Skifanaten kijken elk jaar opnieuw uit naar uit hun wintersportvakantie. Toch wordt het door de klimaatverandering steeds onzekerder of er tijdens zo’n skivakantie in de bekende wintersportlanden daadwerkelijk geskied kan worden. De veranderingen in het klimaat leiden steeds meer tot onvoorspelbare weersomstandigheden, vooral in de laaggelegen skigebieden.

Hierdoor gaan wintersportliefhebbers steeds vaker op zoek naar alternatieven voor de traditionele skivakantie. Dat merkt ook Scandinaviëspecialist Nordic: zij zien een stijging van 55% in boekingen voor Fins Lapland ten opzichte van afgelopen jaar. 

Sneeuwzekerheid

De meer noordelijk gelegen skigebieden ondervinden nog niet zoveel hinder van de klimaatverandering en dat speelt in hun voordeel: reizigers genieten er van de sneeuwzekerheid die ze missen in West- en Midden-Europa. Ook reisorganisaties spelen hier slim op in door wintersportvakanties aan te bieden naar het Hoge Noorden. Zo ook Nordic, specialist in reizen naar Scandinavië vanuit België en Nederland:

“Het is duidelijk dat er steeds meer interesse is bij het publiek voor wintersportvakanties in Scandinavië. Wij merkten een stijging van maar liefst 55% in onze boekingen voor Fins Lapland sinds vorig jaar, een opmerkelijke evolutie. Skireizen naar Noorwegen bieden we nog maar sinds twee jaar aan in Nederland, maar ook daar zien we nu al veel interesse,” aldus Hugo van Drie, Directeur van Nordic Nederland.

Niet alleen sneeuwzekerheid is een groot voordeel van bestemmingen als Noorwegen en Lapland, ook de brede en rustige pistes spreken reizigers aan. “Vooral gezinnen en beginners halen hier hun voordeel uit,” aldus Hugo, “maar ook gevorderde skiërs zijn fan van de rustigere skigebieden dankzij de korte of afwezige wachttijden bij de skiliften.”


Klik hier voor alle reizen


Unieke Laplandactiviteiten

Lapland is populair door de mogelijkheid voor reizigers om hun reis uit te breiden met unieke Laplandactiviteiten zoals husky- en sneeuwscootertochten, of een bezoek aan een rendierboerderij. Ook het noorderlicht vormt een grote motivatie voor een Lapse wintersportvakantie. De pistes zijn laat open, waardoor je de kans hebt om de aurora borealis op de latten te spotten.

Hugo verklaart: “Het is de combinatie van wintersport en andere activiteiten waarom onze klanten voor een skivakantie in Lapland kiezen. Dit is een soort reis die je nergens anders kan beleven, een uniek totaalpakket. Bovendien zijn wellnessfaciliteiten in Fins Lapland veelal standaard inbegrepen bij je accommodatie, terwijl je daarvoor in de rest van Europa toch vaak extra betaalt.”

Trekken we binnenkort allemaal naar het Noorden voor onze jaarlijkse skibreak? Dat zal van het klimaat afhangen. Voorlopig zijn de pistes in de Alpenlanden nog goed gevuld, en die in Lapland nog heerlijk rustig. Bekijk hier de winterreizen van Nordic.