Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Onlangs meldden we dat de Franse vakbonden dreigden de liften in de Franse skiresorts te sluiten tijdens de drukste weken van het seizoen. De staking blijkt tot nu toe gelukkig weinig gevolgen te hebben voor de wintersporters in Frankrijk. De meeste liften draaiden gisteren tijdens de landelijke stakingsdag gewoon normaal.

Stakingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn al enige tijd stakingen gaande over de verhoging van de pensioenleeftijd. Nu er ook wijzigingen zijn in de pensioenuitkeringen voor seizoensarbeiders, dreigden de Franse vakbonden de liften in de Franse skiresorts te sluiten tijdens de drukste weken van het seizoen. De Franse vakbonden zijn het niet eens met de verhoging van de pensioenleeftijd. Maar nu er ook getornd wordt aan de uitkeringen voor seizoensarbeiders, die vooral werknemers in de wintersportindustrie treffen, zijn de bonden boos. De twee belangrijkste vakbonden voor lift- en seizoenarbeiders kondigden daarom een “onbeperkte” stakingsactie aan vanaf 31 januari. Dit is dezelfde dag dat vakbonden in andere sectoren hebben opgeroepen tot een nieuwe massastaking.

Weinig impact op skiliften

PlanetSki deed een rondvraag in een aantal Franse skigebieden als Morzine, Les Arcs en Vaujany. De meeste liften waren hier gisteren gewoon in bedrijf. “Als iemand heeft gestaakt, is dat heel discreet geweest”, zegt Andy Sturt van VIP SKI. “We hebben geen sluitingen opgemerkt in een van onze resorts in de Alpen”, voegde hij eraan toe.

Een aantal resorts besloten om enkele liften preventief te sluiten maar vervolgens kwam het personeel ’s ochtends gewoon opdagen voor het werk.

Bronnen bij PlanetSKI vertellen dat sommige resorts misleid zijn door vakbondsafgevaardigden. Het lijkt erop dat veel van de taal van de vakbonden een onderdeel is van het onderhandelingsproces. Mensen die in februari op vakantie gaan naar Frankrijk hoeven volgens de skiresorts niet in paniek te raken, maar op de hoogte te blijven voor het geval de situatie toch verandert. De Franse resorts en exploitanten denken dat alles in februari normaal zal zijn en doen er alles aan om alles gewoon door te laten gaan.

Staking tijdens wereldkampioenschappen

Volgens de vakbond Confédération Générale du Travail is er een wel een stakingsactie opgezet tijdens de wereldkampioenschappen alpineskiën in Courchevel en Méribel van 6 tot 19 februari. Het is nog onbekend wat deze acties inhouden en wat hiervan de impact gaat zijn.

Bron: PlanetSKi | Hoofdfoto: Patricia Christiani


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer