Kiezen is bijna onmogelijk

Lees meer over een wintervakantie in Zweeds Lapland

Lapland. Voor veel mensen klinkt de naam alleen al magisch. En dat is het er vaak ook. Denk alleen maar aan het unieke noorderlicht dat felgroen afsteekt tegen de hemel. Het dikke pak sneeuw zorgt voor nog meer magie, want het lijkt wel of je in een sprookjeslandschap rondwandelt. Hoe noordelijker het wordt, hoe bijzonderder.

De natuur in Lapland is overweldigend en de vergezichten ongeëvenaard. Bovendien zijn de bergen in Scandinavië veel ouder en dus veel afgeplatter dan bijvoorbeeld de Alpen en de Pyreneeën. Dat maakt de omgeving bijzonder geschikt voor de meest uiteenlopende winteractiviteiten.

Voor fotografen is Lapland in de winter een walhalla. De zon komt laat op en gaat vroeg weer onder. Daardoor heb je een lange schemering, oftewel een extra lang blue en golden hour. Perfect om mooie foto’s te schieten. Close-ups van dieren bijvoorbeeld, maar ook van de omgeving. Want vanaf de bergen kun je ontzettend ver kijken, bij mooi weer heb je een uitzicht van soms wel honderden kilometers. Als dat geen goede plaatjes oplevert…

Wil jij ook op winters avontuur in Lapland? Zet deze tien geweldige activiteiten dan maar op je wishlist. Zo beleef je Lapland optimaal!

1. Slaap in het ijshotel

Op maar liefst 200 kilometer boven de poolcirkel vind je het unieke en beroemde ijshotel. Het Icehotel bestaat inmiddels al 30 jaar en is uitgegroeid van een kleine iglo die dienst deed als kunstgalerie tot een enorm complex met hotelkamers, een ijsbar, een restaurant en nog steeds heel veel kunst.

Elk jaar wordt het ijshotel opnieuw opgebouwd, als de rivier dichtvriest. Bovendien maken 40 kunstenaars elk jaar de mooiste kunstwerken in, om en op het hotel. Allemaal van ijs! Dit jaar hebben er maar liefst drie Nederlandse kunstenaars meegewerkt. Na een aantal weken hard werken is begin december het -letterlijke- kunstwerk helemaal klaar.

Tegenwoordig kun je jaarrond logeren in het ijshotel onder de naam IJshotel 365. Door zonnepanelen wordt het ijshotel onder een heuvel het hele haar gekoelt, waardoor je de mooiste ijssuites het hele haar door kunt bezoeken. Wil je overnachten in het ijshotel? Boek dan via één van de Nederlandse aanbieders, zoals BBI Travel, Buro Scanbrit, Voigt Travel of Nordic.

2. Sneeuw en geblaf: maak een huskytocht

Kun je het je voorstellen? Dik ingepakt zit of sta je op een slee die in volle vaart wordt voortgetrokken door een groepje enthousiaste husky’s. Een geweldige ervaring, want zo glij je door het winterse landschap met alleen het vrolijke geblaf van de trouwe viervoeters. Er is geen mooiere manier om de prachtige omgeving van Zweeds Lapland te ontdekken.

De honden willen niets liever dan direct vertrekken. De slee wordt tegengehouden door een soort metalen anker in de grond, maar zodra je daarop trap voelen de honden dat de rem eraf is. Ze gaan er in vliegende vaart vandoor, want ze doen niets liever dan heerlijk rennen door de sneeuw. Gelukkig vinden ze het ook heerlijk om na afloop met je te knuffelen en op de foto te gaan.

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

3. Op zoek naar het noorderlicht

Met stip op één als het gaat om ‘magisch’. Iedereen kent de prachtige plaatjes wel, maar er gaat niets boven het noorderlicht met eigen ogen aanschouwen. Lapland is een geweldige plek voor het noorderlicht en de allerbeste plek in Zweeds Lapland is Abisko National Park. Zo noordelijk heb je goede kans om de hemel groen, maar ook paars, roze of geel te zien oplichten. Kijk om je heen en geniet.

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

4. Ervaar het typische geluid van schaatsen op natuurijs

Tsja. we zijn en blijven Hollanders natuurlijk. Zodra het kwik onder de 0 graden zakt, plukken we onze oude noren van zolder en zoeken de slootjes en ondergelopen weilanden op. Helaas gaan er in Nederland steeds meer winters voorbij zonder fatsoenlijk natuurijs. In Zweden is dat geen probleem. Het vriest er dat het kraakt en meren zijn er genoeg.

Ultiem is om je schaatsavontuur te combineren met punt 3: schaatsen onder het noorderlicht! Dat kan in Luleå in Noord-Zweden, waar de Nederlandse KNSB in februari een marathon op natuurijs organiseert. Als je meer van de lange latten houdt dan van ijzers zit je hier ook goed, want skiën kan er ook.

5. Ultiem ontspannen naar je dobber kijken

Iedereen die in Nederland wel eens een hengeltje uitgooit, opgelet! Met al die meren in Zweden is er vis genoeg. In de winter en het voorjaar zijn de meren nog wel bevroren. Maar dat is geen probleem. Je hakt samen met je gids een wak in het ijs en het vissen kan beginnen. Wie vangt de grootste snoek?

Calle Bredberg/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.seFoto:

6. Op zoek naar de Big 5 (of Big 6!)

In Zweden vind je rust en ruimte. En heel veel dieren! En waar Afrika z’n Big 5 heeft, heeft Zweden dat ook. Of eigenlijk is het zelfs een Big 6. Probeer ze allemaal maar eens af te strepen: de eland, muskusos, beer, wolf, lynx en veelvraat. Deze laatste is geen grappig karakter uit een Disneyfilm, maar bestaat echt. De veelvraat is een soort groot uitgevallen marter.

Voordeel van dieren zoeken in de sneeuw, is dat je heel makkelijk de sporen van de diverse dieren kunt vinden. Om al die pootafdrukken te leren herkennen, kun je mee op een sporenzoeksafari.

Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

7. Ga skiën of langlaufen

Skiën of langlaufen kan natuurlijk niet ontbreken in ons lijstje. Er zijn verschillende skigebieden waar je terecht kunt, en natuurlijk zijn er ook genoeg off piste mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld bij Kopparåsen. Vrije natuur is er tenslotte genoeg te vinden. Als je gaat wintersporten in Zweeds Lapland, dan combineer je dat meestal met andere activiteiten uit deze lijst.

Langlaufen is de Zweedse sport nummer 1. Overal in Zweden kun je langlaufen, daarvoor hoef je niet naar een skigebied. Bovendien heeft elk dorp wel een of meerdere verlichte langlaufloipes. Het is in de winter immers vroeg donker en ook dan wil je de dunne latten onderbinden.

Credits: Henrik trygg/imagebank.sweden.se

8. Maak kennis met de Sami

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland, dat in hun taal Sápmi heet. In Zweden leven nog altijd Sami samen met hun rendieren, net als in het noorden van Noorwegen, Finland en Rusland. Het Sami volk is het enige inheemse volk dat Europa nog kent. Een unieke ervaring om een inkijkje te krijgen in het leven en de cultuur van de Sami.

Extra bijzonder is de Sami-jaarmarkt van Jokkmokk. Daar komen de Sami elk jaar samen om elkaar te treffen en hun waren te verkopen. Heel bijzonder om mee te maken, want iedereen komt in zijn traditionele Samikleding naar deze jaarmarkt.

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

9. Trotseer de kou en ga winterkamperen

Voel je écht één met de natuur als je gaat kamperen in winters Lapland. Dat kan met je eigen caravan of camper, of ga ‘glampen’ op één van de speciale glampings. Toch liever een echt huis? Huur dan een stuga, die ook vaak zijn te vinden op campings in Zweden. Dit zijn de typisch Zweedse huisjes met vaak een sauna of een hottub in de buurt.

Andere bijzondere mogelijkheden zijn fantastische accommodaties in de natuur bij de Sami, het Treehotel waar je comfortabele kamer tussen de boomtoppen is, of een complete boomhut voor jou en je gezin bij Granö Beckasin.

Credits: Lennart Pittja/Sápmi Nature/imagesbank.sweden.se

10. Laat de iceman in jezelf los

Sauna en hottubs zijn een geliefde bezigheid van de Zweden. We raden je zeker aan om hun voorbeeld te volgen tijdens je vakantie. En om het helemaal af te maken, neem je nadat je helemaal bent opgewarmd een verfrissende duik in het – letterlijk – ijskoude water. Je voelt je als herboren!

Wil je ook op vakantie naar Zweeds Lapland? Hier lees je meer over deze geweldige bestemming.

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Hoofdfoto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se