Sölden is vanaf donderdagavond 4 januari geheel van de buitenwereld afgesloten geweest. Vanwege de hevige sneeuwval, die de afgelopen dagen ook nog eens met flinke stormwind gepaard ging, zijn zowel de wegen naar Sölden (Bundesstrasse B186), als ook de wegen verder het dal in naar Obergurgl en Zwieselstein geheel afgesloten. Ook zijn bijna alle liften dicht.

Stil, stiller stilst…

De situatie is bijna een beetje onwerkelijk! Is het normaalgesproken in de ochtend een drukte van jewelste in Sölden, nu heerst er vooral de stilte. Onderstaand filmpje kregen wij toegestuurd via Manon Reiche.

Skigebied vanochtend geheel dicht, nu eerste liften open!

Niet alleen de wegen zijn afgesloten, ook de liften en pistes zijn dicht. Elke ochtend word ik verblijd met een appje uit Sölden, maar die was vandaag ook anders dan anders! Staat er normaal een flinke rij om de eerste lift naar boven te halen, vanochtend stonden alle stoplichten op rood, er waren 0 liften open…

0 liften geopend, 1.4 kilometer piste geopend… Ben benieuwd welke dat dan is!

Zojuist is echter bevestigd dat er vanaf een uur of 10 twee liften open zijn: Gaislachkoglbahn I en Giggijochbahn en de eerste skiërs staan weer op de piste! Langzaamaan worden er meer liften geopend. Voor de laatste stand van zaken kijk je op https://www.soelden.com/weather-snow-report

Jaaaaa, daar gaan ze: de eerste skiërs! En ze hebben nog een heerlijk zonnetje ook.
Jaaaaa, daar gaan ze: de eerste skiërs! En ze hebben nog een heerlijk zonnetje ook.

Lawinegevaar onverminderd hoog

Door de gigantische sneeuwval in zo’n korte tijd, blijft het gevaar voor lawines erg hoog. Vanochtend is er in Granstein (een dorpje op zo’n 4 kilometer afstand van Sölden) nog een lawine afgegaan.

Lawine in Granstein
Lawine in Granstein

De laatste berichten zijn dat de weg naar Obergurgl en Zwieselstein nog afgesloten is, maar de Bundesstraße B186 tussen Sölden en Längenfeld inmiddels begaanbaar. Zeker morgen (zaterdag, wisseldag) moet Sölden weer geheel bereikbaar zijn voor verse wintersporters. En die gaan toch een heerlijke poederweek tegemoet!

Voor de laatste berichten is de Facebookpagina van Sölden een goede bron. En: ondanks de waarschijnlijk waanzinnige sneeuw, blijf op je hoede voor lawines en neem alsjeblieft geen onnodige risico’s!

Foto’s en filmpje via Manon Reiche.


Lees hier alle updates over de situatie in de Alpen


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer