Afgelopen week waren de sneeuwcondities al flink verbeterd en volgende week kunnen zelfs de landschappen in de lagere dalen weer volledig wit kleuren. De Alpen staan namelijk aan de vooravond van een echte kou-inval. Vandaag kan vooral aan de west- en noordkant van de Alpen wat sneeuw vallen. Van grote hoeveelheden is echter geen sprake, in delen van Tirol kan wel 10 tot lokaal 15 centimeter vallen. Elders in de Alpen blijft het beperkt met 2 tot 10 cm. Aan de zuidkant en in de Franse Alpen blijft het zo goed als droog. 

Zaterdag belooft een droge dag te worden in een groot deel van de Alpen. Over het algemeen overheerst de bewolking, maar op sommige plekken kan de zon doorbreken en dan is het meteen heerlijk weer om op de latten te staan. Aanvankelijk is het dit weekend nog vrij zacht met een sneeuwgrens die ruim boven de 1000 meter ligt. In de nacht naar zondag loopt die zelfs op tot 1800 meter in delen van Zwitserland en Oostenrijk. 

Dalende sneeuwgrens

Zondagochtend stroomt koude lucht richting de Alpen. Dit gaat gepaard met een neerslaggebied dat vanuit het noordwesten over de Alpen trekt. Met de aanvoer van deze koude lucht daalt de sneeuwgrens ook flink. Dit gebeurt het eerst in Zwitserland. Zondagmiddag is de sneeuwgrens hier al gedaald tot 800 meter. Wederom is de meeste sneeuwval bestemd voor de noordkant van de Alpen. Hier kan op uitgebreide schaal 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. Lokaal in Zwitserse Alpen nog wat meer.  

Zondagavond ontwikkelt zich een nieuw neerslaggebied aan de zuidkant van de Alpen. Dit is een zeer actief gebied en in het zuiden van Oostenrijk kan zelfs tot een halve meter sneeuw gaan vallen in een relatief korte tijd. Slovenië lijkt nog meer te krijgen, daar kan lokaal meer dan een meter sneeuw gaan vallen! 

Tot een halve meter sneeuw in Zwitserland en Frankrijk

In het begin van de nieuwe week gaat het tot in de lagere dalen echt flink winteren. De kou stroomt verder uit over de Alpen en hiermee daalt de sneeuwgrens zelfs tot onder de 500 meter. Op 1500 meter ligt het kwik dinsdag in de Oostenrijkse Alpen rond -5 graden. Het weerbeeld blijft ronduit wisselvallig met dagelijks neerslaggebieden of buien die overtrekken. In de loop van de week kan er zo’n halve meter verse sneeuw bijgevallen zijn in de Franse- en Zwitserse Alpen. Ook de Oostenrijkse Alpen vallen niet buiten de boot, hier komen enkele tientallen centimeters bij. 

Weer skiën in Sauerland?

Niet alleen in de Alpen wordt het beduidend kouder. Ook in Sauerland gaan de temperaturen flink dalen en wordt sneeuw verwacht. Vanaf maandag blijft het in Winterberg ook overdag vriezen en in de nachten vriest het veelal matig. Hierbij blijft het weerbeeld vrij wisselvallig met regelmatig kans op enkele buien. De groene landschappen die er nu prominent aanwezig zijn zullen hier vanaf begin volgende week dus weer wit gaan kleuren. 

Bron: WeerOnline Wintersport | Meer sneeuwberichten lees je op Alpenweerman.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer