Afgelopen week waren de sneeuwcondities al flink verbeterd en volgende week kunnen zelfs de landschappen in de lagere dalen weer volledig wit kleuren. De Alpen staan namelijk aan de vooravond van een echte kou-inval. Vandaag kan vooral aan de west- en noordkant van de Alpen wat sneeuw vallen. Van grote hoeveelheden is echter geen sprake, in delen van Tirol kan wel 10 tot lokaal 15 centimeter vallen. Elders in de Alpen blijft het beperkt met 2 tot 10 cm. Aan de zuidkant en in de Franse Alpen blijft het zo goed als droog. 

Zaterdag belooft een droge dag te worden in een groot deel van de Alpen. Over het algemeen overheerst de bewolking, maar op sommige plekken kan de zon doorbreken en dan is het meteen heerlijk weer om op de latten te staan. Aanvankelijk is het dit weekend nog vrij zacht met een sneeuwgrens die ruim boven de 1000 meter ligt. In de nacht naar zondag loopt die zelfs op tot 1800 meter in delen van Zwitserland en Oostenrijk. 

Dalende sneeuwgrens

Zondagochtend stroomt koude lucht richting de Alpen. Dit gaat gepaard met een neerslaggebied dat vanuit het noordwesten over de Alpen trekt. Met de aanvoer van deze koude lucht daalt de sneeuwgrens ook flink. Dit gebeurt het eerst in Zwitserland. Zondagmiddag is de sneeuwgrens hier al gedaald tot 800 meter. Wederom is de meeste sneeuwval bestemd voor de noordkant van de Alpen. Hier kan op uitgebreide schaal 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. Lokaal in Zwitserse Alpen nog wat meer.  

Zondagavond ontwikkelt zich een nieuw neerslaggebied aan de zuidkant van de Alpen. Dit is een zeer actief gebied en in het zuiden van Oostenrijk kan zelfs tot een halve meter sneeuw gaan vallen in een relatief korte tijd. Slovenië lijkt nog meer te krijgen, daar kan lokaal meer dan een meter sneeuw gaan vallen! 

Tot een halve meter sneeuw in Zwitserland en Frankrijk

In het begin van de nieuwe week gaat het tot in de lagere dalen echt flink winteren. De kou stroomt verder uit over de Alpen en hiermee daalt de sneeuwgrens zelfs tot onder de 500 meter. Op 1500 meter ligt het kwik dinsdag in de Oostenrijkse Alpen rond -5 graden. Het weerbeeld blijft ronduit wisselvallig met dagelijks neerslaggebieden of buien die overtrekken. In de loop van de week kan er zo’n halve meter verse sneeuw bijgevallen zijn in de Franse- en Zwitserse Alpen. Ook de Oostenrijkse Alpen vallen niet buiten de boot, hier komen enkele tientallen centimeters bij. 

Weer skiën in Sauerland?

Niet alleen in de Alpen wordt het beduidend kouder. Ook in Sauerland gaan de temperaturen flink dalen en wordt sneeuw verwacht. Vanaf maandag blijft het in Winterberg ook overdag vriezen en in de nachten vriest het veelal matig. Hierbij blijft het weerbeeld vrij wisselvallig met regelmatig kans op enkele buien. De groene landschappen die er nu prominent aanwezig zijn zullen hier vanaf begin volgende week dus weer wit gaan kleuren. 

Bron: WeerOnline Wintersport | Meer sneeuwberichten lees je op Alpenweerman.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer