De titel van dit bericht geeft in het kort weer hoe de kaarten ervoor staan: de temperatuur gaat morgen fors onderuit waardoor we tijdelijk weer de diepvries in gaan, de wind gaat fors aantrekken tot zelfs hier en daar stormachtig. En er wordt weer veel sneeuw verwacht, maar in lager gelegen delen gaat het mogelijk regen….

Weer even in de diepvries

Gisteren heeft het al wéér aardig gesneeuwd in de Apen, er viel plaatselijk al zo’n 30 centimeter sneeuw.  De wind heeft op sommige plekken de sneeuw aardig opgehoopt, zoals op de onderstaande foto te zien is. Daar ligt de sneeuw op sommige plekken op de Kanzelwand (2000 meter) anderhalve meter hoog.

Foto: @hansterbraak

Vandaag volgen wat opklaringen en zal de zon zich even laten zien. Echt warm is het niet te noemen, want de wind is fors waardoor de gevoelstemperaturen laag zullen liggen. Vannacht gaat het opklaren en dan weet je ’t wel: dan gaan de temperaturen fors naar beneden en zullen de diepvriestemperaturen opnieuw terugkeren.

Sneeuwval in Sankt Moritz, gisteravond. Foto: sneeuwhoogte.nl

Inderdaad: er komt regen

Morgen gaat het weer onder invloed van een depressie veranderen. Met deze depressie komt warmere lucht binnenstromen en valt er aan de westkant neerslag. In de lager gelegen gebieden zal dat vooral regen zijn, want de sneeuwval ligt in eerste instantie op 1500 meter, of soms zelfs nog hoger.  Sommige weermodellen spreken zelfs over een stijgende sneeuwvalgrens tot 2500 meter. Dat betekent bijvoorbeeld dat het in het hoog gelegen Val d’Isere zelfs in het dorp gaat regenen….Die regen is natuurlijk niet fijn :-(, want ’t kan het sneeuwdek schade toebrengen. Gecombineerd met de straffe wind is het bepaald geen pretje op de pistes. Hopelijk gaat het mee vallen.

Ongekend winters in Mittelberg. Foto: @hansterbraak

Stevig sneeuwen en harde wind

Maandag is het wederom spannend, want dan gaat het aan de stauzijde overal stevig sneeuwen. Vooral de westelijke en zuidelijke kant van de Alpen kunnen zich verheugen in forse sneeuwval, soms wel tot een halve meter. De noordkant blijft ietsjes achter. Ook blijft de wind aanhouden en zelfs snelheden tot 100 km per uur bereiken, waardoor het wederom niet prettig is op de piste en veel liften wel eens gesloten zouden kunnen blijven.

Hirlam, gecumuleerde neerslag @wxcharts.eu

De winter blijft

Na maandag blijft het winteren in de Alpen, want er volgt nieuwe, koude lucht die opnieuw sneeuw gaat brengen. Dan zullen vooral de noordkant aan de beurt komen met verse sneeuw.

Voor een uitgebreid weerbericht, ga naar Alpenweerman.nl

(Visited 142 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.