Sölden is vanaf donderdagavond 4 januari geheel van de buitenwereld afgesloten geweest. Vanwege de hevige sneeuwval, die de afgelopen dagen ook nog eens met flinke stormwind gepaard ging, zijn zowel de wegen naar Sölden (Bundesstrasse B186), als ook de wegen verder het dal in naar Obergurgl en Zwieselstein geheel afgesloten. Ook zijn bijna alle liften dicht.

Stil, stiller stilst…

De situatie is bijna een beetje onwerkelijk! Is het normaalgesproken in de ochtend een drukte van jewelste in Sölden, nu heerst er vooral de stilte. Onderstaand filmpje kregen wij toegestuurd via Manon Reiche.

Skigebied vanochtend geheel dicht, nu eerste liften open!

Niet alleen de wegen zijn afgesloten, ook de liften en pistes zijn dicht. Elke ochtend word ik verblijd met een appje uit Sölden, maar die was vandaag ook anders dan anders! Staat er normaal een flinke rij om de eerste lift naar boven te halen, vanochtend stonden alle stoplichten op rood, er waren 0 liften open…

0 liften geopend, 1.4 kilometer piste geopend… Ben benieuwd welke dat dan is!

Zojuist is echter bevestigd dat er vanaf een uur of 10 twee liften open zijn: Gaislachkoglbahn I en Giggijochbahn en de eerste skiërs staan weer op de piste! Langzaamaan worden er meer liften geopend. Voor de laatste stand van zaken kijk je op https://www.soelden.com/weather-snow-report

Jaaaaa, daar gaan ze: de eerste skiërs! En ze hebben nog een heerlijk zonnetje ook.
Jaaaaa, daar gaan ze: de eerste skiërs! En ze hebben nog een heerlijk zonnetje ook.

Lawinegevaar onverminderd hoog

Door de gigantische sneeuwval in zo’n korte tijd, blijft het gevaar voor lawines erg hoog. Vanochtend is er in Granstein (een dorpje op zo’n 4 kilometer afstand van Sölden) nog een lawine afgegaan.

Lawine in Granstein
Lawine in Granstein

De laatste berichten zijn dat de weg naar Obergurgl en Zwieselstein nog afgesloten is, maar de Bundesstraße B186 tussen Sölden en Längenfeld inmiddels begaanbaar. Zeker morgen (zaterdag, wisseldag) moet Sölden weer geheel bereikbaar zijn voor verse wintersporters. En die gaan toch een heerlijke poederweek tegemoet!

Voor de laatste berichten is de Facebookpagina van Sölden een goede bron. En: ondanks de waarschijnlijk waanzinnige sneeuw, blijf op je hoede voor lawines en neem alsjeblieft geen onnodige risico’s!

Foto’s en filmpje via Manon Reiche.


Lees hier alle updates over de situatie in de Alpen


(Visited 2.516 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.