Onlangs meldden we dat de Franse vakbonden dreigden de liften in de Franse skiresorts te sluiten tijdens de drukste weken van het seizoen. De staking blijkt tot nu toe gelukkig weinig gevolgen te hebben voor de wintersporters in Frankrijk. De meeste liften draaiden gisteren tijdens de landelijke stakingsdag gewoon normaal.

Stakingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn al enige tijd stakingen gaande over de verhoging van de pensioenleeftijd. Nu er ook wijzigingen zijn in de pensioenuitkeringen voor seizoensarbeiders, dreigden de Franse vakbonden de liften in de Franse skiresorts te sluiten tijdens de drukste weken van het seizoen. De Franse vakbonden zijn het niet eens met de verhoging van de pensioenleeftijd. Maar nu er ook getornd wordt aan de uitkeringen voor seizoensarbeiders, die vooral werknemers in de wintersportindustrie treffen, zijn de bonden boos. De twee belangrijkste vakbonden voor lift- en seizoenarbeiders kondigden daarom een “onbeperkte” stakingsactie aan vanaf 31 januari. Dit is dezelfde dag dat vakbonden in andere sectoren hebben opgeroepen tot een nieuwe massastaking.

Weinig impact op skiliften

PlanetSki deed een rondvraag in een aantal Franse skigebieden als Morzine, Les Arcs en Vaujany. De meeste liften waren hier gisteren gewoon in bedrijf. “Als iemand heeft gestaakt, is dat heel discreet geweest”, zegt Andy Sturt van VIP SKI. “We hebben geen sluitingen opgemerkt in een van onze resorts in de Alpen”, voegde hij eraan toe.

Een aantal resorts besloten om enkele liften preventief te sluiten maar vervolgens kwam het personeel ’s ochtends gewoon opdagen voor het werk.

Bronnen bij PlanetSKI vertellen dat sommige resorts misleid zijn door vakbondsafgevaardigden. Het lijkt erop dat veel van de taal van de vakbonden een onderdeel is van het onderhandelingsproces. Mensen die in februari op vakantie gaan naar Frankrijk hoeven volgens de skiresorts niet in paniek te raken, maar op de hoogte te blijven voor het geval de situatie toch verandert. De Franse resorts en exploitanten denken dat alles in februari normaal zal zijn en doen er alles aan om alles gewoon door te laten gaan.

Staking tijdens wereldkampioenschappen

Volgens de vakbond Confédération Générale du Travail is er een wel een stakingsactie opgezet tijdens de wereldkampioenschappen alpineskiën in Courchevel en Méribel van 6 tot 19 februari. Het is nog onbekend wat deze acties inhouden en wat hiervan de impact gaat zijn.

Bron: PlanetSKi | Hoofdfoto: Patricia Christiani


Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer