Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Dolomiti Superski is het enorme skigebied in de Oostelijke Italiaanse alpen en beslaat meer dan 1.200 kilometer skipistes. Een deel van het gebied ligt in de provincie Süd Tirol en grenst aan buurland Oostenrijhk. Als je even van de bekende paden afgaat kun je nog veel moois ontdekken. 

Februari 2017 jaar zijn we op pad gegaan met een vertegenwoordiger van het toeristenbureau Süd Tirol. In eerste instantie om een ski safari, gecombineerd met wijnproeverij mee te maken. Maar er bleek nog een geweldige uitsmijter aan vastgeplakt te zitten.

Overstappen op perron 2

Na twee dagen cruisen langs bekende plaatsen als Selva, Corvara, La Villa en Kronplatz begint voor mij het echte avontuur in Percha, onderaan de prachtige rode piste met de welluidende naam Ried. Eenmaal boven kun je in één klap van 2275 naar 950 hoogte meters skiën. Dat alleen al is heerlijk op de mooie strak geprepareerde pistes zoals die alom vertegenwoordigd zijn in dit gebied.

Süd Tirol
Lift verbinding naar station Pustertal Express

Onderaan kom je dan bij het ‘bijna’ dal station van de Ried cabinebaan. ‘Bijna’ omdat je hier in kan stappen voor het laatste stukje naar beneden dat feitelijk een rivierbedding oversteekt en je letterlijk uit laat uitstappen op het perron van de Pustertal Express. Met de gratis pas voor openbaar vervoer die je krijgt als je een hotelovernachting in dit gebied hebt geboekt kun je, na afstempelen, gratis van al het openbaar vervoer gebruik maken. Het leuke is dat de Pustertal Express een ’gewone’ treinverbinding is en je dus samen met o.a. scholieren en forenzen in de trein zit.

Het Pustertal glijd zachtjes aan je voorbij

De trein is een moderne ‘sprinter-achtige’ die na een half uurtje onze bestemming heeft bereikt, op slechts 10 minuten van de Oostenrijkse grens. Intussen is het landschap om ons heen dramatisch veranderd. Van smalle steile dalen naar een breed vlak dal dat eindigt in eindeloze bossen met daar doorheen witte stroken en in de achtergrond de kenmerkende toppen van de Dolomieten. Wij stappen uit in Innichen, een gewoon dorpje met een winkelstraat, houtzagerij, 3 liften en 5 pistes. Heel anders dan de ‘wintersport’ dorpen die we eerder aandeden.

Süd Tirol
Lekker in lunchen in het ‘Kippen hok’

Skiën om nooit te stoppen

Omdat we natuurlijk verwend worden, krijgen we alles te zien maar dat is in dit geval beslist geen straf. Om zeven uur lopen we in 10 minuten van het hotel midden in het dorp naar de avondpiste. Deze piste gaat om 17:00 ’s middags dicht om dan weer helemaal geprepareerd te worden, zodat je er vanaf 19:00 weer op kan. Een heerlijk biljartlaken dat in zwart en rood beschikbaar is. Bovendien zijn er nog twee geweldige hutten op de piste. We eten bij de Jora hut, een van de vele authentieke hutten in dit gebied. En omdat we toch in Italië zijn is het eten natuurlijk heerlijk en is er naast bier ook fantastische lokale wijn verkrijgbaar. Na het eten niet uitbuiken maar skiën!

3 Zinnen, een onverwachte parel

Het lekkerste voor het laatst bewaard. Na een ritje van nog geen 10 minuten vanuit Innichen zijn we in Vierschach, het begin van wat een geweldig skigebied blijkt te zijn. De pistekaart is niet zo best: het gebied is veel groter dan de kaart doet vermoeden. En wat het zo bijzonder maakt, alles slingert door de eindeloze naaldbossen, je waant je haast in Canada. Anders dan veel pistes rondom de Sella Ronda zijn hier veel meer rode en zelfs enkele zwarte pistes te vinden. En natuurlijk ook weer veel gezellige houten hutten voor ‘kafe mit kuchen’ of een heerlijke pasta. Vierschach is verbonden met Sexten en zal binnen niet al te lange tijd ook verbonden worden met Ski Area Val Comelico.

Süd Tirol
Boven op Helm

Sexten en Innichen

In Vierschach is niet veel behalve dus een station dat je gemakkelijk naar Innichen en zelfs tot aan Bruneck brengt. Als je dit deel echt een paar dagen wilt uitproberen, en dat is de moeite waard, kun je het beste in Innichen (San Candido) of in Sexten verblijven.

Meer informatie kun je hier vinden.

Kronplatz: www.kronplatz.com

Trein Pustertal: www.skipustertal.com

Zuid Tirol: www.suedtirol.info/nl

Drei Zinnen: www.dreizinnen.com

Innichen: www.suedtirol.info/nl/regio-s/drei-zinnen-dolomieten/innichen_ort_294

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer