Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Snowkiten onze eerste ervaringen, heb jij het al eens gedaan?

Door Peter de Vries

Eerder schreven wij al over Snowkiten en tijdens ons verblijf in Obertauern kregen wij de kans om bij Snowkite school HangOn te ervaren wat Snowkiten is. 

Dorp Obertaurn rechtstreeks aan de piste. Fotocredits Peter de Vries
Dorp Obertaurn rechtstreeks aan de piste. Fotocredits Peter de Vries

Onderaan de piste, vlak voor dat je het dorp in gaat is daar een grote wijde vlakte. Er staat een klein houten hutje op. Dit is waar we moeten zijn, hier is de befaamde Kiteschool HangOn.

HangOn Snowkite school. Fotocredits Peter de Vries
HangOn Snowkite school. Fotocredits Peter de Vries

Als we dichterbij komen, liggen daar op de grond twee imposante vliegers.
Bij mij meteen de vraag, moeten wij met die enorme dingen aan de haal?
Vervolgens komt er een heel relaxte man naar ons toe. Hij stelde zich voor als Florian Schmaldienst. Florian, is de oprichter van HangOn. Zelf een heel ervaren snowkiter en naar verluidt de beste snowkite instructeur van het hele gebied. Florian geeft ons goede hoor, het zijn de perfecte omstandigheden vandaag. Het is zonnig en er is een goede wind, windkracht 4 a 5 is heel goed om te snowkiten. Het kan niet beter.

Florian zou ons door de basisprincipes van het Snowkiten heen leiden.
En we kunnen wel zeggen, hij heeft een goede poging gewaagd. Deze man was heel geduldig met ons.

Grote Kite vlieger. Fotocredits Peter de Vries
Grote Kite vlieger. Fotocredits Peter de Vries

Nadat we waren uitgerust met iets kleinere vliegers, konden we gaan beginnen. Volgens Florian was het heel gemakkelijk. Het is gewoon vliegeren en door de stang te behandelen als het stuur van een fiets kan er eigenlijk niets mis gaan.
De eerste poging om de Kite de lucht in te krijgen mislukt. Hij kwam een klein stukje van de grond en stortte meteen weer ter aarde. Maar na een aantal verwoede pogingen lukte het uiteindelijk, met wat hulp van Florian om de Kite omhoog te krijgen.
Dat wil zeggen loodrecht omhoog en de tip van Florian, vrij logisch: ‘altijd naar de Kite blijven kijken’.

Met wat kleine correcties links en recht gaat het eigenlijk best aardig, het is inderdaad net als vliegeren. Maar dan soms komt er ineens een extra zuchtje wind, of stuur je net even te lang naar één kant, dan kost het ineens vrij veel moeite om de controle te houden over de Kite. Met als gevolg dat de Kite regelmatig ter aarde stort.

Om eerlijk te zijn frustreert het me na een klein uur dat ik het niet voor elkaar krijg om de Kite te controleren in de lucht en als ik ben neergestort krijg ik de Kite niet zelfstandig de lucht in.
Florian praat op mij in, elke nieuwe sport kost tijd om te leren. Nu we hier toch even over praten zegt Florian dat het ongeveer een dag of drie kost om het Snowkiten goed onder de knie te krijgen.
Dit geeft mij weer frisse moed, ik ga het weer proberen en na nog een uur van ploeteren, proberen en opnieuw beginnen mag ik het van Florian gaan proberen met ski’s onder mijn voeten.

Ik denk bij mijzelf, maar hoe dan? Ik kan nog amper blijven staan met de Kite in de lucht op schoenen, laat staan als ik ook nog Ski’s onder mijn schoenen heb.
Maar ach, wie niet waagt wie niet wint.

Eigenlijk blijkt het met ski’s onder je voeten gemakkelijker te zijn. Je hebt dan de beweging die helpt met de Kite. De energie van de Kite kan worden omgezet in beweging.
Nu klinkt dit misschien alsof ik over die hele vlakte ben heen geraasd en de mooiste sprongen heb gemaakt. Niets van dat alles. Ik heb met pijn en moeite ongeveer 50 meter gegleden met behulp van de vlieger.

Snowkiten de eerste ervaringen. Fotocredits Peter de Vries
Snowkiten de eerste ervaringen. Fotocredits Peter de Vries

Maar het is mij dus gelukt om binnen drie uur te Snowkiten. Een lastige, soms frustrerende ervaring maar wel een ervaring die naar meer smaakt. Als je dit vaker doet en langer oefent dan weet ik zeker dat Snowkiten een hele fijne en spectaculaire activiteit is om te doen in de bergen.

(Visited 233 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer