Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Regen en sneeuw in de Alpen

Door: Tim de Vries

De afgelopen tijd hebben we al wat pistes wit zien kleuren door de kou in Europa en dat zien we natuurlijk maar al te graag! Actueel valt het met die kou in de Alpen een beetje tegen. Maar hé, de echte winter moet natuurlijk ook nog beginnen. Vooral de zuidkant heeft met zachtere lucht te maken. Daarbij valt er daar ook neerslag en dat is boven de 1500 meter sneeuw en daaronder veelal regen. Tot het einde van het weekend levert dit toch een mooie halve meter sneeuw op! Vooral in de Franse Alpen en het noordwesten van Italië zal alles mooi wit kleuren. 

Livigno, Italië. 1800 meter

Op het webcambeeld van het Italiaanse Livigno zien we dat het net begonnen is met sneeuwen en dit zal de aankomende uren zo blijven. Het is al wit, maar het zal er nog mooier worden. Deze neerslag zien we ook mooi op de onderstaande neerslagkaart.

Neerslag vrijdagavond. Bron: klart.se.

Neerslag in het zuidwesten van de Alpen zoals jullie zien en zoals ik hierboven ook al schreef. Deze sneeuwval hebben we te danken aan een mini-lagedrukgebied dat zich vanaf de Middellandse-Zee over het zuiden van de Alpen verplaatst. De noordkant heeft nog meer invloed van het hogedruk dat nog altijd voor aanvoer van koude lucht in Europa zorgt. Toch krijgen lagedrukgebieden steeds meer de overhand met spanning voor volgende week!

Weerkaart GFS 27 november. Bron: wetter3.de.

Zachtere lucht nadert..

Een klein rommeltje hierboven. Scandinavië is nog altijd onder invloed van het hogedruk terwijl de Alpen met regen en sneeuw te maken hebben dankzij lagedrukgebieden vanaf de Middellandse-Zee, maar een belangrijke voor volgende week wordt de depressie boven de Atlantische Oceaan. Er is nog enige onzekerheid, maar de kans is groot dat Europa vanaf woensdag met dit gebied te maken krijgt. Hierdoor wordt er weer een portie zachte lucht aangevoerd. Met daarbij de nodige neerslag. Gewoon herfstweer dus. Voor de Alpen betekent dit ook zachtere lucht met een nulgradengrens boven de 2000 meter.

Zoals de kop al luidt…

Een spel tussen kou en hogere temperaturen. Nadat er weer zachtere lucht in Europa is aangevoerd, lijkt het alweer snel vanuit het noorden af te koelen met sneeuw voor de Alpen. Net mooi voor december! Maar….dit gaan we nog even afwachten en volgen hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Voor nu eerst genieten van de sneeuw in Italië en Frankrijk!

(Visited 80 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer