Er wordt al dagen voor gewaarschuwd: het lawinegevaar in Oostenrijk is op dit moment heel erg groot. Op veel plekken is er sprake van stufe 4 van 5. Dat dat niet voor niets is blijkt uit de lawine die vandaag af ging in Kaltenbach waarbij één dode is te betreuren. Ook in het Kleinwalsertal viel een dode. Vandaag wordt er op diverse plekken in Tirol al in totaal 30 lawines gemeld waarbij elf mensen waren betrokken. Er zijn toch nog steeds wintersporters die ondanks de waarschuwingen off-piste gaan.

Diverse lawines

  • In St. Anton am Arlberg werden twee mensen begraven. De zoektocht moest rond 11 uur worden onderbroken. Voor de p grote hoogte is er een groot risico op lawines door verse sneeuw en verse stuifsneeuw, vooral boven de boomgrens. Op veel plaatsen kunnen sneeuwplaatlawines worden veroorzaakt door zichzelf of door een kleine extra prestatie van een individuele wintersporter.veiligheid van de redders moet de lawinecommissie eerst de situatie beoordelen; het is hier een zeer lawinegevoelig gebied. Deze middag kon de reddingsmissie worden hervat nadat er diverse explosies waren geweest om het veiliger te maken voor de reddingsdiensten.
  • In Kaltenbach werd een wintersporter bedolven onder een lawine. De jongeman werd, volgens de eerste berichten gereanimeerd. Maar hij verloor de strijd om zijn leven en stierf ter plekken. Verdere informatie werd vooralsnog niet verstrekt met het oog op nabestaanden.
  • Na een lawine in Schwendau rukten de reddingstroepen uit. Eén persoon bleek begraven en kon gewond uit de lawine worden gehaald. Een geblesseerde wintersporter werd ook bevrijd van massa’s sneeuw op de Tux-hoofdkam.
  • In Fieberbrunn werden ook twee mensen met verwondingen naar het dal vervoerd na een lawine. Stormachtige wind en verse sneeuw maakten de omstandigheden moeilijk voor de reddingswerkers en de ingezette helikopters.
  • Er waren ook meldingen van lawines in de Nordkette in Innsbruck. Gelukkig raakte niemand gewond, zo werd gezegd in een verklaring van de viceburgemeester van Innsbruck, Johannes Anzengruber. Verschillende wegen werden uit voorzorg afgesloten: de Kollnerweg (Höttinger Bild naar Gramartboden), de Höttinger Graben (Bildhöll), Mühlauer Klamm en de toegangsweg naar de Arzler Alm.
  • Bij een lawine in de Gurglergruppe in de gemeente Sölden (district Imst) werd vrijdag een 32-jarige bedolven onder een sneeuwplaat. De man kon door zijn kameraden worden gelokaliseerd en opgegraven, maar voor hem kwam alle hulp te laat 
  • In het Kleinwalsertal was vrijdag een man off-piste aan het skiën. Toen hij niet thuiskwam,maar zijn hond wel, alarmeerde zijn familie de hulpdiensten. De bergredding voerde een grote zoekactie uit in de omgeving van de Walmendinger Alpe, maar moest de zoektocht staken vanwege sterke windstoten tot 100 km/u en slecht zicht. Zaterdagochtend werd de zoekactie opnieuw opgestart. De vermiste man had een lawinepieper bij zich. De bergredding kon het signaal lokaliseren en de man vinden. Het werd ongeveer anderhalve meter diep begraven en bleek overleden.

Gevaar blijft zeer hoog

Het gevaar voor lawines blijft in veel delen van Oostenrijk hoog tot extreem hoog. Vooral op grote hoogte is er een groot risico op lawines door verse sneeuw en verse stuifsneeuw, vooral boven de boomgrens. Op veel plaatsen kunnen sneeuwplaatlawines worden veroorzaakt door zichzelf of door een kleine extra prestatie van een individuele wintersporter.

Situatie in Vorarlberg 4 februari 2023 | Bron: warnung.vorarlberg.at
Situatie in Salzburg 4 februari 2023

Bron: TT.com | Orf.at | Hoofdfoto: Pixabay (ter illustratie)

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer