Regen en sneeuw in de Alpen

Door: Tim de Vries

De afgelopen tijd hebben we al wat pistes wit zien kleuren door de kou in Europa en dat zien we natuurlijk maar al te graag! Actueel valt het met die kou in de Alpen een beetje tegen. Maar hé, de echte winter moet natuurlijk ook nog beginnen. Vooral de zuidkant heeft met zachtere lucht te maken. Daarbij valt er daar ook neerslag en dat is boven de 1500 meter sneeuw en daaronder veelal regen. Tot het einde van het weekend levert dit toch een mooie halve meter sneeuw op! Vooral in de Franse Alpen en het noordwesten van Italië zal alles mooi wit kleuren.

Livigno, Italië. 1800 meter

Op het webcambeeld van het Italiaanse Livigno zien we dat het net begonnen is met sneeuwen en dit zal de aankomende uren zo blijven. Het is al wit, maar het zal er nog mooier worden. Deze neerslag zien we ook mooi op de onderstaande neerslagkaart.

Neerslag vrijdagavond. Bron: klart.se.

Neerslag in het zuidwesten van de Alpen zoals jullie zien en zoals ik hierboven ook al schreef. Deze sneeuwval hebben we te danken aan een mini-lagedrukgebied dat zich vanaf de Middellandse-Zee over het zuiden van de Alpen verplaatst. De noordkant heeft nog meer invloed van het hogedruk dat nog altijd voor aanvoer van koude lucht in Europa zorgt. Toch krijgen lagedrukgebieden steeds meer de overhand met spanning voor volgende week!

Weerkaart GFS 27 november. Bron: wetter3.de.

Zachtere lucht nadert..

Een klein rommeltje hierboven. Scandinavië is nog altijd onder invloed van het hogedruk terwijl de Alpen met regen en sneeuw te maken hebben dankzij lagedrukgebieden vanaf de Middellandse-Zee, maar een belangrijke voor volgende week wordt de depressie boven de Atlantische Oceaan. Er is nog enige onzekerheid, maar de kans is groot dat Europa vanaf woensdag met dit gebied te maken krijgt. Hierdoor wordt er weer een portie zachte lucht aangevoerd. Met daarbij de nodige neerslag. Gewoon herfstweer dus. Voor de Alpen betekent dit ook zachtere lucht met een nulgradengrens boven de 2000 meter.

Zoals de kop al luidt…

Een spel tussen kou en hogere temperaturen. Nadat er weer zachtere lucht in Europa is aangevoerd, lijkt het alweer snel vanuit het noorden af te koelen met sneeuw voor de Alpen. Net mooi voor december! Maar….dit gaan we nog even afwachten en volgen hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. Voor nu eerst genieten van de sneeuw in Italië en Frankrijk!

(Visited 89 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer