Regen en sneeuw in de Alpen

Door: Tim de Vries

De afgelopen tijd hebben we al wat pistes wit zien kleuren door de kou in Europa en dat zien we natuurlijk maar al te graag! Actueel valt het met die kou in de Alpen een beetje tegen. Maar hé, de echte winter moet natuurlijk ook nog beginnen. Vooral de zuidkant heeft met zachtere lucht te maken. Daarbij valt er daar ook neerslag en dat is boven de 1500 meter sneeuw en daaronder veelal regen. Tot het einde van het weekend levert dit toch een mooie halve meter sneeuw op! Vooral in de Franse Alpen en het noordwesten van Italië zal alles mooi wit kleuren.

Livigno, Italië. 1800 meter

Op het webcambeeld van het Italiaanse Livigno zien we dat het net begonnen is met sneeuwen en dit zal de aankomende uren zo blijven. Het is al wit, maar het zal er nog mooier worden. Deze neerslag zien we ook mooi op de onderstaande neerslagkaart.

Neerslag vrijdagavond. Bron: klart.se.

Neerslag in het zuidwesten van de Alpen zoals jullie zien en zoals ik hierboven ook al schreef. Deze sneeuwval hebben we te danken aan een mini-lagedrukgebied dat zich vanaf de Middellandse-Zee over het zuiden van de Alpen verplaatst. De noordkant heeft nog meer invloed van het hogedruk dat nog altijd voor aanvoer van koude lucht in Europa zorgt. Toch krijgen lagedrukgebieden steeds meer de overhand met spanning voor volgende week!

Weerkaart GFS 27 november. Bron: wetter3.de.

Zachtere lucht nadert..

Een klein rommeltje hierboven. Scandinavië is nog altijd onder invloed van het hogedruk terwijl de Alpen met regen en sneeuw te maken hebben dankzij lagedrukgebieden vanaf de Middellandse-Zee, maar een belangrijke voor volgende week wordt de depressie boven de Atlantische Oceaan. Er is nog enige onzekerheid, maar de kans is groot dat Europa vanaf woensdag met dit gebied te maken krijgt. Hierdoor wordt er weer een portie zachte lucht aangevoerd. Met daarbij de nodige neerslag. Gewoon herfstweer dus. Voor de Alpen betekent dit ook zachtere lucht met een nulgradengrens boven de 2000 meter.

Zoals de kop al luidt…

Een spel tussen kou en hogere temperaturen. Nadat er weer zachtere lucht in Europa is aangevoerd, lijkt het alweer snel vanuit het noorden af te koelen met sneeuw voor de Alpen. Net mooi voor december! Maar….dit gaan we nog even afwachten en volgen hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Voor nu eerst genieten van de sneeuw in Italië en Frankrijk!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer