Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Wintersport is behoorlijk intensief. Ik bedoel lichamelijk, als sport. Of je nu een snowboarder bent of een skiër, alle spiergroepen worden aangesproken en dan met name die we zelden gebruiken. Zonder goede voorbereiding zijn de gevolgen evident. Spierpijn op plaatsen waarvan je niet wist dat je daar pijn kon hebben. Gelukkig kun je je daar in Nederland op heel veel manieren op voorbereiden. Ik bedoel dan niet in een gymklasje, maar echt op ski’s of op je board.

Begonnen op borstels

Ikzelf ski al vanaf midden jaren zeventig op borstelbanen en sinds vier jaar wekelijks op de sneeuwbaan in Zoetermeer en daar heb ik heel veel baat bij. Je ‘onderhoudt’ het gevoel en eenmaal in de sneeuw kan ik gelijk vanaf de eerste tot en met de laatste dag zonder zorgen genieten. Geen rustdagje om de spieren te kalmeren nodig, maar gewoon lekker doorgaan. Wel zo handig bij een skipas van zo’n €50,- per dag.

Ik wil niet een dag thuiszitten met spierpijn

In Nederland zijn er sinds de midden jaren zeventig veel mogelijkheden bijgekomen om je techniek en conditie bij te houden. Naast zeven sneeuwbanen (koud) en dertien borstelbanen (soms koud én nat) zijn er ook nog eens 32 (!) indoorbanen. Deze laatste soort, het rollende tapijt, was nieuw voor mij.

Tapijt

Een van de experts én pioniers van dit type baan in Nederland is Richard Molenaar. Omdat we vanwege de herfstvakantie onze wekelijkse training in Zoetermeer niet konden volgen zijn we maar eens uitgeweken naar Skicentrum Heemskerk. En ik werd verrast.

Tapijt, borstels of sneeuw
Rollend tapijt in Heemskerk

Na een paar minuten wennen (je kunt niet zo maar ineens een rembocht maken dwars op de helling) gingen we voorzichtig van ploegbochten naar parallelskiën. Het goeie is dat je met maar twee of drie man tegelijk op de baan staat en dan 10 minuten achtereen doorskiet. Je hoeft immers niet met de lift naar boven. Een ander voordeel is dat je een spiegel voor je hebt , dus je kunt heel goed zien wat je aan doen bent. De professionele aanwijzingen van een pro helpen om vertrouwd te raken en echt aan je techniek te werken. Net als op een borstelbaan wordt een klein foutje genadeloos afgestraft, maar omdat de baan stilgezet kan worden scheelt dat wel wat valpijn. Na drie keer tien minuten ben je doorweekt en heb je een heel intensieve ski-workout gedaan.

Sneeuwkampioenen gebruiken het ook

Volgens Richard raken ook steeds meer topskiërs overtuigd van deze manier van techniek training. Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin en zelfs Marcel Hirscher hebben inmiddels ook zo’n apparaat in de garage staan. Maar ook dichter bij huis is deze ondergrond naast intensive training op echte sneeuw zeer doeltreffend getuige de uitpuilende prijzenkast in Heemskerk.

Op de site van de Nederlandse skivereniging heb je dit overzicht van alle banen in Nederland.

En hier vind je alles over Skicentrum Heemskerk.

(Visited 633 times, 1 visits today)

één reactie op “Tapijt, borstels of sneeuw?”

  • G. Heinsius
    23 oktober 2017 at 07:49

    De eerste rollerbaan stond in Kaatsheuvel van de hr. Boskov. Deze was bekleed met skimatten. Hij was de pionier in Ned. De enige rollerbaan bekleed met skimatten staat in Ridderkerk. Daar wordt al ruim 25 jr. op borstels geskied. Zonder eerst de ploeg te moeten maken. Daar is ook snowboard kampioen Patrick van der Graaf opgeleid. Waarom matten ? Betere kanten grip. Hier geldt onbekend maat onbemind.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer