins bedoeld om skiërs te dissen. Sterker nog: vanaf dit seizoen hang ik mijn snowboard deels aan de wilgen om te gaan skiën.

Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer