Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Tien alledaagse wintersport-items uit het verleden

Door Pauline van der Waal

Herinnert u zich deze nog-nog-nog…? Er zijn genoeg zaken in wintersportland die vroeger heel gewoon waren, maar die je tegenwoordig nooit meer ziet. Voor Snowrepublic verzamelde ik er een paar en zette ze op een rijtje voor je.

Ben je net als ik in de jaren ’80 begonnen met skiën, dan komt deze lijst je vast bekend voor! Maar ook de typische jaren ’90 en misschien zelfs al de jaren ’00 zijn steeds minder terug te vinden op de piste. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

1. De anorak

Het is natuurlijk te flauw om deze lijst met het skipak-uit-één-stuk te beginnen, want die zijn al jaren aan een heuse revival bezig. Je struikelt bijna over de vele fouteskipakkencontests. Daarvoor in de plaats dus: de anorak! Vrijwel even onpraktisch als een skipak, want een anorak heeft geen rits, maar trek je aan over je hoofd. De kleurstellingen waren bij voorkeur zo contrasterend mogelijk, bijvoorbeeld knalrood, groen en geel en dan nog wat goud. En ja, dat laatste weet ik zeker, mijn moeder had er één.

2. De Rennhose

Onder een anorak hoorde dan een soort van Abba-broek, die strak om je bovenbenen zat en wijd uitliep zodat ‘ie over je skischoenen paste. Voor de extra ‘coolness’ zaten er vaak kniestukken op, en werd de boel op z’n plek gehouden door bretels.

3. Spijkerbroek met sneeuwvangers

Wat me daarna op het volgende brengt: skiën in spijkerbroek! En om te voorkomen dat de sneeuw in je schoenen kwam, deed je een soort van plastic beenwarmers met rits over je skischoenen. Natuurlijk liefst in neon-kleuren! In mijn geheugen heetten die dingen trouwens ‘gamaches’, maar dat woord geeft niet bepaald veel hits op Google…

4. Skiën zonder helm

Tsja, de mensen die nu nog zonder helm skiën zijn inmiddels zelf redelijk vintage te noemen, want onder de 70 zijn zij zelden. Maar hoe lang skiën we nu eigenlijk pas met helm? Volgens mij is het minder dan 10 jaar geleden dat iedereen nog met een gezellige muts of hoofdband de berg af zoefde.

5. De hoofdband

Komen we automatisch op het volgende item: de hoofdband! Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook hippe hoofdbanden, maar eigenlijk zijn dat gewoon mutsen met een gat erin zodat de dames daar hun paardenstaart hip uit kunnen laten piepen. Ik bedoel natuurlijk die fitness-zweetband-look-a-likes, die met een beetje geluk nét je oren en een stukje voorhoofd bedekten.

6. De slaapmuts/stekelmuts

Wat later kwam de slaapmuts, waarvan de punt bijna op je billen hing, zo lang was ‘ie! Was die weer uit de mode, kwamen die gekke mutsen met dat stekeltjeshaar, die her en der (oh horror!) nog steeds gespot worden.

7. De monoski

Heb jij er nog wel eens eentje gespot? Ik de laatste vijftien jaar niet meer. Zie je ze nog gaan, met de voeten en knieën tegen elkaar? Dat was pas parallelskiën! Ik denk dat de introductie van de carveski meteen de uittocht van de monoski betekende, want toen bleef er van dat parallelskiën niet zo veel meer over. En iedereen die toch graag op een plank uit één stuk de berg af kwam, stapte begin jaren ’90 over op het… inderdaad: snowboard!

8. Het snowboard dat met een leash aan je been vastzat

In de begindagen van het snowboarden zagen vooral skiërs het rampscenario al voor zich: de snowboarder valt, zijn snowboard klikt uit, en die plank wordt vervolgens een moordmachine als deze steeds sneller de berg af stuift.

Toch heeft het nog jaren geduurd voor dat totaal onnozele touwtje aan je been was verdwenen

En dus werd er afgekeken van die andere sport met een plank: surfen! Eén dingetje werd echter over het hoofd gezien: een snowboard moet juist helemaal niet uitgaan als je valt, zoals ski’s. Toch heeft het nog jaren geduurd voor dat totaal onnozele touwtje aan je been was verdwenen.

9. Snowboarden met skischoenen

Ook waren in het begin de typische softboots met bijbehorende bindingen nog niet uitgevonden. Boarden deed je dus gewoon op je skischoenen, en je klikte die vast met een bijzonder simpel systeempje: hiel erin, en vastklikken op je tenen!

10. Het Schleppertje

Oké, oké, nu loop ik misschien wat op de zaken vooruit, maar het kan nooit lang meer duren voordat het old skool ankerliftje naar het museum is verbannen. In rap tempo worden ze vervangen door een stoeltjeslift of zelfs een gondel. De eerdergenoemde snowboarders zullen daar trouwens niet heel rouwig over zijn: het is duidelijk dat de sleeplift is ontwikkeld lang voordat het snowboard z’n intrede deed!

Dat waren ze dan, alle tien! Weet jij nog iets te noemen dat typisch bij een wintersport uit het verleden hoort?

Hoofdfoto: www.outsideonline.com

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer