Snowmageddon eist eerste levens; wintersporters vermist

Door: Saskia Smulders

De enorme hoeveelheden sneeuw hebben de eerste levens geëist. Ook zijn er wintersporters vermist die een wegversperring negeerden. Een kort overzicht. 

Dode door lawine

In Didamskopf/Schoppenau (Vorarlberg) ontstond een lawine waar een 26-jarige man bij om het leven is gekomen. Volgens de reddingsdienst was de man op zo’n 500 meter onder het middelstation buiten de piste aan het skiën toen een stuk sneeuw loskwam. Zijn metgezel heeft nog getracht om ‘m uit te graven, maar helaas stierf de man ter plekke. In Vorarlberg geldt lawine niveau 4. 

Overzicht lawinewaarschuwingen | Foto: Landeswarnzentrale

Tourskiër sterft

In Teisenberg (Beieren) stierf een 20-jarige tourskiër afgelopen zaterdag in een lawine. Op de afdaling van de Stoißer Alm brak een sneeuwplaat af. De vrouw was onderdeel van een groep van zes. Zij was de enige die onder de lawine terecht kwam. De groep heeft meteen hulp ingeroepen waaronder dat van een lawinehond. Deze vond de vrouw snel, maar toen was het al te laat. 

Lawine Damüls eist leven

Vanmiddag is er ook in Damüls een lawine geweest. Daarbij werd een skiër meegesleurd die in kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht waar hij is overleden. 

Freerider zwaargewond

Ook op zaterdagmiddag moesten berghulpverleners in aktie komen om een zwaar gewonde freerider te redden in Pongau. De 36-jarige man was, ondanks groot lawinegevaar op de Bischling, met twee anderen off piste gegaan. De man raakte zwaargewond. 

Tourskiërs vermist

In Hohenberg (district Lilienfeld / Neder-Oostenrijk) is zondagochtend een zoektocht naar twee tourskiërs begonnen. De twee mannen waren zaterdagavond door familieleden als vermist opgegeven. Tijdens de zoekactie zijn twee politiehelikopters, hondengeleiders, 40 reddingshelpers uit de bergen en de alpenpolitie aan het werk. De reddingsoperatie wordt belemmerd door de gevaarlijke lawinesituatie. Tot nu toe zijn de tourskiërs nog niet gevonden.

Sneeuwschoenwandelaars vermist

In het Tennengebirge bij Abtenau (Tennengau) zijn sinds zaterdag twee sneeuwschoenwandelaars vermist. De twee zijn niet teruggekeerd van een tocht. Een zoektocht naar hen is tot nu toe niet succesvol geweest. De twee geoefende wandelaars uit de omgeving wilden naar een wildvoerstation op 900 meter hoogte.

Snowboarder gered

Op de Schmittenhöhe in Zell am See is een 23-jarige snowboarder gered nadat hij een nacht in de buitenlucht had doorgebracht. De man was sinds zaterdagmiddag vermist. Een zoektocht naar hem bleef zonder resultaat vanwege de slechte en gevaarlijke weersomstandigheden. Vandaag werd de onfortuinlijke snowboarder gezien door een verrekijker vanaf de TrassXpress gezien. Een spannende reddingsactie vanuit een gondel werd ingezet om de man te redden. Dat zag er zo uit:

Onderaan de gondel werd een bergredder naar beneden getakeld Foto: bergrettung Zell am See

Een reddingswerker op weg om de snowboarder te redden | Foto: Bergrettung Zell am See

Bij het rode cirkeltje bevond de snowboarder zich | Foto: Bergrettung Zell am See

 

Collega Pauline heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven. 

Echtpaar gered

In Obertauern (Pongau / Lungau) moesten bergredders op zaterdagmiddag een echtpaar redden toen ze vast kwamen te zitten op een steile helling. De twee Duitsers waren rond 16.30 op pad gegaan, maar kwamen vast te zitten op een steile helling. De vrouw was dusdanig uitgeput dat ze met een katrol gered moest worden; de man kon op z’n ski’s naar een veiliger stuk worden geloodst. 

Bron: orf.at

Lees ook:

MEER UPDATES EN SNEEUWBERICHTEN LEES JE HIER

Hoofdfoto is ter illustratie.

 

(Visited 1.473 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.