Misschien sta je er niet dagelijks bij stil, maar er wordt veel onderzoek gedaan naar lawines. Er is zelfs een heuse testlocatie voor lawines in Zwitserland. In het kanton van Wallis, in Vallée de la Sionne om precies te zijn. Daar bevindt zich het “Institute for Snow and Avalanche Research WSL”. Daar deden ze deze week een test die uitmondde in een enorme lawine. Kijk mee naar de beelden.

Onderzoek naar lawines

De testlocatie Vallée de la Sionne ligt in de gemeente Arbaz, 8 km ten noorden van Sion, de hoofdstad van Wallis. De site werd geselecteerd vanwege zijn reputatie op het gebied van lawineactiviteit. Spontane dichte stromende natte sneeuwlawines kunnen voorkomen in de vroege en late winter en grote, spectaculaire droge poederlawines in de koudere wintermaanden januari en februari. Op de oostelijke flank van de Crêta Besse tussen 2500 en 2700 m bevindt zich een reeks zgn. vrijgavezones: Pra Roua, Crêta Besse 1 en Crêta Besse 2. Deze zones kunnen twee “lawinestromingskanalen” voeden met meer dan 100.000 m3 stromende massa (sneeuw). Deze twee zones komen uiteindelijk samen en vormen een breed lawinepad dat leidt naar de bodem van de vallei en de rivier La Sionne op 1500 m. De sneeuwmassa stroomt langs zelf geïnstalleerde obstakels – wiggen en pylonen – en langs sensoren om snelheid, druk en dichtheid te meten. Vaak stromen de lawines de steile helling op en overstromen de observatiebunker die 50 m boven de valleibodem ligt (zie foto).

Onderzoeksbunker

De betonnen bunker bevat twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping zijn Doppler-radars en videocamera’s geïnstalleerd om lawinesnelheden vast te leggen. De radars zijn geplaatst in de open ramen die een duidelijk zicht hebben op het hele lawinepad. Elk raam bevat een klapdeur die wordt opengehouden door kabels die vlak voor de lawine-inslag handmatig door het bunkerpersoneel worden losgemaakt. Het lagere bunkerniveau huisvest het SLF-personeel tijdens het experiment en bevat de computerhardware voor de data-verzameling.

Al sinds 1978 wordt er in Wallis onderzoek gedaan naar de dynamiek van lawines. In 1999 werd de onderzoek locatie nog verwoest door….inderdaad: lawines.

Waarom is onderzoek nodig?

Het instituut onderzoekt verschillende aspecten die met sneeuw te maken hebben, zoals hoe deze is opgebouwd en hoe deze onder verschillende omstandigheden verandert, met als doel te leren hoe zwakke lagen in de sneeuw worden gevormd of hoe materialen – bijvoorbeeld ski’s – het beste over sneeuw kunnen glijden. Een andere kerncompetentie van het SLF is het onderzoeken van hoe lawines ontstaan en hoe ze zich over terrein verplaatsen. Het instituut onderzoekt ook andere natuurlijke gevaren met vergelijkbare processen, zoals puinstroom en steenslag, evenals permafrost en ecologische bergsystemen. Daarnaast streven de onderzoekers naar het optimaliseren van beschermingsmaatregelen in het belang van integraal risicomanagement.

De SLF biedt ook verschillende diensten, waaronder het lawinebulletin, advies over lawinebeschermingsmaatregelen, deskundige adviezen over lawineongevallen en is actief in de ontwikkeling van waarschuwingssystemen voor natuurrampen.

Enorme lawine op de test site

Hieronder zie je in een tweet van een van de personeelsleden van het SLF hoe het onderzoek in de praktijk er uit kan zien. Er ontstond een enorme lawine op de test locatie. Een stuifsneeuw lawine triggerde uiteindelijk een enorme nattesneeuw lawine (Nassschnee). Echt een monster lawine! In het filmpje wat er onder staat kun je zien hoe die lawine er uit zag van vlak er boven gezien. Je ziet tevens aan de maatvoering hoe enorm groot de sneeuwblokken zijn: ter grootte van enorme auto’s!

Bron: SLF.ch | Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer