De spoorbaan naar het autovrije bergdorpje Stoos in Zwitserland heeft een wereldrecord te pakken. Het is namelijk de steilste ter wereld! Door dit technische wonder is de reis van Schwyz naar het dorp Stoos al een ervaring op zich!

De spoorbaan zou eigenlijk al twee jaar eerder openen, maar door problemen met het werken op de steile hellingen en geschillen met aannemers kwam het er niet van. Een traditionele gondellift was niet mogelijk omdat er een schietterrein op de bergflank ligt. Het project heeft uiteindelijk 44.6 miljoen euro gekost.

spoorbaan
Het lijkt net echt, die biervaten

De baan begint op 562 meter boven de zeespiegel en gaat door tot 1306 meter. Het heeft een hoogteverschil van 744 meter, een helling van 110 procent en een stijging van 10 meter per seconde. Er passen 34 mensen in een coupé, er kunnen dus in totaal 136 mensen mee in één rit. De wagons worden omhooggetrokken door een kabel, het wordt daarom ook wel een kabelspoorweg genoemd.

Ondanks dat de baan soms een helling heeft van 47,7 graden, blijven de passagiers altijd rechtop. Dit komt doordat de cilindrische coupés meedraaien. Leuk weetje, de cilindrische coupés lijken ook wel op grote biervaten!

De kabelspoorweg vervangt een oude kabeltrein, maar heeft een heel nieuwe locatie waardoor de verbinding met pistes en skiliften optimaal zijn! Het project is sinds afgelopen weekend geopend.

Bron: AD.nl

Foto’s: Stoos Standseilbahn


Lees hier alle artikelen over wintersport in Zwitserland


(Visited 319 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.