Tapijt, borstels of sneeuw?
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Wintersport is behoorlijk intensief. Ik bedoel lichamelijk, als sport. Of je nu een snowboarder bent of een skiër, alle spiergroepen worden aangesproken en dan met name die we zelden gebruiken. Zonder goede voorbereiding zijn de gevolgen evident. Spierpijn op plaatsen waarvan je niet wist dat je daar pijn kon hebben. Gelukkig kun je je daar in Nederland op heel veel manieren op voorbereiden. Ik bedoel dan niet in een gymklasje, maar echt op ski’s of op je board.
Begonnen op borstels
Ikzelf ski al vanaf midden jaren zeventig op borstelbanen en sinds vier jaar wekelijks op de sneeuwbaan in Zoetermeer en daar heb ik heel veel baat bij. Je ‘onderhoudt’ het gevoel en eenmaal in de sneeuw kan ik gelijk vanaf de eerste tot en met de laatste dag zonder zorgen genieten. Geen rustdagje om de spieren te kalmeren nodig, maar gewoon lekker doorgaan. Wel zo handig bij een skipas van zo’n €50,- per dag.
Ik wil niet een dag thuiszitten met spierpijn
In Nederland zijn er sinds de midden jaren zeventig veel mogelijkheden bijgekomen om je techniek en conditie bij te houden. Naast zeven sneeuwbanen (koud) en dertien borstelbanen (soms koud én nat) zijn er ook nog eens 32 (!) indoorbanen. Deze laatste soort, het rollende tapijt, was nieuw voor mij.
Tapijt
Een van de experts én pioniers van dit type baan in Nederland is Richard Molenaar. Omdat we vanwege de herfstvakantie onze wekelijkse training in Zoetermeer niet konden volgen zijn we maar eens uitgeweken naar Skicentrum Heemskerk. En ik werd verrast.
Na een paar minuten wennen (je kunt niet zo maar ineens een rembocht maken dwars op de helling) gingen we voorzichtig van ploegbochten naar parallelskiën. Het goeie is dat je met maar twee of drie man tegelijk op de baan staat en dan 10 minuten achtereen doorskiet. Je hoeft immers niet met de lift naar boven. Een ander voordeel is dat je een spiegel voor je hebt , dus je kunt heel goed zien wat je aan doen bent. De professionele aanwijzingen van een pro helpen om vertrouwd te raken en echt aan je techniek te werken. Net als op een borstelbaan wordt een klein foutje genadeloos afgestraft, maar omdat de baan stilgezet kan worden scheelt dat wel wat valpijn. Na drie keer tien minuten ben je doorweekt en heb je een heel intensieve ski-workout gedaan.
Sneeuwkampioenen gebruiken het ook
Volgens Richard raken ook steeds meer topskiërs overtuigd van deze manier van techniek training. Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin en zelfs Marcel Hirscher hebben inmiddels ook zo’n apparaat in de garage staan. Maar ook dichter bij huis is deze ondergrond naast intensive training op echte sneeuw zeer doeltreffend getuige de uitpuilende prijzenkast in Heemskerk.
Op de site van de Nederlandse skivereniging heb je dit overzicht van alle banen in Nederland.
En hier vind je alles over Skicentrum Heemskerk.
Al heel, heel lang enthousiast skiër. Gewerkt in wintersportbranche, reiswereld en reclame. Ondertussen al een aantal jaren geëmigreerd naar Oostenrijk, waar ik samen met mijn vrouw eigenaar ben van een vegan hotel en restaurant in Karinthië. haus26.at/nl/
één reactie op “Tapijt, borstels of sneeuw?”
Comments are closed.
De eerste rollerbaan stond in Kaatsheuvel van de hr. Boskov. Deze was bekleed met skimatten. Hij was de pionier in Ned. De enige rollerbaan bekleed met skimatten staat in Ridderkerk. Daar wordt al ruim 25 jr. op borstels geskied. Zonder eerst de ploeg te moeten maken. Daar is ook snowboard kampioen Patrick van der Graaf opgeleid. Waarom matten ? Betere kanten grip. Hier geldt onbekend maat onbemind.