Regen en sneeuw in de Alpen

Door: Tim de Vries

De afgelopen tijd hebben we al wat pistes wit zien kleuren door de kou in Europa en dat zien we natuurlijk maar al te graag! Actueel valt het met die kou in de Alpen een beetje tegen. Maar hé, de echte winter moet natuurlijk ook nog beginnen. Vooral de zuidkant heeft met zachtere lucht te maken. Daarbij valt er daar ook neerslag en dat is boven de 1500 meter sneeuw en daaronder veelal regen. Tot het einde van het weekend levert dit toch een mooie halve meter sneeuw op! Vooral in de Franse Alpen en het noordwesten van Italië zal alles mooi wit kleuren.

Livigno, Italië. 1800 meter

Op het webcambeeld van het Italiaanse Livigno zien we dat het net begonnen is met sneeuwen en dit zal de aankomende uren zo blijven. Het is al wit, maar het zal er nog mooier worden. Deze neerslag zien we ook mooi op de onderstaande neerslagkaart.

Neerslag vrijdagavond. Bron: klart.se.

Neerslag in het zuidwesten van de Alpen zoals jullie zien en zoals ik hierboven ook al schreef. Deze sneeuwval hebben we te danken aan een mini-lagedrukgebied dat zich vanaf de Middellandse-Zee over het zuiden van de Alpen verplaatst. De noordkant heeft nog meer invloed van het hogedruk dat nog altijd voor aanvoer van koude lucht in Europa zorgt. Toch krijgen lagedrukgebieden steeds meer de overhand met spanning voor volgende week!

Weerkaart GFS 27 november. Bron: wetter3.de.

Zachtere lucht nadert..

Een klein rommeltje hierboven. Scandinavië is nog altijd onder invloed van het hogedruk terwijl de Alpen met regen en sneeuw te maken hebben dankzij lagedrukgebieden vanaf de Middellandse-Zee, maar een belangrijke voor volgende week wordt de depressie boven de Atlantische Oceaan. Er is nog enige onzekerheid, maar de kans is groot dat Europa vanaf woensdag met dit gebied te maken krijgt. Hierdoor wordt er weer een portie zachte lucht aangevoerd. Met daarbij de nodige neerslag. Gewoon herfstweer dus. Voor de Alpen betekent dit ook zachtere lucht met een nulgradengrens boven de 2000 meter.

Zoals de kop al luidt…

Een spel tussen kou en hogere temperaturen. Nadat er weer zachtere lucht in Europa is aangevoerd, lijkt het alweer snel vanuit het noorden af te koelen met sneeuw voor de Alpen. Net mooi voor december! Maar….dit gaan we nog even afwachten en volgen hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Voor nu eerst genieten van de sneeuw in Italië en Frankrijk!

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer