Onlangs meldden we dat de Franse vakbonden dreigden de liften in de Franse skiresorts te sluiten tijdens de drukste weken van het seizoen. De staking blijkt tot nu toe gelukkig weinig gevolgen te hebben voor de wintersporters in Frankrijk. De meeste liften draaiden gisteren tijdens de landelijke stakingsdag gewoon normaal.

Stakingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn al enige tijd stakingen gaande over de verhoging van de pensioenleeftijd. Nu er ook wijzigingen zijn in de pensioenuitkeringen voor seizoensarbeiders, dreigden de Franse vakbonden de liften in de Franse skiresorts te sluiten tijdens de drukste weken van het seizoen. De Franse vakbonden zijn het niet eens met de verhoging van de pensioenleeftijd. Maar nu er ook getornd wordt aan de uitkeringen voor seizoensarbeiders, die vooral werknemers in de wintersportindustrie treffen, zijn de bonden boos. De twee belangrijkste vakbonden voor lift- en seizoenarbeiders kondigden daarom een “onbeperkte” stakingsactie aan vanaf 31 januari. Dit is dezelfde dag dat vakbonden in andere sectoren hebben opgeroepen tot een nieuwe massastaking.

Weinig impact op skiliften

PlanetSki deed een rondvraag in een aantal Franse skigebieden als Morzine, Les Arcs en Vaujany. De meeste liften waren hier gisteren gewoon in bedrijf. “Als iemand heeft gestaakt, is dat heel discreet geweest”, zegt Andy Sturt van VIP SKI. “We hebben geen sluitingen opgemerkt in een van onze resorts in de Alpen”, voegde hij eraan toe.

Een aantal resorts besloten om enkele liften preventief te sluiten maar vervolgens kwam het personeel ’s ochtends gewoon opdagen voor het werk.

Bronnen bij PlanetSKI vertellen dat sommige resorts misleid zijn door vakbondsafgevaardigden. Het lijkt erop dat veel van de taal van de vakbonden een onderdeel is van het onderhandelingsproces. Mensen die in februari op vakantie gaan naar Frankrijk hoeven volgens de skiresorts niet in paniek te raken, maar op de hoogte te blijven voor het geval de situatie toch verandert. De Franse resorts en exploitanten denken dat alles in februari normaal zal zijn en doen er alles aan om alles gewoon door te laten gaan.

Staking tijdens wereldkampioenschappen

Volgens de vakbond Confédération Générale du Travail is er een wel een stakingsactie opgezet tijdens de wereldkampioenschappen alpineskiën in Courchevel en Méribel van 6 tot 19 februari. Het is nog onbekend wat deze acties inhouden en wat hiervan de impact gaat zijn.

Bron: PlanetSKi | Hoofdfoto: Patricia Christiani


Anderen lazen ook:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer