Dat er pisteregels zijn, weet denk ik maar de helft van alle Nederlanders. Deze regels bestaan al sinds 1967. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de regels nog nooit doorgenomen heb. Als echte snowboarder kan dat natuurlijk niet. Voor iedereen die op wintersport gaan zijn deze regels belangrijker dan ooit. Op en/of buiten de pistes gebeuren vaak ongelukken. Deze ongelukken kunnen grotendeels voorkomen te worden.

Waar het vaak mis gaat, is het respect hebben voor andere piste gebruikers. Iedereen kent ze. De skiërs die bijvoorbeeld recht naar beneden skiën zonder op of om te kijken. De meeste mensen vergeten dat ze snelheden kunnen bereiken van 70 km per uur of meer. Een ski-ongeluk gebeurt dan ook regelmatig. Belangrijk voor alle wintersporters is om de piste-regels goed te kennen die opgesteld zijn door FIS, de Internationale Skifederatie. Nog belangrijker is om je aan deze piste-regels te houden. De FIS regels zijn algemeen erkend als grondslag voor de rechtspraak. Houd je je dus niet aan één van de regels dan kun je strafrechtelijk vervolgd worden.

De 10 belangrijkste piste-regels:

  1. Houdt rekening met anderen, zorg dat je anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt. Naar mijn mening gaat het hier vaak mis. Af en toe lijken wij als wintersporters allemaal egoïstisch en letten we niet meer op het geen wat er voor ons gebeurd. Met als gevolg dure ziekenhuis bezoekjes in privé klinieken. Want ja, pas als het mis gaat zien de meeste wintersporters pas hun eigen piste-gedrag in.
  2. Beheers je snelheid. Stem je snelheid en skistijl af op je eigen capaciteiten, de drukte op de piste, de staat van de piste en het weer. Veel skiërs/ snowboarders overschatten hun eigen behendigheid en kunnen niet op tijd uitwijken.
  3. Kies voor een veilig spoor. Nader je een andere wintersporter van achteren? Kies dan een spoor waarmee je de ander niet belemmert of in gevaar bent. Inderdaad zouden we hier meer rekening met elkaar moeten houden. Geen lak hebben aan die irritante skiër of snowboarder voor je die de hele breedte van de piste neemt met tig bochten op snelheid 10. We doen het voor de fun! Er zullen genoeg stukken zijn waar je wel voluit kan.
  4. Haal voorzichtig in. Inhalen mag aan alle kanten, als je maar voldoende afstand houdt. Je mag degene die je inhaalt niet in zijn of haar bewegingen belemmeren.
  5. Kijk uit bij oversteken en invoegen. Wil je op de piste (terug-)komen of een piste kruisen? Dan mag je anderen of jezelf niet in gevaar brengen. Rem dus ook op tijd af. Op kruispunten vinden er veel ongelukken plaats door andere de drukte van het samenkomen van verschillende pistes.
  6. Sta niet zomaar stil. Val je, of stop je met een afdaling? Maak dan zo snel mogelijk de weg vrij en ga naar de kant. Zeker wanneer de piste smal of onoverzichtelijk is. Blijf dus niet achter een bult liggen, niemand van achteren die je ziet.
  7. Klim en loop altijd langs de kant van de piste. Als klimmende wintersporter mag je alleen de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt als je te voet afdaalt.
  8. Houdt je aan de verkeersborden. Je moet je houden aan de pistemarkeringen en waarschuwingsborden.
  9. Verleen hulp bij ongelukken. Bij ongelukken ben je verplicht te helpen.
  10. Neem altijd je legitimatiebewijs mee. Bij een ongeval moet je je kunnen legitimeren. Het maakt niet uit of je getuige of betrokkene bent bij een ongeval. Een verzekeringspasje is uiteraard ook niet onhandig.

In mijn ogen ontbreekt er nog een belangrijke regel namelijk; ga nooit off-piste skiën. Je brengt jezelf en anderen in gevaar en je bent hier zeker niet voor verzekerd!

In sommige gebieden zijn er naast de 10 FIS regels ook nog eigen regels opgesteld. Let hier dus in elk skigebied goed op. De regels staan vaak op borden bij de lift of op de lift palen.

Piste-regels FIS

Skiën of snowboarden is deelnemen aan het verkeer op de piste.

Vaak beseffen we niet dat skiën en snowboarden ook deelnemen aan het verkeer is maar dan op de piste. Wanneer er dan toch een ongeluk plaats vindt, is het maar te hopen dat je goed verzekerd bent. Meer hierover lees je in mijn volgende artikel.

Test je kennis over de pisteregels

Nu je dit doorgelezen hebt, kun je je skibewijs halen op https://skibewijs.allianz-assistance.nl/

bron; www.veiligheid.nl

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer